Alting er større i Texas

En massiv kampagneindsats forsøger at rykke den amerikanske delstat Texas ud af republikanernes jerngreb.
En ny, stor kampagne skal få flere vælgere i den amerikanske delstat Texas til at stemme demokratisk. Og der er sat mange millioner dollars af til indsatsen.

Demokraterne har ikke vundet et valg i hele staten siden 1994, hverken til guvernør, senator eller til nogle af de andre poster, som vælgerne i ”The Lone Star  State” fra tid til anden besætter. Og både i delstatsparlamentet og blandt statens kongresmedlemmer i Washington, er der stor republikansk flertal.

Til præsidentvalget har texanerne ikke stemt på en demokrat siden 1976, hvor statens stemmer gik til Jimmy Carter. Det var i perioden op til, at store dele af den hvide arbejderklasse forlod demokraterne og gik over til mere konservative kræfter. Og i Texas har de været der lige siden.

Det er dette republikanske jerngreb som kampagnen ”Battleground Texas” nu vil forsøge at vriste staten ud af.

Texas er stor
På trods af et image som en stat fyldt med cowboys og rednecks, så er Texas en økonomisk og kulturel mastodont. Staten er med sine 26 millioner indbyggere af den næststørste målt på befolkningstal.

Texansk erhvervsliv spænder foruden over en stor landbrugsproduktion, over olie- og gas, IT og traditionel industriproduktion. Går det godt for Texas, går det godt for USA.

Målt alene på BNP ville Texas være det 10. rigeste land i verden, med en samlet produktion på størrelse med lande som Indien og Canada.

Et flertal af minoriteter
Over de seneste årtier har befolkningssammensætningen i Texas ændret sig markant, og Texas tilhører nu kategorien af ”minority majority-stater”, som er stater, hvor over halvdelen af befolkningen udgøres af ikke-etnisk hvide.

Den store tilgang af minoriteter skyldes først og fremmest indvandrere med mexicanske og latinamerikanske rødder. Det er blandt andet denne vælgergruppe, som kampagnen ønsker at registrere som vælgere.

I denne gruppe har demokraterne slået republikanerne stort ved de to seneste præsidentvalg, og netop denne fordel ønsker de at udnytte i Texas, hvor minoriteternes andel af befolkningen forventes at vokse.

Opgør med tea party-favorit
Indsatsen med at gøre Texas mere demokratisk har også et stort landspolitisk sigte. Texanske republikanere har længe hørt til blandt de mest indflydelsesrige og højtprofilerede på den konservative højrefløj.

Det så man senest i konflikten om den amerikanske budgetkrise. Forrest i konflikten stod Senator Ted Cruz fra Texas, en tea party-darling og et meget oplagt bud på en republikansk præsidentkandidat.

Samtidig har statens guvernør Rick Perry, gjort sig bemærket ved først, at turnere rundt andre stater i USA med budskabet om, at andre stater var noget møg, og at arbejdsgivere skulle tage, at rykke deres arbejdspladser til Texas.

Sidenhen har han åbent modarbejdet indførelsen af Obamas sundhedsreform i Texas, og nægtet at tage imod op imod 70 milliarder dollars til denne. Dette er selvom Texas har den største andel af borgere, der ikke er dækket af en sundhedsforsikring.

Hvis "Battleground Texas" kan få succes, vil de konservative kræfter ikke længere have lige så frit spil.

Et langt sejt træk
Derfor lancerede Jeremy Bird, der var leder af Obama-kampagnens organizing, organisationen Battleground Texas, hvis formål er at gøre Texas til en stat, som demokraterne igen har mulighed for at vinde. Satsningen er umiddelbart den største af sin slags, med et årligt budget på omkring 10 millioner dollars.

Processen er længerevarende og forventes snarere, at blive en faktor i 2020 end i 2016, men allerede til næste novembers guvernørvalg vil den første store test stå.

I 2012 vandt Romney staten med 15,7 %, men her mobiliserede demokraterne ikke, da de anså den som tabt på forhånd. Det er også værd, at holde øje med kvindernes stemmer, især med tanke på, at der muligvis står Hillary Clinton på stemmesedlen i 2016.

At vriste Texas, med sine 38 valgmænd, fri fra republikanerne ved et præsidentvalg, vil gøre det tæt på umuligt for en republikansk præsidentkandidat at vinde valget.

Nye unge demokrater på vej
Historiebøgerne er fyldt med indflydelsesrige og højtprofilerede demokrater fra Texas. Præsident Lyndon B. Johnson, parlamentsformand Sam Rayburn, senator Lloyd Bentsen og guvernør Ann Richards var alle fra Texas. Men man skal efterhånden også langt tilbage i historiebøgerne for at finde dem.

Demokraterne har imidlertid nye texanske profiler på vej. Her er endnu to stærke kort for demokraterne med latinamerikanske rødder. Brødrene Julian og Joaquin Castro. Den ene er borgmester i storbyen San Antonio og den anden blev i 2012 valgt til Repræsentanternes Hus.

De to regnes som nogle af de største talenter på den politiske scene, og forventes igennem deres rødder, at kunne trække mange latinamerikanere til stemmeboksen.

Indtil videre har de dog ikke udtrykt noget ønske om at stille op til større poster.

En anden som for nylig gjorde sit indtog på den nationale arena er delstatssenator Wendy Davis fra Fort Worth. Hendes forsøg på at bekæmpe en stramning af abortloven blev en stor begivenhed og hun skal nu forsøge at vriste guvernørposten fra storfavoritten, statsadvokaten Greg Abbott.

Hvordan det guvernørvalg falder ud, vil give den først indikation på hvor langt man er nået med Battleground Texas.

Frederik Gjørup Nielsen er stud.polit. på Københavns Universitet og tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.


Kommentarer fra Facebook