Annonce

’Jeg forstod ikke hvad bankerne solgte’

Finanskrisen har fået den tidligere formand for den amerikanske centralbank Alan Greenspan, til at skifte holdning 180 grader til spørgsmålet om regulering af finansverdenen.

Den tidligere formand for den amerikanske centralbank, Alan Greenspan, forstod ikke de komplekse produkter, som bankerne solgte op til finanskrisen. Det fremgår af et interview med Financial Times lørdag, hvor han blandt andet udtaler:

”I have been trading derivatives and things and I am a fairly good mathematician, but when I was sitting at the Fed, I would say, ’Does anyone know what is going on?’ And then answer was ’only in part’ (..) “I would ask someone about synthetic derivatives, say, and I would get detailed analysis. But I couldn’t tell what was really happening”.

Alan Greenspans udtalelser står i stærk kontrast til hans tidligere synspunkter. Under en tale i 2005, da han var formand for den amerikanske centralbank, roste han den finansielle servicesektor for nye produkter og brugen af moderne teknologi, der havde gjort markedet mere effektivt. Ifølge Greenspan var finanssektoren ”competitive, innovative, and resilient”.

Kritikere har udpeget den udbredte handel med komplekse finansielle produkter, de såkaldte over-the-counter derivater og syntetiske derivater, som en af årsagerne til det økonomiske sammenbrud i 2008. Storinvestor og en af verdens rigeste mænd, Warren Buffet, kaldte for ti år siden derivater for ”financial weapons of mass destruction”.

Et over-the-counter derivat er et værdipapir, der handles direkte mellem to parter udenom normale børser, og det minder ofte om et væddemål. Det mest berygtede eksempel er formentlig en Credit Default Swap (CDS), som er en form for forsikring. Man udpeger et aktiv (en virksomhed, et sæt sub-prime lån etc.) og forsikrer sig mod dets eventuelle konkurs. Man betaler en årlig forsikringspræmie, men scorer en gevinst, hvis selskabet eller lånet går ned.

Det var Credit Default Swaps, der fik den amerikanske forsikringsgigant AIG i knibe, da tonsvis af amerikanske husejere ikke længere kunne betale deres lån. Pludselig skulle AIG udbetale forsikring til alle de investorer, der havde set kollapset komme og tegnet swaps med AIG.

Markedet for derivater voksede frem til 2008, hvor det toppede med en værdi på 683 bio. dollars. Markedsværdien var 633 bio. dollars ved udgangen af sidste år.

Split de største banker op

I interviewet med Financial Times kommenterer Greenspan på finanssektorens store mængde af gæld – leverage. Han siger, at gæld er en naturlig del af finansiel virksomhed, men at det er gået for vidt, og nu udgør en risiko for hele systemet:

”We have a system of finance which is far too leveraged (..) It is only when you have leveraged that collapse in values becomes so contagious”.

Hvis en bank har et højt gældsniveau – kaldet gearing – har den mindre dækning i egenkapitalen til at tage tab på dårlige lån. Et lavere gældsniveau betyder omvendt, at banken er bedre polstret mod tab. Jo højere bankens gearing er, desto mere risikabel er bankens forretning.

Greenspan er også bekymret for banksektorens størrelse og siger, at man bør overveje at opsplitte de banker, der har vokset sig ’for fede til at fejle’:

”I am not in favor of breaking up the banks but if we now have such trouble liquidating them (erklære dem konkurs, red.) I would very reluctantly say we would be better off breaking up the banks.”

Alan Greenspan var formand for den amerikansk centralbank fra juni 1987 frem til 2006, hvor Ben Bernanke overtog posten. Greenspan har netop udgivet bogen ”The Map and the Territory”.

 

 

Dette er en redigeret udgave af et blogindlæg oprindelig bragt på den uafhængige blog 90mandater.dk.

Magnus Barsøe (f.1981). Cand.merc fra Handelshøjskolen i København (CBS) og City University of Hong Kong. Redaktør på den uafhængige politiske blog, 90mandater.dk.

Kandidat til Europa-Parlamentsvalget for Socialdemokratiet, tidligere debatredaktør på Politiken.


Flere artikler om emnet