Valgdag i staterne

Millioner af amerikanerne går i dag til lokalvalg. Spændingen om udfaldet er de fleste steder til at overse, men alligevel kan valget betragtes som en prøve på næste års midtvejsvalg.
Den første tirsdag i november, går vælgerne i en lang række amerikanske stater til lokalvalg for at vælge guvernører, borgmestre, byrådsmedlemmer, dommere og sheriffer. Der er i forvejen ikke stor spænding om udfaldet i de tre vigtigste valg.

Guvernør. Virginia
Delstaten Virginia er de seneste 10 år rykket fra at være en overvejende republikansk domineret, konservativ stat, til ved de seneste to præsidentvalg, at have stemt på præsident Obama. Valget i Virginia giver derfor en indikation på hvor stærke demokraterne står i staten, også selv om man ikke har en populær Obama på stemmesedlen, der kan få minoritetsstemmer op af sofaen på vagdagen.

I Virginia må guvernøren kun sidde en periode af fire år og derfor er valget en åben kamp imellem en demokratisk veteran fra Clinton-årene, Terry McAuliffe, og den republikanske delstatsadvokat Ken Cuccinelli

McAuliffe står til at vinde en forholdsvis sikker sejr over Cuccinelli, der har gjort valgkampen umådelig svær for sig selv, med en lang række udtalelser om abort og homoseksuelles rettigheder og Washington Post kaldte ham ”den mest partiske, stridslysten og doktrinær statsadvokat i erindring”.

Hvis ”T-Mac” vinder er der i høj grad tale om et fravalg af en højrefløjsreprublikaner, mere end det er et tilvalg af den lukkede og ikke særligt karismatiske demokrat. Den historie er efterhånden blevet republikanernes største problem, hvor man har tabt ellers oplagte valg ved at opstille håbløse kandidater.

Piopio forudser: Terry McAuliffe vinder med 5 %

Guvernør. New Jersey
Guvernørvalget i Springsteen-staten blev reelt afgjort, da Newark-borgmester Cory Booker, besluttede at stille op til senatet og overlod guvernørvalget til den ukendte Barbara Bueno. Hun kom aldrig i nærheden af at udfordre den meget populære republikaner Chris Christie, der især bliver fremhævet for sin indsats, da delstaten sidste år blev ramt og ødelagt af superstormen Sandy.

New Jersey er eller en solid demokratisk stat, når der skal stemmes til præsidentvalg og senatet, men de lokale republikanere er normalt mere midtsøgende. Det har sikkert ikke været ubelejligt for Christie, at partifæller uden for staten har kritiseret ham for at sige pæne ting om Obama.

Meningsmålingerne giver den siddende guvernør et forspring på mellem 20 og 30 %.

En storsejr giver Christie et godt afsæt hvis han, som ventet, vil forsøge sig som præsidentkandidat i 2016. 

Piopio forudser: Chris Christie (R) med 20 %

Borgmester. New York City
Efter 12 år på posten stopper Mike Bloomberg som borgmester i USA's største by. Han efterfølges af den nuværende ”public advocate” (en slags ombudsmand) Bill de Blaiso, der står til at vinde en knusende storsejr over den republikanske modkandidat, den tidligere viceborgmester Joe Lhota.

Bill de Blaisos har i sin valgkamp sat fokus på stigende ulighed, muligheden for at almindelige mennesker kan købe sig en bolig i byen og har lovet et opgør med politiets udskældte ”stop and frisk”-procedure, som af flere borgerrettighedsgrupper har kritiseret.

Udover, efter amerikanske standarder, at være rimelig venstreorienteret, så er Bill de Blaiso i den grad ”poster boy” for det nye multikulturelle USA. Hvis man er hvid, konservativ, small town-republican, der i forvejen har det svært med Obama, så er de Blasio en klud i ansigtet.  Han er gift og har to børn med en sort kvinde, der i mange år var en fremtrædende lesbisk(!).

New York City er en af demokraternes absolutte højborge, Præsident Obama vandt det seneste valg i New York med 80 % af stemmerne mod Mitt Romneys 20 % og meningsmålingerne tyder på, at Bill De Blaiso vil komme tæt på et lignende valgresultat.

Piopio forudser: De Blaiso vinder med 50 %

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce