Annonce

Våbenkapløbet der løb løbsk

Hvis ikke medierne er i stand til at styre sig, må man forbyde exit polls og meningsmålinger på valgdagen. For demokratiets skyld.
DR og TV2 kører vanen tro deres eget lille våbenkapløb i kampen om at vinde valgkampsdækningen. Hvis man skulle have glemt det, er det den konkurrence der har givet os tvivlsomme tiltag som ’Ask-o-meter’, GPS-overvågning af spidskandidater og store mængder tvivlsom 3D-grafik. Alt sammen latterligt, men trods alt i den harmløse ende.

DR satte i tirsdagens  dækning af kommunalvalget trumf på med introduktionen af de såkaldte ’exitprognoser’ – en vanskabning mellem meningsmålinger og exit polls, som stationen allerede tidligt på aftenen brugte til at lave overskrifter med.

På baggrund af exitprognoserne kunne Kim Bildsøe og Ask Rostrup, manden der lagde navn til det føromtalte Ask-o-meter, spå Socialdemokraterne et historisk elendigt valg.

Resten af aftenen var stemt i mol for socialdemokraterne og selvom værterne understregede at det jo kun var prognoser, blev de brugt som udgangspunkt for interviews og kommentarer.

Helt galt gik det da Helle Thornings-Schmidt på baggrund af DR’s forudsigelser, som efterhånden tog karakter af fakta, meddelte sine partifæller i Vega at resultatet ikke var godt nok. Med udsigten til 22,7 procent af stemmer kunne man fristet til at være enig med hende.

Problemet var bare at exitprognoserne skød forbi – langt forbi. Socialdemokraterne fik nemlig 29,5 procent af stemmerne på landsplan – ikke mindre end 6,8 procentpoints forskel – og dermed et hædreligt valg, hvor Socialdemokraterne fortsat er Danmarks største parti. Mere absurd bliver det, når man i dag kan læse, at ”exit-prognosen” reelt var baseret på 160(!!) afgivne stemmer. Absurd.

Udover at lave nyheder på et fejlagtigt grundlag, så risikerer DR med de tidlige målinger at påvirke resultatet. Hvem gider at stemme, hvis resultatet er givet på forhånd?

Problemet var så grelt at DR allerede i løbet af natten indså at den eneste udvej var en beklagelse:

Vi er ikke tilfredse med den måling, vi bragte i går, og vi beklager, at vi kom til at bringe en måling, der var så upræcis,« fortalte Jakob Kwon, chef for nyhedsproduktionen hos DR.

Angeren rakte dog ikke længere end at Kwon forsøgte at tørre den af på Epinion, meningsmålingsinstituttet bag. Partner i Epinion Mogens Storgaard Jakobsen kunne trøste med at exitprognoserne faktisk var relativt gode, sådan rent teknisk set. Den lader vi lige stå et øjeblik.

Han løfter dog lidt af sløret for hvem der har efterspurgt exitprognoserne og ikke overraskende er det tv-generalerne bag våbenkapløbet.

”Læren af det er, at man skal nok lade være med at lave så tidlige exitpolls. Det er heller ikke et barn, der er født hos meningsmålingsinstitutterne, det her med at offentligøre exitpolls eller -prognoser før valgstederne er lukkede. Det er noget, som skyldes, at man rigtig gerne vil have masser af pressedækning på det, men det er ikke en super ide,” siger Mogens Storgaard Jakobsen til fagbladet Journalisten.

Selvom det kan være fristende at konkludere at journalister og redaktører ikke er dygtige nok til at gennemskue meningsmålingerne, eller har for travlt til at sætte spørgsmålstegn ved dem, findes svaret nok et andet sted.

Desværre er det de ansvarlige nyhedschefer, der har så travlt med at vinde kampen om tv-valget – de har travlt med at skabe nyhedsvinklerne frem for at reportere dem.

Desværre er de tilsyneladende ikke voksne nok til selv at tage konsekvensen af at våbenkapløbet er løbet dem af hænde. Nyhedsdirektør i DR Ulrik Haagerup forudsagde i 2007 med stor klarhed de problemer hans egen kanal kunne skabe:

"Vi ville gerne tage initiativ til, at den skærpede konkurrence ikke fører til en dårlig spiral, hvor de her exit-polls bliver offentliggjort tidligere og tidligere. Vi var bekymrede for, at det kunne få en uheldig påvirkning af den demokratiske proces," sagde Haagerup dengang til avisen.dk.

Desværre ville TV2 ikke være med dengang og DR tilsyneladende selv skiftet holdning siden da.

Når medierne ikke selv kan styre løjerne, så ser jeg ikke anden udvej end at hjælpe dem på vej og forbyde meningsmålinger på valgdagen, som man for eksempel har gjort i Frankrig. Det lader til at være den eneste måde at stække våbenkapløbet.

Beskæftigelsesminister (S)


Flere artikler om emnet