Socialdemokratiske studerende dumper studiefremdriftsreform

De socialdemokratiske studerende i Frit Forum vil have uddannelsesminister Morten Østergaard til at genoverveje den såkaldte ”studiefremdriftsreform”.
Vi er enige i, at man godt kunne nedbringe færdiggørelsestiden for de studerende. Men man kunne for eksempel starte med at fjerne alt det administrative bøvl, der lige nu er forbundet med blandt andet udveksling, praktikophold og tilvalgsfag

Socialdemokratiske studerende dumper den reform af universitetsloven, som folketinget vedtog i foråret og som blandt andet havde til formål at få de danske studerende hurtigere igennem studierne end i dag.

Uddannelsesstederne bliver forpligtet til at kontrollere og sikre, at de studerende er tilmeldt 60 ECTS-point årligt, det vil sige at de studerende skal være tilmeldt et vist antal kurser eller fag, ellers mister de studerende retten til at modtage SU. Hvis ikke uddannelsesstederne er i stand til at få nedbragt studietiden, står de til at miste op imod en milliard kroner i tilskud.

Den reform mødes med bekymring hos blandt andet den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum. De vil have regeringen og ikke mindst uddannelsesminister Morten Østergaard til at genoverveje reformen.

”Der er en god grund til, at mange studerende vælger ikke at studere på fuld tid hvert eneste semester,” siger Mads Falkenfleth Jensen til Netavisen Pio. Han er studenterpolitisk talsmand for Frit Forum og læser til dagligt økonomi på Aarhus Universitet.

Han forklarer, at der er mange studier, som kan blive uhensigtsmæssigt ramt af reformen.

”Der er mange medicinere, der tager orlov for at kunne forske og dygtiggøre sig. Mange psykologer tager i obligatorisk praktik på fuld tid, hvilket kun giver 10-20 ECTS-point for et semester. Mange revisorer tager færre ECTS-point, mens de arbejder fuldtid, da de alligevel skal have tre års erhvervserfaring for at blive statsautoriserede.”

Ønsker mindre bureaukrati og mere vejledning i stedet
De socialdemokratiske studerende deler regeringens ambition om at få de studerende til at blive hurtigere færdige med deres studier. Men i stedet for at ramme de studerende på SU-pengepungen, foreslår de, at man i stedet kigger på nogle af de hindringer, som de studerende møder:

”Vi er enige i, at man godt kunne nedbringe færdiggørelsestiden for de studerende. Men man kunne for eksempel starte med at fjerne alt det administrative bøvl, der lige nu er forbundet med blandt andet udveksling, praktikophold og tilvalgsfag,” foreslår Mads Falkenfleth Jensen. Han mener også at bedre studievejledning kunne hjælpe:

”Der ingen tvivl om, at mange studerende ville klare sig med bedre med individuel studievejledning og lidt mere tillid frem for krav. De vil i stedet falde fra med den nye reform. De kommer aldrig i nærheden af den uddannelse, de drømmer om,” slutter han.

På Københavns Universitet, hvor reformen er blevet mødt med demonstrationer og protester fra de studerende, har man valgt at udskyde gennemførelsen af reformen frem til 2015.

Fakta om ECTS point
European Credit Transfer System, ECTS, er en fælles europæisk måleenhed, der udelukkende angiver arbejdsbyrden på et fag eller kursus.

Hvert fag eller kursus i en uddannelse tildeles et antal point, som udtrykker den arbejdsindsats, den studerende skal yde for at gennemføre den enkelte uddannelsesenhed.

60 ECTS point svarer til arbejdsindsatsen for et helt studieår, hvor 30 ECTS point normalt gives for et semester og 20 ECTS point for et halvt semester (et såkaldt trimester).

Projektarbejde, praktik og afhandlinger tillægges også ECTS point, da disse udgør en del af den samlede uddannelse.

Kilde: Uddannelsesguiden

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce