Annonce

FOA-formand taler med to tunger

Forbundsformand Dennis Kristensen vil på den ene side have mere tillid til de offentligt ansatte, og på den anden side er han utilfreds med, at finansloven ikke indeholdt minimumsrettigheder om bade.
Tag faget tilbage! Med denne overskrift har en facebookgruppe lykkedes med at samle flere tusinde offentlige ansatte og givet dem et talerør, der i den grad bør lyttes til.

I sidste ende er det jo et budskab, man på tværs af alle partier er enige om. Det skal være mennesker, der styrer vores velfærdssamfund. Ikke tidsmålinger og blanketter.

Vi har set, hvordan Venstre og Konservative i ti år har gjort beskæftigelsesindsatsen til et makværk af regler og refusioner, som fritager faglige personer for handlemuligheder, og det er en katastrofe, hvis vi ender i samme retning for vores ældrepleje.

I teorien kan det lyde yderst sympatisk, men i praksis minder det mest af alt om kommunisme og er noget, der hører fremtiden til.

Den 26. november kunne man så læse på netmediet www.denoffentlige.dk FOA's forbundsformand Dennis Kristensen udtale, at vi skulle alt bureaukrati til livs og give medarbejdere mulighed for at udfordre kommunale regler.

"Jeg har opgivet troen på, at vi via regeringsinitiativer - herunder Vestagers tillidsreform - får ændret noget. Den borgernære velfærdsservice ligger jo i kommunerne, så lad forandringerne ske ude i kommunerne," sagde han i den forbindelse.

Den tro på, at kommunerne kan skabe forandringer, skal hilses velkommen. Men det klinger noget hult, når man så få dage efter skal læse fra selvsamme formand, at man er skuffet over en blå finanslov, fordi man gerne vil have indført minimumsrettigheder.

"Vi havde meget gerne set, at der i samme åndedrag blev indført rettigheder for de ældre," skriver FOA i pressemeddelelsen.

Minimimsrettigheder minder om kommunisme
Hele vores velfærdssystem er udfordret af netop minimumsrettigheder. I teorien kan det lyde yderst sympatisk, men i praksis minder det mest af alt om kommunisme. Og det er heldigvis noget, der hører fortiden til. Vi skal, også inden for sundhedsplejen, tage stilling til den enkeltes behov, for alle har ikke samme behov.

Konsekvensen ved minimumsrettigheder for bad til ældre i kommunerne ville nemlig munde ud i følgende spørgsmål: Hvor lang tid tager et bad? Er der inkluderet hårvask? Skylning? Og et hav af andre kriterier som man bliver nødt til at definere, for at sikre at det er samme minimumsrettigheder, alle får.

Så kære Dennis Kristensen: Lad os nu alle sammen glædes over, at der i finansloven er sikret en milliard kroner til forbedret ældreservice. Og lad så kommunerne og fagpersonerne ”tage faget tilbage”, hvor det er dem, der er sammen med de ældre, som vurderer, hvad der er mest behov for. Lad os stoppe med at hælde mere farve i diskussionen om, hvorvidt det er rødt eller blåt. For uanset farve, så er det et serviceløft, som i sidste ende er den rigtige retning.

Niclas Bekker Poulsen (S) er formand for Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget i Greve Kommune


Flere artikler om emnet