Adventssossekalender: H.C. Hansens hemmelige drøm

Privatpersonen H.C. Hansen havde en drøm. Og den var beskeden.
Foto: Mimi Milla Margit Andersen. Venligst udlånt af Arbejdermuseet og ABA.

”H.C. Hansen havde igennem mange år haft en hemmelig drøm. Han fortalte mig engang om, hvad den gik ud på. Det var noget så simpelt – set med vore dages øjne – som dét at kunne køre bil. Det at sætte sig ind i sin egen bil og sætte den i gang og køre af sted.”

Sådan skriver Helge Hjortdal i sine erindringer, der omhandler hans tid som ministersekretær for først H.C. Hansen, siden Viggo Kampmann og sidst Jens Otto Krag.

Der er sket meget siden Hans Christian Svane Hansen – bedre kendt som H.C. Hansen – betroede Hjortdal sin drøm. Hvad nutidens statsministre drømmer om, ved kun de selv, men det er næppe et kørekort.

H.C. Hansen regerede Danmark fra 1955 til sin død i 1960, og hans drøm om et kørekort repræsenterer mere og andet end blot et lavpraktisk mål om at få adgang til et transportmiddel. Drømmen om kørekortet er et billede på den drøm om velfærd og frihed for flest muligt, som drev H.C. Hansen.

H. C. Hansen havde intet til overs for kommunisternes revolutionsromantik. Demokratiet skulle respekteres. Forbedringer skulle gennemføres under hensyntagen til alle dele af samfundet, være ansvarlige og tage højde for samfundsøkonomiens udvikling.

”Vi skal ikke få blærerøvskatar”
Drengen Hans Christian voksede op under beskedne kår i Aarhus. Han engagerede sig som ung i politik, hvor fagforeningerne og Socialdemokratiet var arbejderklassens middel til at ændre og udfordre gældende livsvilkår og muligheder. Og det skulle - som Hartvig Frisch havde argumenteret kompromisløst for - gå demokratisk til. H. C. Hansen havde intet til overs for kommunisternes revolutionsromantik. Demokratiet skulle respekteres. Forbedringer skulle gennemføres under hensyntagen til alle dele af samfundet, være ansvarlige og tage højde for samfundsøkonomiens udvikling.

Ansvarligheden kommer for eksempel til udtryk, da H.C. Hansen efter et møde, hvor gunstige tal for dansk økonomi blev præsenteret, siger til den unge ministersekretær Hjortdal:

”Nu skal vi til at passe på. Nu skal vi benytte tresserne til at konsolidere os. Vi skal ikke få blærerøvskatar, men huske at ydelse kræver modydelse.”

Et budskab der havde været nyttigt, om Anders Fogh Rasmussens finansministre havde taget det til sig, inden de lod dansk økonomi overophede i nullerne.

Borger i et velfærdssamfund
Arbejderne ville, med Bo Lidegaards ord, ikke længere være proletarer i et klassesamfund, men borgere i et velfærdssamfund. Og bilen og kørekortet repræsenterer både frihed og velfærd. Almindelige danskere fik mulighed for at køre på udflugt med kaffe på kanden og en madkurv om søndagen. Rejse på sommerferie ved Vesterhavet i juli. Eller søge arbejde steder, der før havde været uden for sporvognens og cyklens rækkevidde. H.C. Hansen selv bestod køreprøven i første forsøg, men nåede kun få køreture med familien, inden han tabte kampen til kræften i vinteren 1960.

Politikens journalist, Knud Poulsen, satte i en kronik ord på, hvad det var for en forandring H.C. Hansen repræsenterede og havde været med til at skabe:

”(…)cykler, knallerter, biler og stopfulde, røde busser, der kørte ind mod byen til arbejdspladserne. Der var hans Danmark, der rullede forbi. Det var velfærdsstatens børn, der nikkede og sagde goddag til en af deres egne, som var gået hen og blevet statsminister.”

Frem mod jul vil Netavisen Pio hver søndag bringe en adventskalender med historier, der tager udgangspunkt i markante socialdemokratiske personligheder. Du kan læse den første adventshistorie om C.V. Bramsnæs her.

Rasmus Stoklund (f. 1984) er cand.scient.pol.

Indlægget er et udtryk for egne fortolkninger af kørekortets betydning og derudover baseret på:
Helge Hjortdals erindringer ”Tre røde konger”. Gyldendal (1999).
Bo Lidegaards ”H.C. Hansens liv og tid”. Gyldendal (2006).
Gads Historieleksikon, Gads Forlag (2005).

Medlem af Folketinget og Udlændinge- og integrationsordfører for Socialdemokratiet.


Kommentarer fra Facebook

Annonce