Obama, paven og Jon Stewart fører an i værdikampen

Værdikampen raser i USA. De ansatte i fastfood-kæderne strejker og forlanger en rimelig mindste løn. Paven går i offensiven mod ”trickle-down economics” og i en ny tale kalder Obama til kamp imod USA's stigende ulighed.
Medarbejderne på de amerikanske fastfood-restauranter har fået nok. Lønnen på mere end 200.000 amerikanske fastfood-restauranter er så lav, at de ansatte reelt er fattige selvom de har et fuldtidsarbejde. Ikke en eneste af restauranterne har overenskomst. Den gennemsnitlige løn for en fastfood-medarbejder ligger på 9,05 dollars (lige godt 49 kroner) i timen, hvilket svarer til en årsindkomst på lidt under 100.000 kr.

Medarbejderne kræver en minimumsløn på 15 dollars i timen, og forslaget har bragt sindene i kog blandt højrefløjens rigmænd og meningsdannere. Deres argumenter dissekerer Jon Stewart på glimrende vis .

Paven går imod højrefløjens økonomiske politik
I Danmark synes højrefløjen, at lønnen er for høj. Der er for mange, der ikke er deres løn værd, og Lars Løkke Rasmussen mener, at vi skal have sulten tilbage. Man skal prise sig lykkelig, hvis man overhovedet bliver tilbudt et job, uanset lønnen, og politisk så betyder al beskatning af landets rigeste, hvad enten det er firmaer eller privatpersoner, at arbejdspladserne flyttes ud af landet.

I USA kalder man den tilgang ”trickle-down economics”. Her tror man på, at skattelettelser til de rigeste med tiden vil komme almindelige mennesker til gode, når de vælger at forbruge en del af deres formue, og det dermed drypper  ned på resten af samfundet.

I den forgangne uge fik denne tilgang en ny kritiker i Pave Frans:

Nogle folk bliver ved med at forsvare trickle-down teorier som antager at økonomisk vækst, drevet af et frit marked, vil uundgåeligt lykkedes med at bringe omkring sig større retfærdighed og inklusion i verdenen”

Obama vil gøre op med uligheden
Vi byggede en stige af muligheder som man kunne klatre på, og spændte et sikkerhedsnet ud under, så hvis vi faldt, var det ikke særlig langt, og vi kunne komme ovenpå igen. Og som et resultat byggede Amerika den største middelklasse som verdenen nogensinde har set.”

Obama holdt den 4. december en tale om den sociale mobilitet i USA.  Uligheden i USA er højere end nogensinde, og den ”amerikanske drøm”, om at kunne nå fra bunden til toppen af samfundet, har i realiteten aldrig været længere væk. Hans sagde bandt andet.

"... a dangerous and growing inequality and lack of upward mobility that has jeopardized middle-class America’s basic bargain that if you work hard, you have a chance to get ahead. I believe this is the defining challenge of our time: making sure our economy works for every working American."

Derfor støtter han også op om de protesterende fastfood-medarbejdere. For der er ikke tale om firmaer, hvor milliardoverskuddene er store. En anstændig minimumsløn kunne faktisk give et boost til økonomien, da pengene ville blive brugt på forbrug, hvilket ville være med til at sætte gang i hjulene.

Hvad kan man så bruge det til i en dansk kontekst? Obamas tale er et eksempel på, at de store samfundsvisioner sagtens kan blive bragt på banen når man sidder i regeringskontorerne.

Paven og Obama peger begge på, at trickle-down economics aldrig kommer til være et system, der arbejder for almindelige mennesker. I Danmark sætter højrefløjen lavere skat og løn på dagsordenen konstant. Der burde være masser af muligheder for at tage en åben kamp med højrefløjen, om hvordan vi skal indrette økonomien til gavn for de fleste.

Måske Helle Thorning skulle kigge mod Washington og Vatikanet, når hun skal finde inspiration til sin næste nytårstale.


Flere artikler om emnet

Annonce