Annonce

En fin lille rokade

Dagens påtvungne rokade giver regeringen masser af nye muligheder for at sætte en mere offensiv dagsorden.
Ballade, ballade og så en rokade. De sidste par uger har været de værste i regeringens levetid. Først et kommunalvalg, der for regeringspartierne samlet set var under middel, derefter Christian Friis-Bachs afgang som minister, Morten Bødskovs afgang som minister og Annette Vilhelmsens næse.

For en regering - hvis ”raison d’etre” har været: ”det kan godt være, I er uenige, men vi kan styre Danmark trygt igennem krisen.” - har de seneste uger været en lang udstilling af inkompetence. Hvis regeringen skal gøre sig håb om genvalg, så er der ikke plads til flere forløb af denne her karakter.

Der er nok heller ikke nogen tvivl om, at statsminister Helle Thorning-Schmidt og resten af regeringen hellere vil have været rokaden foruden. Derfor er det nok også for tidligt at betegne det samlede billede som en styrkelse af regeringen. Men når det nu skulle være, er det en rokade, som kan give regeringen lidt mere kant og kampkraft.

Holger K. Nielsen ny udenrigsminister
At Villy Søvndal er blevet nødt til at trække sig som udenrigsminister på grund af helbredsproblemer, er jo trist, og man kan kun ønske ham og konen god bedring. Men når det er sagt, så har Villy Søvndal set slidt ud længe, og allerede tilbage ved den sidste regeringsrokade i august var Søvndals ministerliv i fare.

Erstatningen i udenrigsministeriet, Holger K. Nielsen, er måske heller ikke det valg med mest fremtid i sig. Holger K. Nielsen er med sine 63 år to år ældre end sin forgænger, men han er en politiker, der har beskæftiget sig med udenrigspolitik i det meste af sit politiske liv.

Villy Søvndal har levet et lidt stille liv som udenrigsminister, hvor han har været overskygget af, at statsministeren oftest har taget sig af de højtprofilerede topmøder og internationale besøg.

Den udfordring vil fortsat være der for Holger K. Nielsen. Men det er trods alt et bedre udgangspunkt med en udenrigsminister, der har et fysisk og mentalt overskud til at løfte opgaven.

Karen Hækkerup ny justitsminister
Enhedslisten viste ingen nåde over for Morten Bødskov, og man skal muligvis være en ganske overbevist socialdemokratisk partisoldat, hvis man fandt fyringen af Bødskov meget uretfærdig. Man kan ikke bevidst lyve over for et folketingsudvalg, uanset hvor god, man synes, grunden kunne være.

Med Karen Hækkerup som ny justitsminister fortsætter den politiske linje i forhold til både rets- og udlændingepolitikken. Men med Karen Hækkerup får regeringen også en politiker, der er bedre til at kommunikere budskabet ud. Plus regeringen får en justitsminister, som ikke har en hævngerrig presse på nakken, der fortsat er sure over forløbet med offentlighedsloven.

Hækkerup giver ministeriet og en regeringen en mulighed for at starte på en frisk, men der er også en risiko for, at hun gror i et med sit system. Lidt ligesom forgængeren.

Dan Jørgensen ny fødevareminister
Rokadens overraskelse er den nye fødevareminister Dan Jørgensen, som fløj under radaren i spekulationerne om, hvem der kunne indgå i rokaden. Her er der tale om en klar opgradering af regeringen. Karen Hækkerup virkede i den korte tid, hun var fødevareminister, ikke specielt begejstret for fødevareområdet. Anderledes er det med Dan Jørgensen, som med liv og sjæl går op i dyrevelfærd og miljø. Han har skrevet flere bøger om emnet og har således masser af erfaring med området. Det giver mulighed for at sætte en mere offensiv, grøn dagsorden.

Det er dog en udfordring for Dan Jørgensen, at han skal skifte det beskyttede værksted i Bruxelles - hvor man nærmest kan mene hvad som helst, uden at nogen rynker brynene af det - ud med Christiansborg, hvor de flotte ord skal omsættes til politik i praksis.

Jonas Dahl ny skatteminister
Skatteministeriet er ikke et ministerium, hvor man normalt bliver vældig populær blandt vælgerne. Eller et sted hvor man bliver en offentlig kendt person. Med mindre man kvajer sig. Det er der som bekendt stor risiko for at gøre i Skatteministeriet, som man så under VKO.

Jonas Dahl har sin unge alder til trods et langt politisk CV, og han har som politisk ordfører været en af SF’s bedre kort i den offentlige debat. Men det er nok en generel svækkelse af SF, at hans afløser som politisk ordfører, Lisbeth Bech Poulsen, ikke har hel samme pondus.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet