Annonce

De 5 bedste pointer fra nytårstalen

Netavisen Pio har samlet de bedste og vigtigste citater fra statsministerens nytårstale.

1) Nulvækst er en opgør med et solidarisk Danmark

”Under 30’ernes store krise blev det besluttet, at hjælp fra kommunen ikke er en almisse. Men en ret for mennesker, der har brug for den. I 50’erne blev det besluttet, at en tryg alderdom er vores fælles ansvar. De ældre fik folkepension. I 1970 blev det besluttet, at alle skal have råd til at tage en uddannelse. Der blev indført SU til de studerende. Sten for sten har vi bygget et Danmark med stor lighed og stor frihed for hver enkelt af os.  Det er kernen i det land, vi er. Et solidarisk Danmark.  Og det er vores valg, om det land også skal være her i fremtiden. (..) Jeg tror ikke på nulvækst. Jeg er overbevist om, at det er bedst for Danmark, hvis vi år for år bruger noget af den velstand, vi skaber, på vores fællesskab.”

2) Danmark kan gøre en forskel

”Mandela kæmpede for noget alment gyldigt: At alle mennesker er lige. Danmark støttede Mandelas og det sydafrikanske folks kamp for retfærdighed. Vi var det første land i verden, som forbød handel med apartheidregimet. (..)  Selvom vi er et lille land, så kan vi gøre en forskel. Det er derfor, vi er med i forreste række, når der skal destrueres kemiske våben fra Syrien. Og det er også derfor, at vi i mere end 10 år har været med til at udføre en vigtig opgave i Afghanistan.”

3) Skal de ældre blive længere på arbejdsmarkedet, bør arbejdsgiverne give dem plads

”Gennem mange år har vi talt om, hvor vigtigt det er, at alle bliver længere på arbejdsmarkedet. Det skal vi naturligvis tage alvorligt. Det er ikke rimeligt, at man skal frygte for sit job, bare fordi man er over 50. Det er heller ikke klogt, hvis der er arbejdspladser, som per automatik skiller sig af med de erfarne. Et langt liv giver et bredere perspektiv på mange ting. Og et overskud til at lære fra sig. Det er der mange arbejdsgivere, som ved. Men jeg vil opfordre til, at endnu flere gør sig fri af myten om, at ungdom altid er bedst.”

4) 00’erne var et forsømt årti

”Hvad har krisen lært os? Den hårde lære fra 00’erne er, at der skal være bedre styr på økonomien. At vi skal overholde budgetterne i den offentlige sektor. At boligspekulation og dumdristige banklån har en høj pris. I en usikker verden må vi bygge et sikkert fundament under vores velfærd. Og det fundament er en sund og stærk økonomi. Hvor virksomhederne har gode vilkår. Og hvor lønmodtagerne er godt uddannede. Kun på den måde kan vi holde fast i et trygt Danmark.”

5) Der er brug for større respekt for de offentligt ansatte

”I de senere år har vi talt meget om, at der er brug for flere private job. Og det har vi også. Men kom det undervejs til at lyde, som om private arbejdspladser var vigtigere end offentlige? Intet kunne være mere forkert. Danmark har både brug for pladesmede og socialrådgivere. For ingeniører og sygeplejersker. (..) Det synes jeg sommetider, man glemmer. Jeg synes, at tonen er blevet mere hård de senere år. Både fra borgere, i medier og på nettet. Ordene er blevet mere rå. Det skal vi lave om på sammen. Vi skal vise større respekt for hinanden.”


Flere artikler om emnet