Nu skal vi bare have handling bag ordene

Der er ros til Helle Thorning-Schmidt for nytårstalen. Det var dejligt og tiltrængt at se hende trække en klar linje til Venstre. Men der manglede noget om jobskabelse, og hvad regeringen gør for at skabe tryghed på arbejdsmarkedet.
Camilla Schwalbe, formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom
Hvad synes du om nytårstalen?
Jeg synes, den var god. Især fordi Helle Thorning-Schmidt trak linjen helt ideologisk op. Hun sagde jo klart og tydeligt: jeg tror ikke på nulvækst og gav en forsikring om, at en rød regering er bedst til at sikre velfærdsstaten. Nu og i fremtiden. Og man må sige, at det er atypisk at lægge op til så afgørende en politisk konflikt i en nytårstale, men jeg synes, at det var godt.

Der var et klart budskab om, at den offentlige sektor er lige så meget værd som den private. Det ville Lars Løkke aldrig sige.

Kritikerne kalder i høj grad talen for en skåltale. Hvad mener du om den kritik?
Jeg synes ikke, det var en skåltale, fordi den indeholdt nogle helt centrale budskaber om den måde, vi har valgt og for fremtiden vælger at indrette vores samfund. Der var et klart budskab om, at den offentlige sektor er lige så meget værd som den private. Det ville Lars Løkke aldrig sige. Men jeg synes samtidig også, at talen manglede noget om jobskabelse. For det er jo især frygten for at miste jobbet og ikke kunne klare sig selv, der skaber utryghed blandt danskerne, og der synes jeg ikke, at Helle Thorning fik sagt: Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe jer.

På en skala fra 1 til 10, hvor et er skidt og ti er godt, hvor vil du så placere talen?
Jeg vil give den 9. Jeg synes, det var modigt af hende i en nytårstale at give så meget plads til den grundlæggende politiske konflikt, der er mellem højre- og venstrefløjen. Det var tiltrængt.

Kristian Weise, direktør i Tænketanken Cevea
Hvad synes du om nytårstalen?
Det var en god tale. Helle Thorning-Schmidt henvendte sig meget direkte til den almindelige dansker. Og det var befriende efter nogle år, hvor 2020-planer og lignende har været dominerende. Værdierne stod klart frem. Særligt fællesskab og lighed. Det var også helt afgørende, at Helle Thorning tog afstand fra nulvækst og meget klart bakkede op om den offentlige sektor og velfærden. Højrefløjen har jo i flere år forsøgt at sælge myten om, at velfærdsstaten er en hindring for fremtidig vækst. Men Helle Thorning forklarede netop, hvorfor job i den offentlige sektor er lige så vigtige som i den private: Sygeplejersker, sosu-assistenter, pædagoger og skolelærere er en forudsætning for, at vi opretholder et højt velstandsniveau samtidig med, at de leverer velfærd til alle i samfundet.

Jeg kunne godt have ønsket mig, at statsministeren endnu tydeligere havde sagt, at hun og regeringen hver dag står op for at skabe job til danskerne og skærme dem mod de værste trusler fra en ustabil verdensøkonomi og et usikkert arbejdsmarked.

Kritikerne kalder i høj grad talen for en skåltale. Hvad mener du om den kritik?
Der må i mine øjne godt være lidt skåltale over en nytårstale. Man skal ikke nødvendigvis præsentere et 10-punktsprogram. Nytårstalen er en mulighed for at gøre status på året og kigge fremad. Når det er sagt, så kunne jeg godt have ønsket mig, at statsministeren endnu tydeligere havde sagt, at hun og regeringen hver dag står op for at skabe job til danskerne og skærme dem mod de værste trusler fra en ustabil verdensøkonomi og et usikkert arbejdsmarked. Og at 2014 netop vil indeholde politiske initiativer til det: jobskabelse og tryghed på arbejdsmarkedet. Så ville befolkningens tillid til økonomien og fremtiden også kunne genoprettes.

På en skala fra 1 til 10, hvor et er skidt og ti er godt, hvor vil du så placere talen?
Jeg synes, den er til 7 eller 8.

Lars Olsen, journalist og forfatter
Hvad synes du om nytårstalen?
Den var mere klassisk socialdemokratisk, end hvad vi har tidligere har set fra Helle Thorning-Schmidt. Med en stærk appel til velfærdssamfundet, sammenhængskraften og trygheden i samfundet. Jeg tror, at især det her med ældre og tryghed bliver et gennemgående tema i 2014. Trygfonden kom jo med en stor tryghedsmåling tilbage i oktober, som viste, at hver sjette dansker føler sig utryg. Især er vi utrygge omkring det at blive gamle. Altså, kan nogen hjælpe mig, når jeg ikke længere kan klare mig selv? Vil der stadig være et job til mig, når jeg er 58? Det er især 50+ gruppen, som oplever utrygheden, og det adresserede Helle Thorning-Schmidt. Det er spændende. Spørgsmålet er, hvor meget praksis der ligger bag.

Det er især 50+ gruppen, som oplever utrygheden, og det adresserede Helle Thorning-Schmidt. Det er spændende. Spørgsmålet er, hvor meget praksis der ligger bag.

Kritikerne kalder i høj grad talen for en skåltale. Hvad mener du om den kritik?
Jeg synes, det er delvist rigtigt. Helle Thorning-Schmidt lægger jo ikke afstand til de skrappe reformer, som har været med til at gøre især 50+ gruppen utrygge. For eksempel dagpengereformen, og derfor er folk i tvivl om, hun vil følge op på det, hun siger.

På en skala fra 1 til 10, hvor et er skidt og ti er godt, hvor vil du så placere talen?
Retorisk og principiel ligger talen på et 8-9-tal. Men rent praktisk og politisk, der ligger den omkring 3-4 stykker. For vi fik jo ikke svar på, hvordan de to ting hænger sammen. Men jeg synes, det var klogt af hende at tegne den her klare linje til Venstre og tage hul på spørgsmålet, som bekymrer mange danskere: er der en velfærdsstat, når vi bliver gamle? Det har fyldt lidt på den politiske scene i 2013, men jeg tror, at det vil blive debatteret meget mere i det kommende år.


Flere artikler om emnet

Annonce