S har lagt blokpolitikken død

Blokpolitikken er aflivet! Sådan kunne man karakterisere denne regerings mest markante sejr.
Hvis Enhedslisten fortsætter deres linje, så vil de frem til valget endnu en gang fremstå som ubrugelige samarbejdspartnere. Hvis partiet ikke engang kan få indflydelse med en S-ledet regering, hvornår skulle de så?

Hvis regeringen i et forsøg på at stække Enhedslisten i meningsmålinger frem mod næste folketingsvalg, rykker for hårdt mod venstre, risikerer man at tabe en af sine egne store sejre og genoplive blokpolitikken.

Igennem 10 år, førte VK blokpolitik sammen med DF. Meget kan man sige om den nuværende regering, men blokpolitik har de i hvert fald ikke ført. Under protest fra de røde partiers bagland, har man indgået aftaler med både alle de borgerlige partier.

Det har betydet at de røde partier i regeringen har været under pres i meningsmålinger, og SF kæmper vel reelt for deres liv for tiden. I Greve betød det, at SF, efter et katastrofalt kommunalvalg, for første gang nogensinde ikke er repræsenteret i byrådet - desværre.

De vælgere der havde troet - eller håbet - på en fortsættelsen af blokpolitikken, blot med Enhedslisten som tungen på vægtskålen i stedet for Dansk Folkeparti, har vist deres utilfredshed ved at forlade S og SF til fordel for Enhedslisten.

Lige her og nu gør det ondt på de to partier. I sidste ende tror jeg dog, at det er med til at sikre Socialdemokratiet indflydelse i mange årtier frem. Skulle magten tippe ved næste valg til blå blok, så tror jeg ikke en ny regering kan tåle at genoptage blokpolitikken.

Fastholder man at holde Enhedslisten ude, så har man i hvert fald sikret socialdemokratiet indflydelse i mange år frem, og det kan jo også være en investering.

Derfor tror jeg vi vil se, at Socialdemokratiet er med i flere forlig og budgetaftaler, end tidligere med en V-ledet regering.

Konsekvenserne, skulle magten tippe, tror jeg hurtigt ville afspejle sig i meningsmålingerne. Hvis Enhedslisten fortsætter deres linje, så vil de frem til valget endnu en gang fremstå som ubrugelige samarbejdspartnere. Hvis partiet ikke engang kan få indflydelse med en S-ledet regering, hvornår skulle de så?

Er der noget vælgere ikke vil se, så er det at deres stemme er spildt. Vil Enhedslisten kunne beholde sin tilslutning i dag, under en V-ledet regering, hvor borgerene godt ved, at samarbejde med partiet er helt udelukket? Det tror jeg ikke.

Derfor er spørgsmålet om regeringen, rent strategisk, overhovedet skal lave flere aftaler med Enhedslisten inden valget? Hvis regeringen laver aftaler legitimerer man de proteststemmer der lige nu ligger hos partiet eller skal man fortsætte aflivningen af blokpolitikken?

Det skal i hvert fald være enten/eller, og det skal gå stærkt, hvis det skal nå at have effekt frem til et kommende valg.

Fastholder man at holde Enhedslisten ude, så har man i hvert fald sikret socialdemokratiet indflydelse i mange år frem, og det kan jo også være en investering.

Niclas Bekker Poulsen (f. 1976) er 2. viceborgmester i Greve Kommune.


Kommentarer fra Facebook