Dennis Kristensens to ansigter om ytringsfrihed

FOA-formand Dennis Kristensen kæmper for offentlige ansattes ret til at ytre sig, men når det kommer til kritik af ham selv, er der grænser.
”Er nået dertil hvor jeg interesserer mig mere for Linse Kesslers FB opdateringer end Dennis Kristensen hold nu kæft”

Kvinden, der skrev denne opdatering på facebook, arbejder som almindelig sekretær i LO, men hendes opdatering faldt FOA-formand Dennis Kristensen så meget for brystet, at han skrev i en kommentar til hende, at hun kunne slette ham som ven, hvis hun ikke gad læse hans opdateringer. Medarbejderen valgte derefter at slette sin opdatering.

Det var imidlertid ikke nok for Dennis Kristensen, der valgte at ”poste” en opdatering sammen med et screenshot af medarbejderens opdatering, hvor han skrev følgende:

”Et indlæg fra en LO-ansat, der opfordrede mig til at holde kæft, er forsvundet fra min FB-side.
Da mine kommentarer samtidig forsvandt, vender indlægget tilbage her som skærmprint med min ene kommentar om, at det måske blot ville være nemmere at slette mig fra vennelisten.

Den anden kommentar var en konstatering af, at selvom det nok er lidt usædvanligt, at en ansat i et ledelsessekretariat opfordrer et medlem af den ledelse, som sekretariatet skal betjene, til at holde mund, så er det i mine øjne et privat udsagn, som ikke berører LO’s Ledelsessekretariat eller LO i øvrigt.”

Det er naturligvis langt over stregen for almindelig god opførsel at drage nogen former for paralleller imellem en person, der er klar til at gøre og sige nærmest hvad som helst for at komme i medierne, og Linse Kessler. Hvilket medarbejderne sikkert indså og derfor slettede sin opdatering.

Men man må spørge sig selv om ikke en almindelig medarbejder i LO også har en eller anden form for ytringsfrihed som privatperson, uden at hun skal udstilles på Facebook af et medlem af LO’s ledelse.

Det siger jo sig selv, at relationen mellem forbundsformanden Dennis Kristensen, som selv er medlem af LO's ledelse, og en helt almindelig medarbejder i LO ikke er ligeværdig. Dennis Kristensen sidder øverst og har magten. Og med den følger også et ansvar og hensyn til medarbejderne i LO.

I øvrigt en grænse som Dennis Kristensen selv prædiker i forhold til sine egne medlemmer. I et indlæg i magasinet Kritisk Debat i december 2007 om medarbejderne i den offentlige sektors ytringsfrihed, skriver han blandt andet:

”Den grundlovssikrede ytringsfrihed giver kun mening, hvis den gælder døgnets 24 timer, 365 dage om året. Ytringsfrihed, der ikke også gælder arbejdslivet, er en alt for amputeret størrelse til at kunne være et demokrati på fuld tid værdigt” og videre:

"Står man i stedet med følelsen af at bevæge sig på tynd is, så vil de fleste nok vælge at holde en relativt lav profil, når det handler om at fremsætte kritik af sin arbejdsplads eller sin arbejdsgiver."

Der gælder altså en holdning fra Dennis Kristensen, når det handler om offentlig ansatte medarbejderes ret til at ytre sig. En anden, når en helt almindelig medarbejder i den organisation, hvor Dennis Kristensen selv sidder i bestyrelsen, skriver en harmløs opdatering, så gælder der helt andre regler.

Signalet fra Dennis Kristensen til de øvrige medarbejdere i LO er i hvert fald ikke til at tage fejl af. Selv den mindste ytring bliver der taget notits af, og Dennis Kristensen er klar til både at gøre cheferne i LO og omverden klar over det. Så er de advaret.

David Troels Garby (f. 1980) er redaktør for Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce