Annonce

S: Liberalisering af husleje er Venstrepolitik

Søren Pinds budskab om at liberalisere huslejelovgivningen er Venstres politik, mener Socialdemokraterne, der frygter for en udvikling, hvor almindelige mennesker presses ud af byerne.
”Hvis vi liberaliserer, så vil vi jo ikke længere se, at politimanden, smeden og advokaten bor i de samme boligområder. Det vil i stedet blive den højstbydende, som dikterer, hvor vi skal bo.”

Der skal, kort sagt, ikke være nogen politisk regulering af husleje ifølge Venstres udenrigsordfører Søren Pind:

”Sandheden er jo, at udbud og efterspørgsel i langt højere grad ville regulere, således at der rent faktisk var flere boliger til rådighed for folk,” siger han i dagens Berlingske. En melding som Venstres formand Lars Løkke Rasmussen og andre fra Venstre har haft travlt med at lægge afstand til.

Men det tror Socialdemokraternes boligordfører Jan Johansen ikke på. Han mener, at Søren Pinds budskab også er Venstres:

”Det er jo ikke Søren Pinds politik. Det er Venstres. Og jeg er glad for, at de bekender kulør. Det gjorde de også i 1998, og det er, som vi kan se i dag, stadig Venstres grundholdning,” siger han til Netavisen Pio.

Og hvis ikke vi sørger for en regulering af husleje, så stikker det af, mener Jan Johansen:

”Jeg er meget imod, at markedskræfterne frit skal kunne styre boligmarkedet. For det vil betyde huslejestigninger, i København op imod 100 procent, og man vil jage de almindelige lønmodtagere væk fra byen og de attraktive boligområder.”

Presser de fattige ud af byerne
Boligøkonomisk Videncenter offentliggjorde i 2012 en rapport, hvor de havde analyseret konsekvenserne af huslejereguleringen på det private udlejningsboligmarked. Konklusionen var, at det i høj grad er de rigeste lejere med indkomster over 800.000 kroner, som har gavn af boligreguleringsloven samt lejere med lave indkomster under 200.000 kroner.

”Konklusionerne gælder stadig i dag. Og hvis man liberaliserede gradvist, som Søren Pind foreslår, så ville vi se huslejestigninger i København på 90 procent og på Fyn ville det ligge omkring 20 procent,” siger sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen til Netavisen Pio.

Han vurderer, at en liberalisering vil forstærke den udvikling, som allerede finder sted på Frederiksberg og centrum af København. Dem med de laveste indkomster og højeste alder ryger ud af byen, mens de yngre og velstillede rykker ind.

S frygter rigmandsghettoer
Og det er især den udvikling, hvor det kun vil være de velhavende, der har råd til at bo i byerne, som bekymrer Jan Johansen:

”Hvis vi liberaliserer, så vil vi jo ikke længere se, at politimanden, smeden og advokaten bor i de samme boligområder. Det vil i stedet blive den højstbydende, som dikterer, hvor vi skal bo.”

Han vil derfor sammen med resten af Socialdemokraterne kæmpe imod, at boligmarkedet kommer i hænderne på de fri markedskræfter.

Og hvis man endelig skal liberalisere, så kunne man med fordel kigge på den hollandske boligregulering, siger Curt Liljegreen fra Boligøkonomisk Videncenter. Han mener, at den danske boligregulering stadig tjener et boligsocialt formål, men at det samtidig er mærkeligt, at det er dem, der tjenere mere end 800.000 kr. om året, som får mest ud det:

”I Holland har man valgt at gøre sådan, at man har fri husleje i de store og dyre lejeboliger. Sådan så dem, der har mest også betaler prisen for at bo stort og centralt. Alt andet bliver fastsat gennem pointbedømmelser.”


Flere artikler om emnet