Annonce

10 politiske mandagsnyheder, du ikke må gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest relevante, interessante og opsigtsvækkende nyheder, debatindlæg og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.

1. Dagens citat. Man kan ikke just beskylde den nye fødevareminister for at skrue ned for retorikken om dyrevelfærd: ”Hver dag dør 25.000 smågrise i Danmark, at over halvdelen af vores slagtesøer har mavesår og at 95 procent af vores pattegrise får kuperet halen. Tænk hvis det samme gjorde sig gældende for hundehvalpe?” Hvor er det befriende at en politiker går op imod den herskende latin og promoverer en dagsorden, der for en gangs skyld ikke handler om penge.

2. Dagens anbefaling. En række af anbefalingerne fra Carsten Koch-udvalget, der skal komme med forslag til en reform af beskæftigelsessystemet, er blevet lækket til Politiken: ”En anbefaling går også på, at ledige over 30 år får mulighed for at tage sig en erhvervsuddannelse, hvilket dog betyder, at de bliver sat ned i dagpengesats.  Koch-udvalget siger ikke noget om, hvor meget lavere satsen skal være, men understreger, at der vil være mulighed for at tage et lån, så man kommer op på dagpengeniveau”. Taget i betragtning at uddannelse er godt for både den enkelte og samfundet, burde en del af regningen vel finansieres af statskassen?

3. Dagens afsløring. 3F og Dansk Metal kunne i dag berette om, hvordan flere arbejdsgivere undlader at indbetale det månedslige pensionsbidrag til de ansatte for at få lidt flere penge i kassen på kort sigt. I 2013 havde Dansk Metal ikke mindre end 530 af den slags sager. Det er vel kun et spørgsmål om tid, før Venstre bruger disse svinestreger som endnu et argument for, at skatten skal sættes ned for virksomhederne?

4. Dagens nøgletal. Kinas økonomi havde sit værste år siden 1999, da væksten ‘kun’ var på 7,7 procent. Med til historien hører selvfølgelig, at alle vestlige finansministre ville slå ihjel for bare halvdelen af den vækstrate.

5. Dagens must read. Det kan måske virke en smule paradoksalt, at en tidligere rocker rådgiver om, hvordan bandeindsatsen skal skrues sammen. Men ikke desto mindre er den tidligere rocker Lars Jensens kronik i Politiken virkelig værd at læse: ”Tusinder af skæbner og milliarder af skattekroner senere forsætter vi derudad med en totalt forfejlet politiindsats, der primært handlede om en dækningsløs ide om, at mennesker kan opdrages med stress, at rockerne bare skal stresses til fornuft, og at politiet skal have flere ressourcer og beføjelser. Det eneste, der for alvor er blevet ramt, er statskassen, retsplejeloven, retssikkerheden og ikke mindst trygheden i befolkningen”. Hører I efter, retspolitiske ordførere?

6. Dagens meningsmåling. I en ny meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk, viser, at 54 procent af danskerne ville stemme ja ved en folkeafstemning om Danmarks deltagelse i EU’s patentdomstol, mens kun 20 procent er imod. Det gør – selvfølgelig – ikke indtryk på EU-ordfører Pia Adelsteen (DF): ”Målingen viser jo, at det er op ad bakke. (..) Jeg er ret sikker på, at tingene vil ændre sig, når vi først får gang i debatten”. Ja, tingene vil bestemt ændre sig, når danskerne hører om, hvordan virksomhederne i dag skal sørge for patenter i 27 lande, hvilket gør det næsten umuligt at tjene penge på en god idé.

7. Dagens ikke-nyhed. Ryd forsiden! I en ny rapport foreslår OECD, at skatten for virksomheder og højtlønnede sættes ned, mens brugerbetalingen på de videregående uddannelser sættes op. Det har de selvfølgelig sagt de sidste tyve år, så hvordan det blev behandlet som en stor nyhed, kan kun vække undren..

8. Dagens udspil. Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) fremlagde i dag en ny vækstplan for dansk turisme: ”Danmark skal være kendt for at levere service og kvalitet i top. Det gælder både ved kysterne og i storbyerne. Turisterne skal mærke, at de får kvalitet og gode oplevelser for pengene i Danmark. På den måde kan vi tiltrække de købestærke turister, både fra vores nærmarkeder, men også fra vækstmarkeder som Kina og Rusland, hvor de i stigende grad rejser efter kvalitetsoplevelser”. Planen er blevet velmodtaget fra turistbranchen, mens Dansk Folkeparti – forventeligt – mener, at der ’skydes med spredehagl’ og skal oprettes et decideret Turistministerium.

9. Dagens afsked. Emilie Turunen, som er socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet, stopper i politik: ”Jeg er meget ung og vil gerne prøve noget andet, og jeg tror også, at dansk politik har brug for politikere, der har prøvet andet end bare politik”.

10. Dagens dumme spørgsmål. Det tidligere folketingsmedlem Søren Krarup forsøger at spinde videre på Christinia-sagen ved at insinuere, at politiet har mindre styr på kriminaliteten i Danmark end i New York: ”Vi er nogle ældre, upolitiske danskere, som ikke er i stand til at fatte, hvad der foregår i fædrelandet. (..) Løj justitsministeren og departementschefen og PET-chefen, fordi det danske politi er ude af stand til at håndhæve ordensmagtens opgave? Dette forekommer mig og andre upolitiske danskere at være det egentlige anliggende i denne underlige sag om en justitsminister, der føler sig tvunget til at lyve. Kan den danske stat i virkeligheden ikke håndhæve statens opgave? Har den danske ordensmagt i virkeligheden kapituleret over for gadens parlament? Er det danske politi i virkeligheden kun til pynt?” Krarups evne til at male et billede af Danmark fuldstændig ude af trit med virkeligheden og blæse problemerne helt ude af proportioner overrasker endnu engang.


Flere artikler om emnet