Annonce

10 tirsdagsnyheder du ikke bør snydes for

Netavisen Pio har samlet de ti mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.

1. Dagens fotos. Det syriske Assad-regime har systematisk tortureret og henrettet 11.000 fanger viser nye oplysninger, der blandt andet stammer fra en syrisk afhopper, der har smuglet gruopvækkende fotos af ofrene ud til omverdenen. Mens USA og EU allerede snakker om krigsforbrydelser, har Ruslands Putin endnu ikke taget afstand til sin allierede i Damaskus.

2. Dagens absurde påstand. Ansvaret for de gruopvækkende billeder af torturofre, som er kommet frem fra Syrien, placerer Venstres udenrigspolitiske ordfører – selvfølgelig - hos regeringen: ”Den jammer og den hændervriden, som vi ser, når sådanne billeder kommer frem, det giver jeg ikke meget for. (..) De (regeringen, red.) forpassede muligheden for at gøre noget, da tiden var. Og det gør det meget vanskeligt på nuværende tidspunkt. Vi advarede dengang om situationen, men regeringen fravalgte vores råd. Nu må de påtage sig et ansvar for det, der er sket”. Mener Søren Pind virkelig, at Danmark skulle have grebet ind alene? USA var jo som bekendt ikke parat til det! Ville han selv have kunnet forhindre Assads overgreb? Hvis ikke det er tilfældet er det altså sværere og sværere at tage Pinds angreb seriøst. Gå tilbage til børneværelset og overlad den seriøse politik til de voksne, Søren.

3. Dagens analyse. Tænketanken Kraka har i en ny analyse påvist, at det bedre kan betale sig at investere i uddannelse end at nedsætte topskatten: ”Når man ser på Finansministeriets beregningsmetoder, viser det sig, at uddannelse er en god investering i forhold til mange andre politiske initiativer, hvis det handler om at gavne samfundsøkonomien på længere sigt. (..) De lavest uddannede er selvfølgelig ’billigst’ at hive ud af arbejdsmarkedet f.eks. til uddannelse, fordi deres skattebidrag ikke er så højt. Desuden peger Finansministeriets analyser på, at opkvalificierng af unge ufaglærte giver en høj selvfinansieringsgrad formentlig på 70-80 pct. eller måske mere. Til sammenligning antages det normalt, at lettelser i topskatten har en selvfinansieringsgrad på noget under 50 pct”, udtaler Krakas økonom Kristian Thor Jakobsen.

4. Dagens ros. Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen er særdeles positiv over for retningen i Carsten Koch-udvalgets anbefalinger om fremtidens beskæftigelsessystem, hvor det tidligere fokus på at piske de ledige ud i korte ansættelser erstattes med opkvalificering, så de ledige kan sikres varig beskæftigelse: ”Der er forsøg på nybrud, når det gælder den overordnede filosofi. Der er meget anerkendelsesværdigt (..)Nu er det ikke skræmmeeffekten, nu er det opkvalificering, som skal sættes i højsædet. Det vil være en fantastisk ændring, hvis man kan få det gennemført. At gå fra noget negativt til noget positivt motiverende”.

5. Dagens kritik. Det er dog ikke alle anbefalinger fra Carsten Koch-udvalget, der bliver mødt med rosende ord. At retten til seks ugers selvvalgt uddannelse fjernes, vækker både undren og modstand hos Jørgen Juul Rasmussen, der er formand for Dansk El-Forbund: ”Det er muligt, at for eksempel akademikerne ikke får noget udbytte af det, men det gør for eksempel elektrikerne. Hvorfor fjerne noget fra alle, fordi det ikke fungerer for bestemte grupper”. Det er svært at være uenig.

6. Dagens prædiken. Pave Frans leverede en kærkommen opsang til verdens økonomiske elite, der er samlet til det årlige møde i Davos: ”The growth of equality … calls for decisions, mechanisms and processes directed to a better distribution of wealth, the creation of sources of employment and an integral promotion of the poor, which goes beyond a simple welfare mentality”.

7. Dagens dårligste forslag. Europaparlamentsmedlem Bendt Bendtsen (K) vil have Folketinget til at omlægge SU'en til lån, som man får fradrag fra efter endt uddannelse, for at imødekomme den såkaldte velfærdsturisme. Hvad Bendtsen selvfølgelig ikke nævner er, at lån vil afskrække unge fra en svag social baggrund i at tage en uddannelse i det hele taget. Måske det er en smule ude af proportioner, at fjerne den lige adgang til uddannelse på grund af 2.651 udenlandske studerende?

8. Dagens must read. Information har i dag en interessant analyse af det kontroversielle salg af aktieandele i DONG til investeringsbanken Goldman Sachs: ”Det bringer os frem til rådgiverne i denne sag, der udover Danske Bank omfatter DONGs direktion og bestyrelse. De søger givetvis at rådgive Finansministeriet ud fra deres bedste overbevisning. Men subjektive faktorer kan påvirke vurderingen. (..) I aktstykket (er der) afsat 450 millioner kroner i aktieoptioner til ansatte i DONG. Værdien af en aktieoption afhænger dels af den kurs, de ansatte får lov til at købe aktierne til ved børsnoteringen, dels af markedskursen ved børsnoteringen. Forskellen kan de ansatte putte i lommen. Kursen i optionen vil formentlig blive fastsat til samme kurs, som DONG værdifastsættes til i aftalen med Goldman Sachs. Det svært at argumentere imod en aftale, der er i ens egen økonomiske interesse”.

9. Dagens blæsen med mel i munden. Den ædle kunst at mene to modstridende ting på én gang kunne man i dag se praktiseret af De Konservatives retsordfører Tom Benhke i forhold til Offentlighedsloven og Christinia-sagen: ”Sagen har givet stof til eftertanke. Måden, man håndterer offentlighedsloven på, er afgørende. Jeg havde ikke set det komme, at statsministeren i en så tilspidset situation ville sige; ’de dokumenter kan I ikke få lov til at se’ (..) Jeg er ikke klar til at ændre offentlighedsloven, og jeg er ikke klar til at evaluere den”. Så loven, som De Konservative var med til at udforme, er med andre ord perfekt, men den skal bare ikke bruges? Kan han ikke selv høre, hvor dumt det lyder?

10. Dagens uenighed. Forhandlingerne om EU’s klimaindsats fortsætter, hvor parterne er uenige om, hvor meget udledningen af drivhusgasser skal begrænses og hvor høje kravene til brugen af vedvarende energi bør være. De største økonomier i EU – Tyskland, Frankrig og Storbritannien – bakker alle op om det ambitiøse mål om en 40 procents reduktion. Et mål, som de borgerlige partier herhjemme, selvfølgelig er imod.


Flere artikler om emnet

Annonce