Annonce

9 mandagsnyheder, du ikke må gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ni mest relevante, interessante og opsigtsvækkende nyheder, debatindlæg og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.

1. Dagens afvisning. Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser tilbuddet fra de fire danske pensionsselskaber, der ellers havde annonceret at de var villige til at købe 19 procent af aktierne i Dong i stedet for Goldman Sachs. Formålet fra pensionsselskabernes side var, at fastholde energiselskabet på danske hænder og sikre at gevinsten herfra blev beskattet i Danmark. Afvisningen kunne måske hænge sammen med, at tilbuddet ikke er blevet godkendt af pensionskassernes bestyrelser ..

2. Dagens forslag. Økonomiprofessor Torben M. Andersen, at alle danskere fremover skal tvinges til at spare seks procent af deres indkomst op til pension: ”På den måde får man også dem med, der ikke sparer op i en arbejdsmarkedspension, og som ellers ville blive nærmest helt afhængige af offentlige ydelser, når de gik på pension (..) I et velfærdssamfund som det danske er det svært at smække døren i for folk, fordi de ikke rettede sig efter det, da de som 35-årige fik at vide, at nu skal de huske at spare op til pension. Folk tænker sjældent på alderdommen, før de er i den”. Dette forslag til afværge, at vi om få år for et gigantisk pensionsproletariat, fordi selvstændige eller kontanthjælpsmodtagere ikke har sparet op til pensionen.

3. Dagens dårligste lederartikel. Man kan altid regne med, at Berlingskes lederskribenter indtager det komplet modsatte synspunkt af almindelig sund fornuft. Således også i dag, hvor de kritiserer kritikerne af Dong-salget: ”Det samfund, som traditionalisternes politik ville skabe, vil skræmme investorer langt bort. For hvem vil investere i et land, hvor væsentlige økonomiske beslutninger baseres på folkestemninger, mavefornemmelser og modvilje mod kapitalister, der ’ikke betaler skat i Danmark’, når de har købt ’arvesølvet’. Det er jo sandt, at aktionærer ikke nødvendigvis udbyttebeskattes i Danmark. Det er forretningsmæssigt normalt, at skat betragtes som en omkostning, som virksomhederne søger at minimere”. Ja, guderne forbyde, at politikerne prøver at sikre, at der betales skat her i landet. Hvor vover de!

4. Dagens tilbagetog. Ukraines præsident, Viktor Yanukovych, har indvilliget i at trække sine anti-protest-lovgivning tilbage. Den nye lovgivning vil have indskrænket befolkningens mulighed for at demonstrere og protestere – og provokerede en god andel af befolkningen til netop at demonstrere og protestere. For en gangs skyld går demokratiudviklingen i Østeuropa i den rigtige retning.

5. Dagens tilbagebetaling. Huset Zornig, der stod bag den stormombruste kampagne Stemmer på Kanten, betaler 100.000 kroner tilbage til Socialministeriet, fordi Lisbeth Zornig Andersen fraskrev sig løn for arbejdet med kampagnen: ”Reglerne er sådan, at hvis man ikke får brugt pengene til det, som budgettet tilsiger, skal man tilbageføre dem til ministeriet, og det havde vi sådan set regnet med fra start af (..) Det, at hun fraskrev sig løn, giver i sig selv en tilbagebetaling”, forklarer en talsmand for Huset Zornig til Politiken. Det er smart tænkt, at Zornig dermed fremstiller sig selv som ren som nyfalden sne, mens socialministeren kæmper med en advokatundersøgelse.

6. Dagens must read. Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen og handels- og europaminister Nick Hækkerup har skrevet en kronik i Politiken, der forsvarer det nye europæiske patentsystem: ”Under det nye system anlægges sagen ét sted. Dette vil være til fordel for navnlig de mindre virksomheder, som ikke risikerer, at de efter at have vundet en patentsag i for eksempel Tyskland alligevel trækkes gennem enslydende retssager i en lang række andre lande. (..) Med den nye patentdomstol behøver danske virksomheder ikke i fremtiden at skulle bekymre sig om forskellig national lovgivning i 25 lande, ligesom de slipper for at skulle forsvare deres rettigheder ved 25 forskellige nationale domstole”.

7. Dagens vælgervandring. Ifølge en ny analyse fra Altinget.dk har Dansk Folkeparti siden valget i 2001 erobret 120.000 vælgere fra Venstre og Socialdemokratiet. Man kan sige, hvad man vil om partiet, men det er imponerende, at de kan slagte dagpengene og efterlønnen, brokke sig over det efterfølgende og vinde stemmer på det.

8. Dagens internationale debatindlæg. I anledning af hundredeåret for Første Verdenskrigs udbrud har den tyske socialdemokratiske udenrigsminister skrevet et debatindlæg i The Guardian, der advarer mod undergravningen af EU: “The loss of trust in the European project which has accompanied the economic crisis in Europe, particularly prominent in the young generation hit by unemployment and the lack of prospects in large parts of the EU, holds great danger. In such an atmosphere, it is easy to fall back on nationalist rhetoric, sung to the catchy tune of criticism of Europe. Given our history, we must firmly resist this”. Dette bør være pligtlæsning for alle de politikere, der igen og igen kræver stramninger på bekostning af arbejdsløshedsstatistikkerne.

9. Dagens borgerlige oprør. Dansk Folkepartis vanvittige udmelding om, at der skal stoppes for enhver indvandring af muslimer, har fået den tidligere konservative politiker Mads Lebech til tastaturet: ”Det er svært rigtigt at forstå, at nogen som helst i ramme alvor kan foreslå, at vi i Danmark skal til at have et religiøst grænsepoliti. (..) At generalisere på en hel religion for at ramme dem, der er ignoranter og antidemokrater, ja, det er et selvmål af rang! Derved gør man sig selv til intolerancens skydeskive og giver andre frit spil. Det svarer vel egentlig til, at nogen i fredens tegn sender krager og blodtørstige måger til vejrs”. Der er selvfølgelig ikke en tilsvarende reaktion fra Venstre, der som bekendt har ’et værdifællesskab’ med Dansk Folkeparti.


Flere artikler om emnet