10 onsdagsnyheder, som du ikke bør gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.

1. Dagens krisemøde. Det er næppe undgået nogens opmærksomhed at SF er i dyb krise. Der er massiv modstand mod salget af Dong-aktier og i dag er landsledelsen indkaldt til krisemøde, hvor de skal beslutte om partiet skal stemme for eller imod og hvorvidt de overhovedet bør være en del af regeringen. Problemet for Annette Vilhelmsen er, at hun under sin formandskampagne især slog på at inddrage partiorganisationen mere: ”I første omgang skal landsledelsen give et mandat, man kan forhandle ud fra. Så skal man også have en inddragelse undervejs - og inden den endelige aftale ligger der”. Forbander hun dette løfte langt væk? You betcha!

2. Dagens citat. Saxo Bank-direktør og sponsor for Liberal Alliance, Lars Seier Christensen, opfordrer på facebook alle til at frekventere spisekæden Letz Sushi, fordi virksomheden ligger i konflikt med medarbejderne om retten til løn under sygdom og derfor har fyret medarbejdernes talsmand: ”Jeg holder meget af sushi. Nu ved jeg heldigvis, hvor jeg skal spise det næste gang, jeg er i Danmark. Hvis du også holder af japanske delikatesser, så ligner dette et sted der får brug for, og fortjener, dit besøg!” Én ting er at være liberal af overbevisning – én anden ting er ligefrem at hylde de virksomheder, der behandler deres ansatte så dårligt som muligt.

3. Dagens målsætninger. Regeringen har i et nyt sundhedsudspil udstukket syv målsætninger for danskernes sundhed de næste ti år. Udspillet indeholder blandt andet en målsætning om, at den sociale ulighed i sundhed skal mindskes og at færre børn skal være overvægtige. Som sædvanlig kritiserer Liberal Alliance udspillet for, at ”grænsen for, hvor meget politikerne og staten blander sig i danskernes liv og vaner, for længst (er) overskredet”. Enhver ved jo, at børn virkelig ønsker at være overvægtige og derfor aktivt vælger de tredive ekstra kilo.

4. Dagens hjemrejse. Annette Vilhelmsen har set sig nødsaget til at hjemkalde udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) fra topmødet i Den Afrikanske Union, således at han kan deltage i dagens ekstraordinære krisemøde i SF's landsledelse om salget af aktieandele i Dong. B.T’s politiske kommentator Søs Marie Serup er ikke just imponeret: ”Det er en falliterklæring, at hun er nødt til at kalde ham hjem fra Afrika. Det er i situation som denne, at en formand skal træde frem med fuld styrke og dele sin analyse med det hold, der er bag hende, og så skal alle sidde og tænke, at det er derfor, hun er chefen. Det kommer de simpelthen ikke til i aften, da det ikke bliver hende, der skal føre ordet. Det er simpelthen underminerende for Anette Vilhelmsens troværdighed”. Den analyse er svær at argumentere imod.

5. Dagens tale. USA’s præsident, Barack Obama, holdt i nat dansk tid den årlige State of the Union-tale til Kongressen, hvor han især slog et slag for større lighed og højere mindsteløn: ”Today, after four years of economic growth, corporate profits and stock prices have rarely been higher, and those at the top have never done better (..) But average wages have barely budged. Inequality has deepened. Upward mobility has stalled. The cold, hard fact is that even in the midst of recovery, too many Americans are working more than ever just to get by – let alone get ahead. And too many still aren’t working at all”. Manden er jo næsten socialdemokrat!

6. Dagens reform. EU-Kommissionen har i dag fremlagt en reformpakke af banksektoren, der blandt andet foreslår en større grad af opsplitning i bankernes aktiviteter. Dermed vil bankerne i højere grad blive hindret i, at bruge Hr. og Fru. Europæers sparepenge til spekulation. Det er værd at huske på, at det er denne form for ’regulering’ og ’administrative byrder’, som de borgerlige ønsker at fjerne.

7. Dagens historiske citat. I Jyllandsposten reflekterede daværende erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen (K) i 2010 over erfaringerne med de privatiseringer, som staten tidligere havde foretaget af blandt andet Københavns Lufthavn, Datacentralen og Teledanmark: ”Jeg har tidligere været ihærdig tilhænger af at privatisere mest muligt. Det er jeg ikke mere. Både af praktiske årsager, men også, fordi jeg mener, at der er nogle ting, som er vigtige for staten at have indflydelse på (..) Når man sidder i en kapitalfond, tænker man ikke på den danske stats ve og vel. Så tænker man på sine aktionærer”. Men dette siger han jo også kun, fordi han i virkeligheden er en hemmelig marxist.

8. Dagens dårligste forslag. Jyllandsposten kritiserer i dagens lederartikel med sædvanlig mangel på nuancer fagbevægelsens tilbud om at investere i Dong og ønsker i samme ombæring at den demokratiske styring med pensionskasserne fjernes: ”Det er svært at se, hvorfor de sagesløse kunder i fire fagforeningsrelaterede pensionskasser skulle investere i Dong, og det er umuligt at finde belæg for, at de fire pensionskasser besidder de professionelle kompetencer, som ledelsen af Dong har brug for som aktive modspillere (..) Ingen af de fire fagbosser har i deres stokroseidylliserede tilgang til formueforvaltning foretaget antydningen af en risikoanalyse, før de leger milliardærer for andres penge. (..) Om noget dokumenterer fagbossernes fremfærd behovet for at få fjernet ethvert personsammenfald mellem fagforbund og pensionskasser. Sidstnævnte skal have professionelle bestyrelser. Det behøver fagforbund ikke, hvilket de fire udstiller sandhedsværdien af”. Hvis de nuværende bestyrelser ikke kan holde styr på Dong, hvordan pokker skulle almindelige lønmodtagere så holde styr professionelle finansfolk, der risikofrit kan jonglere med deres penge? Hvis man gerne vil se sagesløse kunder, skal man endelig gennemføre dette forslag.

8. Dagens antimaterialisme. Politikens opinionsredaktør, Per Michael Jespersen, bruger den delvise privatisering af Dong som en anledning til at advare mod en snigende markedsliggørelse af borgernes liv: ”Tidens store trussel er ikke, at markedet og private virksomheder fortrænger den offentlige sektor i fysisk, statistisk og nationaløkonomisk forstand. Den egentlige trussel består i det, som vi aldrig debatterer offentligt: at markedet vinder frem i vores hoveder. At vi i stadig stigende grad ser os selv, vores relationer til hinanden, vores arbejde og alt andet som varerelationer. (..) Hvis man ikke holder markedstænkningen i kort snor, æder den sig ind på alt og gør alle menneskelige relationer til varerelationer. Bid for bid. Derfor er der brug for at værne om frizonerne”. Emnet er ret beset relevant nok, men problemet ligger som altid i, at den offentlige sektor ses som eneste løsning? Hvordan flere sygeplejersker og højere kontanthjælp mindsker omfanget af reklamer og datingprogrammer er redaktionen en gåde.

10. Dagens adelsmærke. Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, har et ophav langt fra arbejderklassen. B.T. kan således berette, at hendes morfar har titel af rigsgreve og hendes mors efternavn er ikke mindre end ’von Platen-Hallermund’. Hvis karrieren i Enhedslisten skulle strande, kunne hun således uden problemer søge optagelse hos De Konservative, der – guderne skal vide – godt kunne bruge flere dygtige politikere.


Flere artikler om emnet

Annonce