CEVEA: DONG-aftale ligner en dårlig forretning

Staten står indirekte til at tabe milliarder på at sælge DONG til Goldman Sachs. Det viser beregninger, som tænketanken CEVEA har foretaget.
Når staten sælger en del af DONG inden selskabets aktier ryger på børsen, går staten efterfølgende glip af et stort milliardbeløb. Det ville derfor umiddelbart være en bedre forretning for staten, selv at låne pengene og indskyde dem som ny aktiekapital.  Det mener man i centrum-venstre tænketanken CEVEA.

”Samarbejdet med Goldman Sachs skal alene øge værdien af DONG med 5,6 milliarder kroner, før regnestykket matematisk vil gå i nul,” fortæller direktøren for Cevea, Kristian Weise, til Netavisen Pio, på baggrund af beregninger som tænketanken har foretaget.

Det er især den gevinst som staten ville kunne tjene, ved selv at skyde pengene ind i selskabet nu og beholde sin ejerandel i DONG på 81 % indtil børsintroduktionen, som gør engagementet med den amerikanske investeringsbank til en dårlig forretning.

Hvis staten selv beholdt sin andel nu, men holder fast i at sælge på et senere tidspunkt, vil den få fuld andel af den forventede værdistigning. beregningerne.

Prisen er for lav
Tænketanken anslår også, at den pris som man sælger aktierne til Goldman Sachs og de øvrige investorer er sat for lav.

Den aftale man er ved at indgå betyder, at staten har vurderet DONG til at være omkring 31 milliarder kroner værd, hvilket undrer CEVEAs direktør, da DONG har en egenkapital på omkring 52 milliarder kroner.

”De fleste virksomheder er normalt væsentlig mere værd end deres egenkapital, fordi der er positive forventninger til dem,” fortæller Kristian Weise, der desuden sammenligner det aktieudbytte på omkring 7,5 % af prisen p. aktie, som det er aftalt at DONG skal udbetale til aktionærerne, med en række danske virksomheder, hvor udbyttet for aktionærerne er langt lavere.

”I Danmark er det kun TDC der hvert år betaler udbytte i den størrelsesorden. Virksomheder som Lundbeck, Mærsk og Novo Nordisk betaler kun imellem 3 og 2 procent i udbytte målt i forhold til aktieværdien.”

Dyr konsulentbistand
En af grundene til at man har inviteret en investeringsbank som Goldman Sachs ind, er at det i sig selv vil gøre DONG mere interessant for potentielle købere. Det er imidlertid et argument, der er svært at efterprøve i praksis.

”Hvis aktierne stiger meget ved en børsintroduktion vil det enten være fordi at Goldman Sachs har gjort et virkelig godt arbejde, fordi DONGs ledelse og medarbejdere har gjort selskabet mere værd eller fordi den udbudte pris i dag er undervurderet,” forklarer Kristian Weise.

Cevea har beregnet at det alene i udgifter og honorarer koster omkring 2,25 milliarder kroner, at sælge til Goldman Sachs, mens staten vil kunne slippe med en beskeden renteudgift, hvis man i stedet selv indskyder de 8 milliarder kroner i DONG som er Goldman Sachs andel af kapitaludvidelsen.

”Der er således tale om en meget dyr konsulentordning,” vurderer Kristian Weise.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce