Velkommen til, Ole Sohn

I stedet for at være sure, så bør socialdemokrater være glade for et demokrati der giver folk som Ole Sohn muligheden for at blive klogere.
Ole Sohn er heller ikke alene i hans udvikling fra DKP-formand til socialdemokrat. Ernst Christiansen, der var den første formand for DKP, meldte sig også ind i socialdemokratiet i 1931 og blev sidenhen minister.

I går valgte endnu et fremtrædende medlem af SF, nemlig Ole Sohn, at melde sig ind i Socialdemokratiet. Og når man siger endnu ét, så er det ikke for sjov, foran ham kommer nemlig de tidligere folkesocialister Mattias Tesfaye, Thor Möger, Jesper Pedersen, Gry Möger, Emilie Turunen og Astrid Krag. Indtil videre har modtagelsen af de nye medlemmer, i en tid hvor folk ikke ligefrem står i kø for at melde sig ind i partiet, været åben og venlig, både fra folketingsgruppens side og fra de mange socialdemokratiske Facebook opdateringer.

Sådan har det ikke været med Ole Sohn. Hans modtagelse har hovedsageligt vakt en sjælden forargelse blandt socialdemokratiske medlemmer på Facebook, hvor blandt andet tidligere DSU formand Peter Hummelgaards velkomsthilsen lyder "Hvis man bor i nærheden af Vestre Kirkegård, så mærker man sikkert et mindre jordskælv pt. med alle de gamle S-koryfæer der vender sig i graven. Manden er gået fra at kysse DDR-lederen Erich Honecker til i dag at argumentere for, at lønningerne og skatten skal ned!"

Udtalelsen bakkes op og gentages af flere fremtrædende partimedlemmer inklusiv den nuværende formand for DSU, Camilla Schwalbe, der dog har høfligheden til at fortælle, at hun taler på egne vegne.

Forargelsen over Ole Sohns kommunistiske fortid glemmer man dog væsentlige facetter af diskussionen, som for eksempel, at Ole Sohn var den DKP formand, som gjorde op med de tætte forbindelser til Moskva og den ukritiske linje overfor det sovjetiske styre.

Har gjort op med sin fortid
Opsummerer man de mange, til tider hårde, kommentarer til Ole Sohns partiskift, så drejer det sig i bund og grund om hans fortid, som formand for Danmarks Kommunistiske Parti fra 1987 til 1991. Ole Sohn besøgte i kraft af sit hverv Sovjetunionen, og delte såmænd også et traditionelt kindkys med Erik Honecker.

I forargelsen over Ole Sohns kommunistiske fortid glemmer man dog væsentlige facetter af diskussionen, som for eksempel, at Ole Sohn var den DKP formand, som gjorde op med de tætte forbindelser til Moskva og den ukritiske linje overfor det sovjetiske styre. Det medførte at DKP brød sammen efter Berlinmurens fald og Tysklands genforening, hvorefter man fortsatte arbejdet sammen med andre partier på den yderste venstrefløj i det nydannede Enhedslisten.

Ligeledes har Ole Sohn skrevet indtil flere bøger, hvor han gør op med de grusomheder der forgik i sovjet, blandt andet "Jeg kommer snart hjem" og bogen om Arne Munch Pedersen, som blev myrdet i Sovjet.

Ole Sohn er heller ikke alene i hans udvikling fra DKP-formand til socialdemokrat. Ernst Christiansen, der var den første formand for DKP, meldte sig også ind i socialdemokratiet i 1931 og blev sidenhen minister. Tidligere forbundsformand for Dansk Metal, George Poulsen, havde også en fortid i DKP, sidenhen SF, og til sidst i socialdemokratiet.

Helt i tråd med regeringen
Jeg mener ikke, vi skal udstille og skamme Ole Sohn, men hellere være glade for, at det danske demokrati giver mulighed for at blive klogere og skifte mening til det bedre.

I den forbindelse kan det undre, at mange mener, at Ole Sohn nu er blevet ultra-liberalist, på baggrund af hans støtte til lettelser af top- og selskabsskat samt til forbedringer af den danske produktivitet igennem løntilbageholdenhed. Disse tiltag er jo vores partis egen politisk, og ikke en rose der er vokset i Ole Sohns baghave. Vores egen finansminister ensidige syn på Danmarks vej ud af krisen. Jeg forstår udmærket frustrationen over dette, men kritikken er utroligt fejlplaceret hos Ole Sohn.

Ole Sohn skal, sammen med de mange andre "nye" medlemmer, være så hjertelig velkommen i Socialdemokratiet, ligesom alle andre der vil kæmpe den socialdemokratiske sag nu og i fremtiden.

Kasper Palm (f. 1979) er faglig sekretær i Dansk Metal.

Forbundssekretær i Dansk Metal


Flere artikler om emnet

Annonce