Annonce

Anmeldelse: Den hemmelige socialdemokrat

Anonym bog om Socialdemokratiet er underholdende og velskrevet pligtlæsning for alle, der interesserer sig for partiet!
Et anonymt socialdemokratisk folketingsmedlem har skrevet en bog om socialdemokratiet i Helle Thorning-Schmidts formandstid. En både interessant, humoristisk og meget velskrevet beretning om alliancer, kaffeklubber og personerne i det kriseramte parti.

Det er i virkeligheden falsk varedeklaration, når der af bogens bagside fremgår, at vedkommende ”gør status over sit parti efter ni år med Helle Thorning-Schmidt”, for statsministeren og partiformanden er en næsten fraværende biperson i bogen, hvor den absolutte hovedperson og omdrejningspunkt er Henrik Sass Larsen. Det er først og fremmest hans historie igennem det sidste årti, der bliver oprullet. Det er Sass, der er helten.

At det er Sass Larsens liv og gerninger i Socialdemokratiet, der er i fokus, understreges blandt andet af, at hele historien om Café Vanilla og Tommy Kamp oprulles ud over seks sider. Lidt vel rigeligt og i praksis ikke rigtig noget, der har med livet i folketingsgruppen at gøre.

Som heltens sidekick har Sass Larsen den fynske varmemester Carsten Hansen, der i høj grad også fungerer som bogens ”comic relief”, som da han til en konference for gruppen er kommet til at bestille mad med lidt for mange grøntsager, må forsvare det med, at køkkenet må have hørt bestillingen på ”pøls’mad” som ”bøss’mad”. Men han er mere end bare sjov. ”Varmemesterens” rolle som fraktionsleder, og hans periode som gruppeformand bliver rost, og hans indflydelse i partiet er større, end hvad man kan få indtryk af, når man følger medierne.

Bogens store skurk er ubetinget finansminister Bjarne Corydon, der fremstilles som en anden Kansler Palpatine fra Star Wars. En mand fuldstændigt uden skrupler eller sentimentalitet, når det handler om at manipulere og tilrane sig magt. En magtgal outsider på et powertrip. Ham er forfatteren ikke så vild med.

Endelig er der Mette Frederiksen, som nok optræder ofte i bogen, men hendes historie handler først og fremmest om, hvordan hun går fra at være i spil som Lykketofts formandskandidat til formandsposten i 2005 imod Helle Thorning-Schmidt og hendes rejse hen imod den alliance med Henrik Sass Larsen, der muligvis vil føre hende helt til tops i partiet.

Historien starter med Mogens Lykketofts afgang, det efterfølgende formandsvalg, valgkampene og endelig tiden som regeringsparti og forfatteren tager læseren med til hemmelige møder i de forskellige fraktioner, på gruppemøder, hovedbestyrelsesmøder og kongresser.

Helt overordnet er det ikke meget nyt eller afslørende, der kommer frem i bogen. Dertil må man sige, at den socialdemokratiske folketingsgruppe i forvejen er hullet som en si, og meget internt er blevet lækket. Og bliver man frastødt af, at politikere bagtaler hinanden, eller at de er kyniske magtmennesker, der spiller folk ud mod hinanden, så er det nok ikke lige bogen, man skal rende ned til boghandleren efter. Men har man nerver til at besøge ”pølsefabrikken”, så er Den Hemmelige Socialdemokrat et absolut must.

Bogen kræver et indgående kendskab til dansk politik i almindelighed og socialdemokratisk politik for at kunne følge med. Hvem er det nu lige Peter Strauss Jørgensen, Martin Rossen, Asbjørn Riis, Jan Rix eller nogle af de mange andre embeds- og organisationsfolk, der omgiver Socialdemokratiet er? Der skal man som læser indimellem holde tungen lige i munden.

Det store spørgsmål er naturligvis, hvem der er bogens forfatter. Der vil være ligeså mange bud, som der er folketingsmedlemmer og i stedet for at gætte, vil vi lade det være op til læseren at gætte med. Men jeg anbefaler klart, at man læser bogen.

Anonym: Den hemmelige socialdemokrat (271 sider) til 249,00 kroner er udkommet på forlaget People’s Press. Kan også erhverves som e-bog.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet