Følelser? Ikke i vores rapport

Regeringens beskæftigelsesudvalg, Cartsten Koch-udvalget, fremlægger i morgen deres rapport, men allerede i torsdags hos Frit Forum København løftede Carsten Koch noget af sløret.
”Vi har brugt empiri til at forme vores politik, og vi kan se, at alene truslen om aktivering i høj grad motiverer de ledige til at tage et job. Det er evidens, som har betydet noget for os, og så kan man selvfølgelig tale om følelser… Det er bare ikke noget, der er i vores rapport.”

”Man kan undre sig over, at vi kun har brugt et år på alt det her,” sagde Carsten Koch torsdag aften i den socialdemokratiske studenterforening Frit Forum København. Delvist med et smil på læben, som mennesker typisk har, når de har udført et stykke arbejde, de er stolte af. Delvist med løftede øjenbryn, som indikerede en vis form for overraskelse. Alt det arbejde, fire mennesker, et år.

Carsten Koch-udvalget blev nedsat af regeringen i februar 2013 med den opgave at udrede beskæftigelsesindsatsen og komme med anbefalinger til en ny og bedre beskæftigelsespolitik, som varigt vil løfte beskæftigelsen. I morgen fremlægger de så deres resultater på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet, men dele af rapporten er allerede blevet afsløret. Og selvom Carsten Koch ikke ville omtale konkrete resultater hos Frit Forum København, så kom der alligevel lidt på bordet:

”Vi gør blandt andet op med det her dobbelte forløb, som ledige oplever med henholdsvis a-kassen og jobcentret, og så ved vi, at samtaler og løntilskudsjob i det private har positive beskæftigelseseffekter. Det vil der nok også være noget om i rapporten.”

Det skal ikke være rart
Arbejdsgruppen, som ud over Carsten Koch tæller Michael Rosholm, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, Per Kongshøj Madsen, professor ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet, og Vibeke Jensen, beskæftigelseschef i Aarhus Kommune, har lagt stor vægt på erfaring fra tidligere beskæftigelsesprojekter både indenlands og udenlands:

”Vi har brugt empiri til at forme vores politik, og vi kan se, at alene truslen om aktivering i høj grad motiverer de ledige til at tage et job. Det er evidens, som har betydet noget for os, og så kan man selvfølgelig tale om følelser… Det er bare ikke noget, der er i vores rapport.”

”Så hvor meget betyder borgernes oplevelse med beskæftigelsessystemet i jeres rapport?”

”Ikke ret meget,” svarede Carsten Koch og fortsatte:

”For det handler om at få folk i beskæftigelse. Det skal ikke være rart, eller det må det godt være, vi vil gerne have begge dele, men den varige beskæftigelse er et og alt.”

Al magt til kommunerne
Det store stridspunkt på beskæftigelsesområdet er fordelingen mellem a-kasser og jobcentre. Fagbevægelsen mener, at det i højere grad skal være a-kasserne, som hjælper de ledige. Mens Kommunernes Landsforening, arbejdergiverne og de borgerlige vil have mindre a-kasse. Med Carsten Kochs egne ord er det politisk, varm kartoffel, som udvalget ikke har taget stilling til. Men Carsten Koch lagde ikke skjul på sin egen holdning:

”Jeg er så meget økonom, at den der betaler, også er den, der spiller musikken. Og kommunerne har alt økonomisk ansvar i det her system.”

Kommunerne har haft alt ansvar for ledige, både dem på dagpenge og dem på kontanthjælp, siden 1. august 2009. Det har ikke været den største succes. Det var Carsten Koch klar over, men han havde svært ved at se et alternativ:

”Vi magtede ikke i det her arbejde at sige, at kommunerne ikke gør det godt nok. Og hvis a-kasserne skulle have tjansen i stedet for, de er jo private foreninger for forsikrede, hvad så med resten?”

Derudover er der en fordel i at have kommunerne som de ansvarlige, sagde Carsten Koch, fordi kommunerne kan man kontrollere og regulere:

”Den danske model ville ikke være den samme, og a-kasserne ville også sige nej tak, tror jeg, hvis a-kasserne skulle underlægges samme politiske kontrol, som kommunerne lever under.”

39 anbefalinger og ikke mange ændringer
Det er altså ikke et spritnyt beskæftigelsessystem, der venter danskerne, når udvalget i morgen har overakt regeringen deres anbefalinger. Det erkendte Carsten Koch:

”Vi har ikke kastet brikkerne op i luften, fordi det kunne jo ende i katastrofe. Vi er bundet af historien, og derfor har vi også været nødt til at arbejde ud fra det eksisterende.”

Det er i alt blevet til 39 konkrete anbefalinger til, hvordan vi får et bedre beskæftigelsessystem, og hvis regeringen kun indfører de 31 af dem, så går det også nok, mente Carsten Koch. For det handler om at øge arbejdsudbuddet, og udvalget med, at man i 2017 vil begynde at se de første tegn på reformen:

”Danmark har generelt en lav strukturel ledighed, men vi kan godt komme længere ned. 1-1½ procent vil jeg mene.”

”Hvordan vil politikerne tage imod jeres rapport, tror du?” Sådan lød aftenens sidste spørgsmål.

”Jeg tror, at de vil tage imod det accepterende. Regeringen vil højst sandsynligt lave nogle forskellige udgaver, som så skal forhandles, og Venstre vil have besparelser. Men jeg tror, at det i bred form vil blive indført, som det er,” sluttede Carsten Koch af.

Carsten Koch-udvalget præsenterer tirsdag den 25. februar kl. 10.30-11.30 sin rapport med anbefalinger til en ny beskæftigelsesindsats. Det sker i Beskæftigelsesministeriet.


Flere artikler om emnet

Annonce