Den socialdemokratiske udfordring i Egypten

De egyptiske socialdemokrater kæmper en brav kamp. Ud over at de har svært ved at finde frem til deres egen politik, så skal de samtidig også vælge side i egyptisk politik og militær.
I februar underviste vi - fire danske socialdemokrater - på et træningsforløb hos ESDP, det egyptiske socialdemokrati. Træningen tog sit udgangspunkt i en række organisatoriske emner, men udfordringerne for socialdemokraterne i ESDP er mange og større.

ESDP blev etableret i 2011 i kølvandet på den egyptiske revolution. Med blot tre år på bagen er det således et parti, der fortsat er ved at finde sine ben både organisatorisk og politisk, og som mangler de erfaringer som det danske socialdemokrati, der runder 143 år, kan læne sig op ad.

De tre år siden revolutionen har været tumultariske med indførslen af demokrati, revolution igen og nyt militærstyre, og det kan derfor næppe undre, at partiet kun er ved at vinde fodfæste, udvikle politik og skabe et organisatorisk partiapparat.

Der er ellers rigeligt at tage fat på. Uligheden i landet er overvældende, kvinder bliver til stadighed undertrykt, og ungdomsarbejdsløshed er udpræget. Som socialdemokrater er der nok at tage fat på. Men i det socialdemokratiske ESDP, som er et af de eneste tilbageværende partier efter revolutionen i 2011, kæmper de til stadighed med at få defineret svarene på dette, og mange diskussioner stopper ved, at medlemmerne ikke har en klart defineret forståelse for, hvad der egentlig er socialdemokratisk politik.

Det er ikke uenigheder, som vi kender dem fra Socialdemokraterne i Danmark. Det er på et helt andet, og meget mere grundlæggende plan. Er det socialdemokratisk politik at omfordele gennem skatter? Det vil alle socialdemokrater i Danmark kunne skrive under på uden at tøve, men blandt nogle egyptiske socialdemokrater er holdningen en anden. Hvordan bekæmpes ulighed i sundhed? Er socialdemokratiet et parti for universitetsuddannede, for underklassen, for dem midt imellem?

Når egypterne i foråret 2014 går til præsidentvalg, vil de ikke finde en socialdemokrat blandt de opstillede. Man vil muligvis slet ikke kunne finde en kandidat, støttet af Socialdemokratiet ESDP. Da der senest blev afholdt præsidentvalg og kandidaten fra det Muslimske Broderskab, Morsi, blev valgt med overvældende flertal, havde ESDP heller ikke deres egen kandidat. De kunne ikke blive enige. Konsekvensen var, at oppositionen ikke stod samlet. De sekulære kandidater endte med at stjæle stemmer fra hinanden, og Morsi vandt. De spor skræmmer. Blandt andet derfor vil ESDP heller ikke opstille en socialdemokrat denne gang.

Man har hverken en politisk position, et partiapparat eller en oplagt kandidat, der kan konkurrere med tidligere hærchef Al-Sisi, der har opbakning fra både hæren og stærke pengemænd. Al-Sisi spås at vinde præsidentposten med en overbevisende sejr.

Læs reportagen: "Egypten: Ingen ved, hvilken politik Al-Sisi står for"

I ESDP diskuterer man, hvilken præsidentkandidat partiet skal støtte. Men partiet er splittet om det afgørende spørgsmål. Halvdelen af partiet ønsker at støtte Hamdeen Sabahi fra oppositionspartiet, og den anden halvdel mener, at partiet skal pege på Al-Sisi.

Så længe Al-Sisi ikke har lagt et politisk program og alligevel fremstår som en sikker vinder af det kommende valg, bliver de egyptiske socialdemokrater unægteligt påvirket af muligheden for at få indflydelse i en kommende regering og hjælp til den slunkne partikasse.

Udefra set, kan det virke enormt ulogisk, at socialdemokratiet vil støtte en kandidat fra hæren. Det anerkendes også blandt en række af de yngre partiaktive. Men hvis Al-Sisi alligevel vinder stort, som forventningen er, og man har et fornuftigt samarbejde med ham i overgangsregeringen, hvorfor så ikke støtte ham?

Omvendt er der dem, der ikke kan forlige sig med tanken om at støtte Al-Sisi. De vil støtte Hamden Sabahi for at give Al-Sisis modstandere den bedst mulige platform for at slå ham. Men interesserne er mangesidede og svære at gennemskue.

Vil hæren stille sig på bagbenene over for en præsident, der har vundet over deres egen Al-Sisi? Kan Sabahi bremse urolighederne i landet? ESDP er finansieret af bidrag fra private egyptere. Mange af dem støtter Al-Sisi, og vil de kontante bidrag forsvinde, hvis man støtter en anden kandidat?

I mangel af egen kandidat har ESDP i stedet blikket rettet mod parlamentsvalget, som sandsynligvis bliver afholdt i august. Ved det seneste valg fik man valgt 22 kandidater i et parlament med næsten 500 pladser. Dengang var det Muslimske Broderskab den store sejrherre, men overgangsregeringen har forbudt broderskaber, og de kan derfor ikke stille op.

Hvordan valget til parlamentet kommer til at foregå, er ikke fastlagt endnu. Meget tyder på, at det bliver i enkeltmandskredse, for at understøtte kandidater uden for partierne, og ESDP’s kandidater skal, som det ser ud lige nu, selv betale deres valgkamp.

ESPD er blandt de bedst organiserede partier i Egypten. Men har man ikke sin politik på plads, går meget andet i stå.  Nødvendigheden af et stærkt socialdemokrati i Egypten har næppe været større, og samarbejdet mellem de danske socialdemokrater og Egypten bidrager, forhåbentlig, til dette. Men der er stadig lang vej igen.

Indlægget er skrevet af Marie Borum Pedersen, Mette Svalgaard Nielsen, Nanna Gode Hansen og Anders Friis-Hansen, som alle har deltaget som trænere på et seminar i Egypten i februar. Seminariet blev afholdt i samarbejde mellem Socialdemokratiet i Danmark og ESDP, Egyptian Social Democratic Party.


Flere artikler om emnet

Annonce