Giv mig mere Tesfaye

Der er mange meninger om den tidligere kommunist, SF-næstformand og nu socialdemokrat Mattias Tesfaye. Men en ting må man give ham: manden slår alle andre politikere på facebook.
Det er jo ikke fordi, det er specielt, det Mattias Tesfaye oplever… Men han forstår at give ganske almindelige hverdagsoplevelser en fortælling, og dermed gør han det specielt.

Foto: Morten Holtum/Gyldendal

Jeg kan rigtig godt lide Mattias Tesfaye. Og ja, jeg er godt klar over, at jeg nu siger noget, som ikke falder i god jord hos alle socialdemokrater. For ikke nok med, at Mattias Tesfaye er tidligere næstformand i SF; han startede sådan set sin politiske karriere hos kommunisterne. Så kan man overhovedet være sikker på, at han er rigtig socialdemokrat, som han siger?

Mattias Tesfayes politiske fortid vil jeg ikke gøre mig til dommer over for. Jeg kommer selv fra et SF-hjem, og min oldefar var så ræverød, at han i sine unge dage i 1930’erne cyklede fra Langeland til den finsk-russiske grænse for at være en del af det kommunistiske Rusland (russerne ville dog ikke lukke min oldefar ind, og det var nok meget godt…)

Men jeg kan godt lide Mattias Tesfaye. Og jeg kan især godt lide hans evne til at bruge facebook. Her bruger han billeder fra hverdagen til at tale politik – vel at mærke med sine venner og følgere:

”Facebook er noget af det bedste, der er sket i det danske folkestyre. Det er Danmarks største forsamlingshus. Og jeg elsker at diskutere politik. Desværre bruger mange politikere det mest til envejs-kommunikation,” sagde Mattias Tesfaye i et interview med BT sidste sommer.

Mattias Tesfaye laver opdateringer om det, han møder i sin hverdag. Han roser, undrer, kritiserer og spørger om andre også har haft den samme oplevelse. Han udtrykker bekymring og opfordrer til dialog, debat, handling.

Men er det ikke en smule selviscenesat? Kan den mand virkelig opleve så mange specielle ting på én dag?

Jamen, for pokker. Det er jo ikke fordi, det er specielt, det Mattias Tesfaye oplever… Men han forstår at give ganske almindelige hverdagsoplevelser en fortælling, og dermed gør han det specielt. Det er der, hvor de fleste andre nok bare siger: Nå ja, en hjemløs i s-toget, det er jo ikke første gang.

Mattias Tesfayes statusopdatering fra den 29. marts siger det hele.

Den 29. marts lagde Mattias Tesfaye et billede op af tomt DSB-sæde og fortalte samtidig, at der netop havde siddet en pige med dybe ar på underarmen over for ham:

”Da hun bemærkede, at jeg så på hendes arm, blev jeg flov. Men besluttede mig alligevel for at spørge:
- hvordan har du det?
- ad helvede til, svarede hun.
- snakker du med nogen, spurgte jeg?
- nej.”

Opdateringen har fået 30.730 likes og er blevet delt 3.638 gange.

Mattias Tesfaye kunne dagen efter berette om, at han havde modtaget utrolig mange henvendelser fra andre såkaldte ”cuttere” og pårørende. Og i dag kan man så se et billede af to par hænder på Mattias Tesfayes facebookside, hvor ”Sarah” og ”Christian” fortæller om deres egen oplevelse med det at være ”cutter”. Mattias Tesfaye slutter opdateringen af således:

”Hej jeg hedder Mattias. Jeg har givet Sarah og Christian mulighed for at fortælle deres historie. I går var det 7 måneder siden, Sarah sidst skar sig selv. Det fejrede Christian og hende med en pose chips fra tanken og et afsnit af Paradise Hotel. Pas godt på hinanden derude.”

Det er så enkelt. Mattias Tesfaye bruger vel at mærke ikke lejligheden til at skrive: ”hvis jeg kommer i Folketinget, så vil jeg arbejde for…”, men jeg er som modtager slet ikke i tvivl om, hvilket samfund han ønsker, hvor hans hjerte sidder, og hvordan han mener, at vi kan komme et skridt nærmere at gøre verden til et bedre sted.

Det handler om omsorg, respekt og medmenneskelig.

Så kære politikere… Drop jeres billeder fra Folketingssalen, hvor I skriver om, at I arbejder på at afskaffe randzoner, drop jeres skyttegravskrig mod jeres politiske modstandere – jeg er ligeglad med jeres pegen fingre ad hinanden, det får mig ikke til at tage stilling.

Vis mig til gengæld den uretfærdighed eller dårligdom, I møder i jeres hverdag, og som I ønsker at gøre noget ved. Vis mig, at I har øjne og øre – og at I faktisk bevæger jer ud til Vestegnen og kører med offentlig transport og ikke kun taler om det.

Mattias Tesfaye holder det ægte – eller keeping it real, som man muligvis siger i Brøndby – kan I vise mig, at I også gør det?


Kommentarer fra Facebook