Annonce

En skamplet på dansk journalistik

Se og Hør har angiveligt ulovligt overvåget kendte og kongeliges kreditkort. Det er en skamplet på dansk tabloidjournalistik.
Jeg undrer mig i mit stille sind over, at noget mennesket kan være villig til at gøre noget så grænseoverskridende forkert, for noget som er så himmelråbende uinteressant.

En ny bog "Livet, det forbandede”, skrevet af den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen, påstår, at sladderbladet Se og Hør igennem fire år, fra 2008-2012, har overvåget de kendte og de kongelige ved hjælp af kreditkortoplysninger. En korrupt medarbejder i det daværende PBS – nu kendt som NETS – har ulovligt videregivet oplysninger til bladet, og Se og Hør kan derfor se frem til at blive politianmeldt i en sag, der i den grad bør stå som en skamplet på dansk journalistik.

Det værste er sådan set, at Se og Hør ikke engang forsøger at løbe fra, at de har gjort det. Bladets chefredaktør, Niels Pinborg, siger blot til TV2, at der ikke sker 'systematisk overvågning' på Se og Hør.

Ergo: det kan godt være, at vi snager i de kendte og de kongeliges kreditkortoplysninger, men det er ikke sat i system.

Gad vide, om det er et forsvar som lommetyve og bankrøvere fremover vil bruge i retten?

Jo, jo, fru Dommer. Det kan godt være, jeg gjorde det, men det var jo ikke sat i system”.

Og hvad har Se og Hør så brugt oplysningerne til? Jo, det er blevet til spændende, journalistiske afsløringer, som for eksempel at Jannie Spies’ 20-årige datter, Michela, har været på ferie og shoppingtur i Caribien og Barcelona. Betalt af mor eller far.

Altså ”datter af rige forældre, får betalt dyr ferie”. En historie som i bedste fald er så ligegyldig, at ingen nogensinde ville gide huske den i dag. Hvis altså ikke det var fordi, at det i dag viser sig, at grundlaget for historien er baseret på en dybt ulovlig praksis.

Jeg undrer mig i mit stille sind over, at nogen journalist kan være villig til at gøre noget så grænseoverskridende forkert, for noget som er så himmelråbende uinteressant.

Kreditkortoplysningerne er angiveligt også blevet brugt til at ”afsløre”, hvor Prins Joachim var på bryllupsrejse i Canada med Prinsesse Marie. Også daværende statsminister Lars Løkke Rasmussens kreditkort er der ifølge BT blevet snaget i.

I 2011 rullede telefonhacker-skandalen i England, hvor det kom frem, at den Rubert Murdoch-ejede tabloidavis News of the World havde skaffet sig ulovlig adgang til kendte, kongelige, politikere og helt almindelige menneskers mobiltelefoner.

Skandalen, der i sidste ende fik konsekvensen, at avisen blev lukket, og kostede flere medarbejdere tid bag tremmer, satte gang i en stor debat om privatlivets fred. Ikke mindst handlede debatten om de medier, som åbenbart er klar til at bryde alle etiske og moralske grænser for, hvad man som offentlig person åbenbart må finde sig i, når sladderbladenes kulørte sider skal fyldes.

Forhåbentligt er der tale om et enkeltstående tilfælde af dårlig dømmekraft og moral, men man frygter jo hvad andre medier har kunnet finde på i jagten på sladder om både kendisser og almindelige borgere.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce