Annonce

Flot modtagelse af beskæftigelsesreform

Regeringens forslag til en beskæftigelsesreform med fokus på den enkelte ledig blev pænt modtaget af landets lønmodtagerorganisationer.
”Det er slut med pipfuglekurser og med at finde sin indre ugle,” sagde statsminister Helle Thorning Schmidt (S), da hun på et pressemøde på Christiansborg, sammen med økonomiminister Margrethe Vestager (Rad. V.) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) præsenterede regeringens udspil til en reform af det danske beskæftigelsessystem.

Ifølge regeringen skal det være slut med meningsløs aktivering, eller de i offentligheden så berygtede pipfuglekurser. Desuden lægger regeringen op til, at der skal bruges op imod 500 millioner kroner på uddannelse og opkvalificering af ufaglærte og faglærte. Det vil ifølge regeringen betyde, at 16.500 ufaglærte danskere vil få muligheden for at blive løftet op på et faglært niveau i løbet af de næste fem år.

Ugebrevet A4 har en grundig gennemgang af alle reformens elementer her.

 Mette F: Folk vil gerne arbejde
I en pressemeddelelse uddyber Mette Frederiksen tankerne bag reformen, som skal give de ledige en mere individuel behandling. Hun beskriver det bærende princip for reformen, at det først og sidst handler om den enkelte arbejdsløses vej til job og varig beskæftigelse.

”Vores beskæftigelsesindsats skal tage udgangspunkt i, at langt de fleste arbejdsløse mest af alt ønsker sig et arbejde. Vi skal sætte den enkelte ledige i centrum – mennesket skal før systemet, og samtidig skal vi sikre en bedre vej til job og en varig plads på arbejdsmarkedet,” siger hun.

Reformudspillet vil ifølge hende gøre op med, at de omkring 330.000 danskere, der hvert år går igennem dagpengesystemet, skal have den samme standardbehandling.

Ros fra fagbevægelsen
Udspillet til beskæftigelsesreformen bliver godt modtaget af en lang række af landets fagforbund.

”Endelig ser det ud til, at man vil investere i mennesker, i stedet for at jagte dem rundt i manegen i et dårligt cirkus. Som jeg ser det, er forslaget en stor håndsrækning til de ledige. Rigtig mange får nu for alvor mulighed for igen at få fodfæste på arbejdsmarkedet via en ordentligt uddannelse,” lyder det fra Per Christensen, der er formand for 3F.

Flere af forbundene hæfter sig ved den nye mulighed for ufaglærte til at tage en uddannelse på 80 procent af dagpengesatsen.

”De ufaglærte fylder mest i ledighedskøen, og derfor giver det god mening at gøre op med bevidstløs aktivering og i stedet sikre uddannelse til netop denne gruppe fra ledighedens begyndelse,” siger Mona Striib, der er næstformand i FOA.

Hos Dansk Metal mener man, at det overordnet set, er den helt rigtige reform som regeringen lægger op til.

Det nuværende beskæftigelsessystem har spillet fallit. Gentagne forløb med virksomhedspraktikker og anden udsigtsløs aktivering hjælper ikke ledige i job; det gør målrettet vejledning og jobrettet uddannelse,”  siger Torben Poulsen, der er leder af Dansk Metals a-kasse og formand for A-kasserne Samvirke.

Oppositionen kritisk
Det var dog ikke alle, der var lige så positive over for regeringens forslag. Venstre ønsker fortsat, at der på sigt skal spares fire milliarder på indsatsen over for de ledige.

”Det er skuffende, at regeringen ikke ønsker at bruge én eneste ekstra krone på at skabe job til de ledige," sige arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen til DR.

Også fra Liberal Alliance lyder der kritik. Ikke over selve indholdet, men at regeringen ikke vælger at spare på de ledige.

”Når vi har et af verdens dyreste beskæftigelsessystemer, så er det simpelthen en bunden opgave at finde langt større besparelser end dem, som regeringen i dag præsenterer. Og når regeringen så samtidig vil lade pengene blive i systemet, er vi jo desværre lige vidt,” skriver partiets arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen i en pressemeddelelse. Han mener desuden, at reformen ”fedter for fagbevægelsen”.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet