Annonce

Rødt kort til fodboldslaveriet i Qatar

Udenlandske arbejdere, der arbejder med at opføre stadions til fodbold-VM i Qatar, lever under slavelignende og uhyrlige forhold.
I slutningen af maj rejser de lovende danske fodboldspillere på U16 og U18 til Qatar for at spille mod bl.a. olienationens egne drenge. Sheikerne har lagt dollars til arrangementet, mens migrantarbejdere fra Nepal, Sri Lanka, Indien og Bangladesh har lagt deres liv.

I februar kom det frem, at mindst 400 arbejdere fra Nepal er omkommet i Qatar under forberedelserne til VM i 2022. Løn- og arbejdsvilkår og sikkerheden på Qatars byggepladser er totalt elendige.

De migrantarbejdere, typisk fra Nepal, Bangladesh, Indien og Sri Lanka, der opfører fodboldarenaer, havneanlæg, hoteller og luksuslejligheder lokkes til Qatar på falske løfter fra såkaldte arbejdsformidlere i deres hjemland. Når de kommer til Qatar får de ikke det arbejde og den løn der er aftalt. De indkvarteres under uhygiejniske forhold i barakker i meget små rum med mange, der bor i hvert rum. De arbejder i meget høje temperaturer i direkte solskin og det forårsager mange dødsfald. Dehydrering og efterfølgende hjertestop er konsekvensen. Hjertestoppet sker typisk når migrantarbejderen sover.

Det er totalt og aldeles uhyrligt, at man i et af verdens allerrigeste lande behandler andre mennesker på denne måde. Men det er måske fordi man dybest set ikke regner migrantarbejderne for mennesker. I Kafala-systemet, som praktiseres i Qatar, er en migrantarbejder arbejdsgiverens livegne. Kefala-systemet er at sammenligne med stavnsbåndet.

Jeg mener derfor heller ikke, at vi skal sende vores drenge til diktaturstater med moderne slaveri som arbejdsform.

Kafala-systemet betyder, at du ikke har ret til at skifte arbejdsgiver uden din nuværende arbejdsgivers tilladelse. De må heller ikke rejse hjem uden at din arbejdsgiver har underskrevet deres udrejsevisa. Det betyder, at migrantarbejderne er helt låst og fuldstændigt i deres arbejdsgiveres vold, og behandles efter deres forgodtbefindende. Selv når arbejdsgiver fyrer, kan migrantarbejderne ikke rejse hjem uden arbejdsgivers tilladelse.

Jeg har været i Qatar og mødt mange migrantarbejdere, der ikke kunne rejse hjem fordi deres tidligere arbejdsgiver ikke ville underskrive deres udrejsevisa. Det er helt uacceptabelt. Jeg mener derfor heller ikke, at vi skal sende vores drenge til diktaturstater med moderne slaveri som arbejdsform. I Europaparlamentet vil jeg i øvrigt arbejde for, at EU giver Emir-familien i Qatar det røde kort, så de ikke kan rejse ind i et EU-land, så længe arbejderne bliver behandlet så ringe.

Af Gunde Odgaard, kandidat til Europa-Parlamentet (A) og sekretariatsleder i BAT-kartellet.

Gunde Odgaard er sekretariatschef i Bygge-Anlægs- og Trækartellet (BAT)


Flere artikler om emnet