#BringBackOurGirls

I mange lande har piger ingen værn og ingen rettigheder. Det er de lidt mere 200 kidnappede, nigerianske skolepiger et forfærdeligt eksempel på. EU har magten og ansvaret for at lægge pres på den nigerianske regering.

Foto: Den amerikanske præsidentfrue, Michelle Obama, lagde onsdag den 7. maj dette billede ud på sin Twitter- og Facebookprofil med tilhørende tekst: "Our prayers are with the missing Nigerian girls and their families. It's time to #BringBackOurGirls."

I Danmark har det i 200 år været en selvfølgelighed, at vores døtre går i skole. Glade piger med lyserøde skoletasker hopper hver dag hen ad fortovene på vej i skole for at lære om alfabetet,  Pythagoras eller blive klogere på deres kultur og historie. Sådan er det ikke alle steder.

Nigeria er i disse dage centrum for verdens bevågenhed, efter at mere end 200 nigerianske skolepiger nu har været bortført i mere end tre uger, og deres skæbne er uvis og forfærdelig. Tænk, at det stadig i 2014 kan være farligt for kvinder at tage en uddannelse!

Det er den vanvittige organisation Boko Haram – som ifølge Wikipedia betyder "vestlig uddannelse er en synd" – der står bag, og formålet er tilsyneladende at terrorisere befolkningen til ikke at sende deres piger i skole.

De nigerianske piger er desværre ikke alene. Også i andre lande som Afghanistan og Pakistan er pigeskoler blevet angrebet, og på verdensplan går 31 millioner piger ikke i skole. Selvom de burde. I mange lande har piger ingen værn og ingen rettigheder, overgreb og afmagt er dagens orden.

Vi skal ikke finde os i det. Vi skal ikke finde os i angreb på skoler, og vi skal ikke finde os i, at piger forfølges, lemlæstes, sælges, udsættes for seksuelle overgreb eller dræbes, fordi de går i skole.

Der er nemlig kun én vej frem: uddannelse er vejen ud af uvidenhed og fattigdom. Skal verden være et bedre sted, skal de næste generationer uddannes.

EU er bygget på værdier om ligeværd og uddannelse. EU bidrager allerede til ulandsbistand, og fra EU's side er der kun ét meningsfuldt svar på de mange angreb på pigers ret til uddannelse: Støt pigeskoler i de udsatte lande.

EU har ikke magt til at finde de forsvundne piger, men vi har magt til at lægge pres på den nigerianske regering, så de sætter alt ind på eftersøgningen. Og vi har magt til at støtte pigeskoler og kvinders uddannelse i den tredje verden.

Piger har ret til at kunne gå trygt i skole!

#BringBackOurGirls

Kathrine Alexandrowiz (f. 1981) er ejer af rådgivningsvirksomheden Kathalyst og kandidat til Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne. Hun er uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet, og tidligere har hun været programchef for en international hjælpeorganisation i Sydøstasien, politisk assistent for Helle Thorning-Schmidt og næstformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce