Danmark verdens bedste for lønmodtagere

Danmark er verdens bedste land, når det kommer til overholdelse af faglige rettigheder. Det viser et nyt indeks som den internationale lønmodtagerorganisation har samlet.
Fagligt aktive demonstrerer foran Jysk i København. Helt uden at blive arresteret eller chikaneret af myndighederne. (Foto: Harry Nielsen)

Kun Danmark får en perfekt score på 0 for at overholde samtlige 97 indikatorer på lønmodtageres fundamentale rettigheder

Det danske arbejdsmarked viser vejen, når det kommer til lønmodtagerrettigheder. Det viser et nyt indeks fra International Trade Union Confederation, ITUC, der er den internationale paraplyorganisation for faglige hovedorganisationer som for eksempel dansk LO, FTF og AC.

Organisationen har de sidste 30 år indsamlet data for overgreb på faglige rettigheder i hele verden, men for første gang har organisationen samlet det hele i et Global Rights Index, og her ender Danmark som den absolutte vinder.

”På et tidspunkt, hvor virksomhedernes styrke aldrig har været større, viser resultatet, at næsten alle lande kan forbedre deres behandling af lønmodtagere. Kun Danmark får en perfekt score på 0 for at overholde samtlige 97 indikatorer på lønmodtageres fundamentale rettigheder,” skriver ITUC i en pressemeddelelse.

Det nye indeks skal blandt andet ses som en modvægt til de mange borgerlige organisationer, som udsender indekser og rapporter om konkurrenceevne og økonomiske anbefalinger.

”Verdensbankens seneste Doing Business-report abonnerede naivt på det synspunkt, at en reduktion af arbejdsmarkedsreguleringen er noget, som regeringerne skal stræbe efter,” lød det fra ITUC’s generalsekretær Sharan Burrow.

”Det her nye rettigheds-indeks er en besked til regeringer og arbejdsgivere rundt i verden om, at fagforeninger solidarisk vil stå sammen for at sikre basale rettigheder på jobbet.”  

Massive brud på rettigheder
At Danmark skiller sig positivt ud, kan man som lønmodtager i særdeleshed glæde sig over. Indekset fra ITUC viser nemlig, at lønmodtagere og fagforeninger undertrykkes over hele verden.

I det forgangne år er lønmodtagere verden over blandt andet blevet arresteret eller fængslet som en taktik for at undertrykke krav om demokratiske rettigheder, bedre løn, bedre arbejdsmiljø og sikre arbejdspladser.
I mindst ni lande er mord og bortførelser udbredte metoder for at intimidere arbejdere, i mindst 53 lande er lønmodtagere blevet fyret eller bortvist for at forsøge at forhandle bedre lønvilkår, og i mindst 87 lande er det forbudt for udvalgte grupper af lønmodtager at strejke.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce