Annonce

Det tyske fatamorgana

Flere tyskere er kommet i arbejde under krisen, og eksporten buldrer af sted. Men tager man et røntgenbillede af det tyske arbejdsmarked ses det, at den tilsyneladende positive udvikling ikke er kommet den gennemsnitlige tysker til gode.
Danmark og resten af Europa har været hårdt ramt af den økonomiske krise. Herhjemme, hvor det især er ufaglærte arbejdspladser, der er forsvundet, er arbejdsløsheden noget nær fordoblet under krisen, mens den er vokset med cirka 10 millioner i hele EU.

Men ét sted i Europa er krisen gået bemærkelsesværdigt stille for sig. Tyskland har som det eneste land i hele EU oplevet en faldende arbejdsløshed gennem krisen. Dertil er flere tyskere også kommet i arbejde under krisen, og den tyske eksport er buldret frem.

På overfladen ser det tyske arbejdsmarked kort sagt sundere ud end det danske, hvor udviklingen under krisen har været den modsatte. Men tager man et røntgenbillede af det tyske arbejdsmarked, ser vi, at den almindelige tysker betaler en høj pris for den flotte tyske udvikling, og at det danske arbejdsmarked grundlæggende er sundere.

Den strukturelle ledighed, som viser, hvordan ledigheden ligger, når økonomien ikke er påvirket af store op- og nedture, er lavere i Danmark end i Tyskland. Dertil er cirka 45 procent af de tyske ledige langtidsledige, mens det herhjemme er cirka 25 procent. Det vidner om, at mens Danmark har været hårdere ramt af krisen end Tyskland, er det danske arbejdsmarked faktisk grundlæggende sundere.

Det understøttes også af, at hvis man sorterer unge under 25 år fra i beskæftigelsesstatistikkerne, så er der en større andel af fuldtidsbeskæftigede i Danmark end i Tyskland. Den flotte tyske beskæftigelse dækker nemlig over, at flere tyskere arbejder på deltid. Derudover er mange ansat i såkaldte minijob, som er job, der er fritaget for skat, men hvor man til gengæld højst må tjene 3.350 kroner om måneden.

Det giver flotte beskæftigelsestal i statistikkerne, men skjuler, at 7,2 millioner tyskere arbejder i et minijob, hvor de tjener markant mindre end resten af samfundet. Lige nu er hver 5. lønmodtager i Tyskland således lavtlønnet, hvilket er tre gange så mange som herhjemme.

Bagsiden af den tyske eksportmedalje har været, at den gennemsnitlige tysker ikke har øget sin købekraft. Fremgangen i den tyske økonomi de senere år er med andre ord ikke kommet den almindelige tysker til gode.

Erik Bjørsted er chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd med speciale i konjunkturvurderinger og konsekvensberegninger af økonomisk politik.

Erik Bjørsted er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og beskæftiger sig primært med makroøkonomiske analyser af dansk og international økonomi. Han er uddannet cand.scient.oecon. fra Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet