Svensk S-formand med klar retning

Stefan Löfven holdt en klar ideologisk tale på den svenske udgave af Folkemødet, Almedalsveckan. Netavisen Pio bringer de vigtigste punkter fra talen.
Som på det danske Folkemøde får de svenske partiledere ordet på den store scene på Almedalsveckan på den svenske ø Gotland. Den socialdemokratiske statsministerkandidat, Stefan Löfven skitserede fire klare prioriteter i sin tale i søndags: Arbejdspladser, folkeskolen, velfærd og ligestilling. Det var en vigtig tale frem mod valget til den svenske rigsdag midt i september, som Löfven meget vel kan vinde, hvis opinionstallene fortsætter som hidtil.

Ud over de socialdemokratiske hjertesager talte han på Almedalsveckan om kampen mod racisme og fascisme i det svenske samfund som både indgangs- og udgangsreplik:

”Så lad klokkerne ringe! Lad dem ringe i nord og syd og advare, hvor end hadets håndlangere viser sig. Lad dem ringe for friheden og for demokratiet! Lad dem ringe, til vi sammen har gjort os frie for fascismen!”

Löfven sætter retning. Han fortællerne svenskerne klart, hvad hans vision er for fremtidens samfund:

”Få lande har så stort potentiale som vores. Vi har en uddannelsestradition, perfekt til at skabe lysende kundskabsresultater, og til at placere os forrest i den globale økonomi. Vi har en lighedstanke, ideelt til at skabe et så solidarisk samfund, at det får andre landes ledere til at blive forbløffede. Vi har så mange innovative mennesker, som vil være med til at arbejde for et bæredygtigt samfund og skabe de klimaløsninger, som verden hungrer efter.

Vi har styrken i hinanden. Og jeg længes, jeg længes så inderligt til den dag, hvor vi kan begynde at realisere Sveriges potentiale sammen”

En klar lussing fra den tidligere metalformand gik til den nuværende borgerlige regering:

”I otte år har vi haft en regering, som har brugt næsten al vågen tid og næste alle vores nye ressourcer på at sænke skatten. De har privatiseret, placeret folk i Fas 3 [aktivering, red.], og vores venner og familiemedlemmer har mistet deres ydelser. Det er selve antitesen til den solidaritet, som har gjort Sverige stærkt. Det er en forbandende opdeling i os og dem, stærke og svage, syndebukke og særinteresser. Og resultatet kan sammenfattes i seks ord: Arbejdsløsheden steg. Skoleresultaterne faldt. Velfærden brast.”

Tre socialdemokratiske projekter
Stefan Löfven nævner tre store projekter, som tilsammen udgør det socialdemokratiske valgprogram:

”1. Vi skal forøge antallet af personer som arbejder og antallet af arbejdede timer i økonomien, sådan at vi når EU’s laveste arbejdsløshed i 2020.
2. Vi skal skabe en lige skole, som inden for ti år tilhører de fem bedste i EU.
3. Vi skal mindske indkomstkløfterne og inden for en generation gøre op med ulighed i sundhed”

Det første punkt – jobstrategien – bygger bl.a. på flere investeringer. Det hele spindes ind i en fantastisk fortælling om, hvilket land Sverige skal være i fremtiden:

”Vi skal bygge boliger. Så ethvert menneske kan flytte til job eller studier, stikke nøglen i låsen og åbne døren til eget hjem, en kærlighed, en familie.
Vi skal styrke jernbanerne. Så by og land knyttes sammen. Så vi kan føle, at vi ikke er landdistrikter og byområder, men ét land. (…)
Vi skal tage styringen globalt, og vi skal vise verden, at vil I se, hvordan det bæredygtige samfund skal bygges, så kig på det smarte, solidariske land i nord.”

En klar kant til det store borgerlige regeringsparti Moderaterna kommer også, da Löfven kobler ønsket om et kompetenceløft for alle med kampen imod arbejdsløsheden.

”Den, som tror at arbejdsløsheden er et individuelt problem – kan gøre som Moderaterna. Skær ned på uddannelse og se arbejdsløsheden løbe løbsk. Men ved du, at udfordringerne er fælles – så gør som os. Invester i hinandens kompetence.”

Kampen mod profit i velfærden
Det svenske skolevæsen har de sidste mange år været præget af private virksomheder, der har drevet skoler og hevet store overskud ud til aktionærerne. Men det skal være slut nu, siger partilederen:

”Og vi skal sætte en stopper for jagten på profit og skabe orden i det vilde vesten, som den svenske folkeskole er blevet. Intet barn skal have mindre lærertid (… eller) sættes på vand og brød bare for at en ejer skal få profit. Dette må tolereres af en borgerlig regering, men det kommer aldrig til at blive accepteret af et socialdemokratisk styre. (…) Vi skal formindske bureaukratiet og øge friheden i undervisningen, så lærerne kan se barnet bag blanketterne. Lægger vi vore børns fremtid i lærernes hænder, skal disse hænder være de stærkeste, Sverige kan skabe.”

Det er en indigneret og ideologisk partiformand, der sender svenskerne på sommerferie. ”I dag kan der være op til syv års forskel i livslængde bare mellem forskellige dele af samme by. Derfor skal vi se på helheden – velfærden, arbejdspladserne, uddannelserne – så alle mennesker får lige livschancer. Venner, retten til sundhed er for værdifuld til, at nogen nogensinde skal blive den nægtet.”

”Vi skal løfte folkesundhedsarbejdet, gøre op med privatiseringer og udsalg og sætte en stopper for profitjagten i velfærden, som gør mennesker til markedsvarer. (…) Profitjagt er ikke vor velfærd værdigt. Derfor er socialdemokratiets enkle, stærke budskab: Menneskeværd skal altid gå før markedsværdi.”

 

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Kommentarer fra Facebook

Annonce