Annonce

Hvor blev agurkerne af?

Fødevareminister Dan Jørgensen er den eneste af regeringens ministre, der har markeret sig i sommerferien, der ellers er blevet domineret af borgerlige balloner. Ærgerligt, for der var masser af gode sager som resten af regeringen kunne have markeret sig på.
Der er tre ting man kan være sikker på, at den danske sommer bringer. Dræbersnegle, regnvejr og agurketid - også selvom det ikke har regnet så meget i år. Agurketid i Danmark har traditionelt betydet historier om vejret, om is og koldskål og om udlændinge. Dansk Folkeparti har alle dage været mestre i at sætte dagsordenen, når vi andre flader ud på stranden.

Men ikke i år. Her har Dan Jørgensen, Sommerministeren som Pia Kjærsgaard kalder ham, fuldstændig taget dagsordenen. Vi skal have en madrevolution. Detailhandlen skal tage mere ansvar. Vi skal spise sundere. Vi skal spise mere dansk. Madens minister tager fat om roden på et af de største ulighedsskabende problemer i det danske samfund, ulighed i sundhed, gennem usund levevis. Det har været en fornøjelse at følge med i, hvordan en stærk minister bruger sit fagministerium til at rejse væsentlige dagsordener. Og det gik fremragende, indtil Mogens Camre sammenlignede muslimer og nazister og Inger Støjberg mente, at folk der tror på Gud fremfor Allah, er bedre mennesker.

Men resten af regeringen har været på ferie. Og man under dem det også. Et hårdt politisk år, med store reformer, uendelige mængder kritik og en helt ny regeringskonstellation efter SF’s udtræden har helt sikkert sat sine spor. Så slukkede mobiltelefoner og ferie med børnene er velfortjent. Men kunne man ikke forestille sig, at man i regeringen havde fordelt ugerne i juli og august mellem sig, og på den måde haft 10 forskellige "sommerministre", i stedet for ”kun” den ene?

Havde det ikke været oplagt at snakke om positive, visionære, omkostningsneutrale idéer for Danmark? Måske det endda også kunne være med til at skubbe meningsmålingerne i den rigtige retning.

Her er vores bud på, hvilke agurker regeringen kunne havde forberedt:

  • Hold ferie i Danmark:
    (Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen, kulturminister Mogens Jensen og By- og boligminister Carsten Hansen)
    De tre ministre er gået sammen med turismeorganisationerne og Visit Denmark for en landsdækkende kampagne for at få flere danskere til at holde ferie ved Vesterhavet end ved Middelhavet. Danmark er nu skønnest om sommeren.
  • Vækstfremstød for solenergi
    (Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen og miljøminister Kirsten Brosbøl)
    Når solen skinner, og det har den jo gjort i denne sommer, så er det oplagt at sætte fokus på, hvordan vi kan omsætte noget af alt den varme til energi. Derfor bruger Klima- og Energiministeren og Miljøministeren en uge af deres sommerferie på at agitere for, at flere får installeret solceller.
  • Praktikpladsindsats
    (Undervisningsminister Christine Antorini og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen) 
    I starten af juli viste ministeriets egne tal, at der er sket en stigning på 15 % i antallet af praktikpladssøgende elever. Fra 5.318 i 2013 til 6.125 i 2014. Sammen med fagbevægelsen, arbejdsgiverorganisationer og elevorganisationer tager ministrene en rundtur i hele landet, hvor der med lokale medier og virksomheder diskuteres behovet for at skaffe flere praktikpladser. Vi ved, at lige så snart der snakkes om behovet, så oprettes der også flere pladser.
  • Forsikring mod lukning af togstationer
    (Transportminister Magnus Heunicke)
    I marts foreslog Trafikstyrelsen at man nedlægger 19 togstationer, men Transportministeren var lynhurtigt ude og slå den idé ihjel; ”foreløbig vil jeg sige, at rapporten kan mest af alt brugs som dørstopper” sagde ministeren dengang. I stedet for en cykeltur til Paris tager Transportministeren i sommerheden på besøg på de 19 togstationer og deler juice og rundstykker ud til passagerne og understreger vigtigheden af velfungerende infrastruktur for byudvikling. Regeringen har ingen planer om at lukke togstationer.
  • Anerkendelse af frivilliges indsats
    (Socialminister Manu Sareen og kulturminister Marianne Jelved)
    Indenfor kultur, sport og socialt arbejde har vi i Danmark hundredtusindvis af frivillige kræfter, der skaber velfærd og gør en afgørende forskel i mange menneskers liv. Selvom Mette Frederiksen har stiftet ”Fællesskabprisen” og Call Me i årevis har kørt kampagne for at vi skal ”tale ordentligt”, så er der altid potentiale i at takke og sætte pris på vores frivillige, så Socialministeren og Kulturministeren igangsætter en kampagne, hvor man skal sige tak til alle dem, der gør en ekstra indsats, og rejser landet rundt og gør frivilligt arbejde på plejehjem, fodboldskoler og mange andre steder.

Man kan hurtigt fortabe sig i dagligdagen, når man arbejder alle døgnets vågne timer. Det forstår vi. Men her er fem agurker, værsgo at spis.

Af Anders Friis-Hansen og Henrik Aarestrup, hhv. kampagnekonsulent og politisk konsulent


Flere artikler om emnet