Annonce

Sverige: Fortvivlelse og glædesrus hos sosserne

Sveriges borgerlige regering fik en vælgerlussing ved valget i søndags, og Fredrik Reinfeldt går af. Nu skal Stefan Löfven (S) danne en regering, men det bliver svært, fordi den rød-grønne blok ikke fik et flertal.
Beretning fra Stockholm. Det var en mærkelig valgfest i søndags hos de svenske socialdemokrater. Alle målinger sagde det. Resultatet bekræftede det: Sveriges borgerlige regering er fortid, men det er ikke klart, hvad alternativet helt præcist er – bortset fra at Socialdemokraternas Stefan Löfven har serveretten til at danne regering.

Valgets resultat kan sammenfattes ret kort: De fleste partier fik nærmest samme resultat som ved sidste valg i 2010, bortset fra regeringspartiet Moderaterna, som gik cirka 7 procentpoint tilbage, og det højrepopulistiske Sverigedemokraterna, som gik cirka 7 procentpoint frem og blev mere end fordoblet.

(Grafik: Val.se)

Den rød-grønne opposition fik ca. 44 % af stemmerne mod den borgerlige regerings 39 %. Socialdemokraterna blev landets største parti med 31,2 % af stemmerne. Den borgerlige Allians-regering fik ved sidste valg 49 % af stemmerne, og den har dermed mistet hver femte vælger, mens Moderaterna stod for størstedelen af tilbagegangen og mistede cirka hver fjerde vælger.

Når stemningen ikke kun var præget af glædesrus, men også af en stor portion rådvildhed, fortvivlelse og skepsis, skyldes det, at Löfven med al sandsynlighed kommer til at danne en mindretalsregering og skal søge flertal med et eller flere af de borgerlige partier fra sag til sag.

Glædesrus og fortvivlelse på samme tid
Efter otte år med en borgerlig regering, der har givet 140 milliarder svenske kroner i skattelettelser og har udsat den nære velfærd for liberalistiske privatiseringseksperimenter, udløste det naturligvis glæde i den socialdemokratiske lejr, at den borgerlige fireparti-regering havde fået en massiv vælgerlussing. Der var glæde og eufori over, at Fredrik Reinfeldt i går bekendtgjorde, at han ville indgive sin afskedsbegæring som statsminister. Der var glæde over, Socialdemokraterna med sin marginale fremgang er Sveriges utvetydigt største parti og Stefan Löfven nu skal sondere mulighederne for at danne en ny regering.

Når stemningen ikke kun var præget af glædesrus, men også af en stor portion rådvildhed, fortvivlelse og skepsis, skyldes det, at Löfven med al sandsynlighed kommer til at danne en mindretalsregering og skal søge flertal med et eller flere af de borgerlige partier fra sag til sag. Der kom ikke et flertal til venstre for midten.

Nu venter de svære forhandlinger om en regeringsdannelse, men mon ikke Löfven som tidligere svensk Metal-formand har forhandlingsevnerne i orden.

Et mudret parlamentarisk billede
Sverigedemokraterna gik markant frem fra 5,7 % til 12,9 % og er blevet tungen på vægtskålen. Men samtlige partier har svoret, at det indvandrerkritiske parti ikke må få denne nøglerolle. Derfor kræver det, at de andre partier samarbejder på tværs af blokkene for at opnå et flertal. Og det er altså en meget mudret parlamentarisk situation, som Löfven kommer til at regere ud fra.

Heldigvis har der de sidste par uger blandt de svenske socialdemokrater været vished om, at en svær parlamentarisk situation ville vente. Löfven er da også gået til valg på at bryde blokpolitikken i Sverige, og man må sige, at det nu bliver en nødvendighed for en kommende socialdemokratisk ledet regerings overlevelse.

Muligt samarbejde med borgerlige midterpartier
Stefan Löfven sagde i sin sejrstale i søndags, at han ser det naturligt at gå i regering med Miljöpartiet, men at han også rækker hånden ud til alle andre partier end Sverigedemokraterna. Flere af de svenske socialdemokrater forventer, at man kan samarbejde med de to borgerlige midterpartier Centerpartiet og Folkpartiet på centrale områder som skolepolitik, energipolitik og miljøpolitik. Men en del af regeringen bliver de nok ikke.

Socialdemokraterna er gået til valg på et meget klassisk socialdemokratisk program med investeringer i velfærd og infrastruktur frem for skattelettelser, så det skal blive spændende at se, hvad der kan realiseres, når man permanent skal samarbejde med et eller flere borgerlige partier for at have flertal i Riksdagen.

Nu venter de svære forhandlinger om en regeringsdannelse, men mon ikke Löfven som tidligere svensk Metal-formand har forhandlingsevnerne i orden. Det skal blive spændende at følge, når Europa får endnu en socialdemokratisk ledet regering.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet