Annonce

Eksklusion leder unge til Syrien

Jeg kan ikke forstå eller forsvare, at unge mennesker rejser til Syrien for at kæmpe, men jeg desværre sagtens se, hvordan det er kommet så vidt. Når vi som samfund vender ryggen til, søger de unge andre steder hen, skriver Thomas Neergaard.

I folkeskolen læser man ofte digtet »Tykke« af Morten Nielsen. »Tykke« handler om en dreng, som hele sin skoletid er blevet mobbet og hånet af sine klassekammerater. Men da han bliver en voksen mand, får han muligheden for at blive til noget. Han iklæder sig støvler og skrårem og bliver nazist. Med sin nye magtposition kan han tage hævn over dem, som tidligere trynede ham. Digtet skal illustrere, hvad der sker med et menneske, som stigmatiseres og ekskluderes fra fællesskabet. Jeg kom til at tænke på digtet, efter debatten om de unge syrienkrigere er blusset op.

Det er mærkeligt, at tilsyneladende velintegrerede unge mennesker vælger at rejse fra velfærdsdanmark ned til Mellemøsten for at dræbe uskyldige mennesker i Guds navn. Jeg kan ikke forstå eller forsvare disse menneskers handlinger, som er bestialske, men jeg kan desværre sagtens se, hvordan det er kommet så vidt.

Som ungt menneske med rødder der bunder i både vestlig og mellemøstlig kultur, må det være svært at rodfæste sig og finde sig selv. Som ung søger man forbilleder og rollemodeller, og dem, som åbner deres arme, influerer ens identitet. Så når vi som samfund vender ryggen til, søger de unge et andet sted hen.

Den meget hårde tone i udlændingedebatten herhjemme, har formentlig gjort, at mange unge indvandrere føler sig ekskluderet af samfundet. Som ungt menneske med rødder der bunder i både vestlig og mellemøstlig kultur, må det være svært at rodfæste sig og finde sig selv. Som ung søger man forbilleder og rollemodeller, og dem, som åbner deres arme, influerer ens identitet. Så når vi som samfund vender ryggen til, søger de unge et andet sted hen.

Integration
Måske bliver man fundamentalist, fordi man er ond, men digtet »Tykke« kommer med en anden forklaring. ’Tykke’ var ikke endt som et nazistisk magtmenneske, hvis han var blevet inkluderet og anerkendt af sine kammerater. På samme måde ville flere unge nydanskere integreres bedre i det danske samfund, hvis integrationspolitikken gjorde mere for at inkludere i stedet for at ekskludere og skabe skel.

De seneste års hårde integrationsindsats er fejlet, fordi den bygger på fremmedgørelse frem for forståelse. Det danske samfund er ikke skyld i, at unge mennesker rejser til Syrien som fundamentalister, men politikerne kan ikke fornægte, at de har et ansvar. Der er ingen, som kan klare at blive holdt udenfor eller blive talt ned til, uden de på et eller andet tidspunkt svarer igen. Det gjorde »Tykke«, og det gør alt for mange indvandrerdrenge nu.

Indlægget er også bragt i Information fredag den 26. september.

Thomas Neergaard (f. 1991) er stud.theol. og medlem af DSU og Socialdemokraterne


Flere artikler om emnet