Hvad ved børn om brugerbetaling, DR?

Skolebørn, der mener, at en iPad og et penalhus koster nogenlunde det samme, kan altså ikke bruges til at vurdere om brugerbetaling i folkeskolen er i orden.
”Og det er egentlig okay, at man selv skal sørge for teknikken,” speakede journalisten.

”Det er ligesom man selv sørger for, at man selv skal have penalhus med,” supplerede skoleeleven fra 5.b på Brønshøj Skole.

En af onsdagens store historier har handlet om, at flere og flere folkeskoler opfordrer forældrene til at give deres 10-årige purk en iPad eller en computer med i skoletasken, som ungen kan bruge i undervisningen.

Bring your own device. Medbring dit eget udstyr. Hedder det.

Den historie ville P3 Nyhederne gerne køre deres helt egen vinkel på, og ud fra indslaget, der blev sendt kl. 14.00, at dømme forestiller jeg mig, at redaktionsmødet er forløbet nogenlunde sådan her:

”Hey, i stedet for at fokusere på de der jamrende forældre og gå kritisk til de der skoleledere og borgmestre, som synes, det er okay, at eleverne selv skal have deres eget udstyr med, skal vi så ikke spørge ungerne selv? De synes garanteret, at det er megafedt! Jaaa!”

For selvfølgelig syntes ungerne fra Brønshøj, det var fedt, at de kunne have deres eget udstyr med. Det var jo ligesom at have sit eget penalhus med.

Desuden mente de ikke, at skolen skulle betale. Og ja, det var måske ikke så sjovt for de klassekammerater, hvis forældre der ikke havde råd til at sørge for en tablet eller en computer, men så var det altså heller ikke værre, mente én af drengene. De kunne jo bare låne: ”Skolen har nogen”, som han sagde i indslaget.

I de vejledende regler for god presseskik står der: ”Der bør udvises særligt hensyn over for børn og andre personer, som ikke kan ventes at være klar over virkningerne af deres udtalelser eller anden medvirken.”

Det skal der, fordi der er forskel på børn og voksne. Og jeg undrer mig over, at redaktionen på P3 ikke har tænkt mere på, hvad det egentlig var, de spurgte børnene om: De spurgte dem om, hvorvidt de synes, at brugerbetaling er en god idé eller ej.

I visse historier kan det være utrolig relevant at have børn med som kilder. For eksempel når det gælder spørgsmål om længere skoledage, som er en konsekvens af den ny folkeskolereform, fordi det kun er børnene selv, der kan svare på, hvordan det er at skulle være i skole til kl. 16.

Men når det kommer til spørgsmål, der dybest set handler om forældrenes økonomi, og om hvorvidt vi ønsker, at alle børn skal have fri og lige adgang til vores uddannelsessystem, så er børn altså ikke den rigtige kilde at vælge.

Hvis nu journalisten fra P3 Nyhederne havde besøgt Strandgårdskole i Ishøj, så havde eleverne nok sagt noget andet. Og hvis nu - jeg ved det ikke – men hvis nu, der stod en elev eller to i den klasse på Brønshøj Skole, som havde nogle forældre, der ikke havde råd til at give dem en iPad med, hvordan mon de så oplevede interviewet, hvor deres klassekammerat sagde til journalisten, at det altså ikke var værre?


Flere artikler om emnet

Annonce