Lyttemøder kan være vejen frem

Danskernes tillid til politikerne er dalet drastisk siden 2011. Men i Brøndby har man fundet en model, som skaber god dialog og respekt mellem borger og politiker.
”Hvor stor tillid har du til danske politikere i almindelighed? Meget stor eller ret stor?”

Sådan lyder ét af spørgsmålene i den undersøgelse Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4, og svarene er ikke særlig positive. Kun 38 procent siger, at de har stor tillid til politikerne. I 2011 var det nede på 36 procent. Begge tal står i skarpt kontrast til 2007, hvor 70 procent udtrykte stor tillid.

Ifølge valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager har mistilliden flere årsager. Blandt andet føler vælgerne, at politikerne lover ting, de ikke kan holde. Samtidig har Lars Løkkes pengesager også været med til at tegne billedet af en den utroværdige politiker:

”I den blå blok har Lars Løkkes bilagssager givet ikke bare ham nogle ridser i lakken, men har også svækket vælgernes tillid til politikerne i almindelighed,” siger Rune Stubager til Ugebrevet A4.

Også på Københavns Vestegn har man oplevet vælgernes voksende skepsis over for politikerne. Derfor har socialdemokraterne i Brøndbykredsen siden Europa Parlamentsvalgkampen arrangeret såkaldte lyttemøder. Og det virker, siger Kathrine Alexandrowiz, som selv gjorde brug af lyttemøderne i sin EP-valgkamp:

”Helt lavpraktisk, så var de mest typiske spørgsmål, om jeg havde færdiggjort min uddannelse, og om jeg havde haft et rigtigt arbejde. Dét simple at sidde i en stue med folk gav vælgerne mulighed for prøve deres fordomme af, og det gav mig mulighed for at nedbryde nogle barriere.”

Siden har kredsens folketingskandidat Mattias Tesfaye også afholdt lyttemøder. Ligeså med stor succes, fortæller Kathrine Alexandrowiz.

”Det fungerer supergodt, fordi du får skabt nogle gode relationer til borgerne, du får fingeren på pulsen, og du får mulighed for at prioritere dine politiske emner. Jeg oplevede i hvert fald under EP-valgkampen, at der var nogle bekymringer hos vælgerne, jeg havde overset, mens der omvendt var nogle sager, som fyldte meget i medierne, men som ikke var interessante for dem, jeg lyttede til.”

Kathrine Alexandrowiz kan kun anbefale andre politikere at gøre brug af lyttemøderne. Hun mener, at gevinsten ved at sidde sammen med en gruppe vælgere er uvurderlig:

”Folk snakker jo sammen i et lokalsamfund som for eksempel Brøndby, og lige pludselig kan man overhøre nogle damer på gaden, der taler om, at den der kandidat eller den der borgmester faktisk er meget sød. Deres skepsis daler.”


Flere artikler om emnet

Annonce