Annonce

Hvilke læger fabler du om, Martin Henriksen?

Dansk Folkeparti vil oprette danske asylcentre i Afrika, men det skal ikke være danske læger, der yder hjælp til flygtningene, siger Martin Henriksen. Spørgsmålet er bare, hvilke læger det så skal være. I eksempelvis Kenya er der kun 13 læger pr. 100.000 indbyggere.
Dansk Folkepartis integrationsordfører gik onsdag aften på TV2 med budskabet om, at DF ikke vil tage imod flere flygtninge i Danmark, men i stedet skal der fremover oprettes dansk drevne asylcentre i andre lande, som ligger tættere på konflikt- og krigszonerne.

Naturligvis kan man kritisere forslaget og mene, at det er dybt urealistisk, at allerede udfordrede lande skal belastes med en sådan opgave, særligt fordi Kenya, som Martin Henriksen selv nævner, i dag huser verdens største flygtningelejr i Dadaab med et antal på op mod 500.000 flygtninge. Én udtalelse fra Martin Henriksen er dog særligt interessant. Han sagde nemlig:

”Det kan jo selvfølgelig ikke være 100 % dansk standard, det siger sig selv, men vi skal jo kræve nogen garantier af de lande, vi måtte indgå en aftale med, at forholdene er i orden. Hvis man f.eks. ønsker eller har brug for lægehjælp, så skal man selvfølgelig have adgang til lægehjælp, men det vil jo så nok ikke være en dansk læge, men så kan vi lave en aftale med en læge i området, og på den måde kan de få adgang til det.”

Dermed må man forstå, at det skal være en lokal læge i det pågældende land, som skal yde assistance til de flygtninge, som har brug for lægehjælp. Martin Henriksen nævner selv konkret, at centrene kunne placeres i Tyrkiet og Kenya, men han taler også generelt om Afrika som potentiel placering.

Hvis det ikke skal være danske læger, som yder hjælp i dansk drevne asylcentre i Afrika, hvem skal det så være? For der er altså ikke læger til stede. I forvejen har de foreslåede lande altså markant færre læger til rådighed pr. indbygger, end vi har i Europa.

Lad os se på tallene.

I Danmark er der 366 læger pr. 100.000 indbyggere.

I Tyrkiet er tallet 124 læger pr. 100.000 indbyggere.

I Kenya er tallet nede på 13 læger pr. 100.000 indbyggere.

I omkringliggende lande som Etiopien og Tanzania er tallet nede på henholdsvis 3 og 2 læger pr. 100.000 indbyggere.

Hvis det ikke skal være danske læger, som yder hjælp i dansk drevne asylcentre i Afrika, hvem skal det så være? For der er altså ikke læger til stede. I forvejen har de foreslåede lande altså markant færre læger til rådighed pr. indbygger, end vi har i Europa.

Så når Martin Henriksen siger ”men så kan vi lave en aftale med en læge i området”, så kan det uden større besvær bogstaveligt talt forstås som ”en læge” som i ”1 læge”. Sandsynligvis færre.

Konsekvensen af Dansk Folkepartis forslag vil være, at tusinder og atter tusinder af flygtninge fra eksempelvis krigen i Syrien ikke kan få adgang til lægehjælp, når de kommer til asylcentrene. Statistikken taler sit tydelige sprog.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet