Fire hurtige om rokaden

Karen Hækkerup forlader Justitsministeriet og Folketinget. Mette Frederiksen ny justitsminister. Comeback til Henrik Dam Kristensen.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) måtte i dag endnu en gang til dronningen for at præsentere nye ministre, da justitsminister Karen Hækkerup (S) har fået nyt job som adm. direktør i Landbrug & Fødevarer. Mette Frederiksen (S) overtager justitsministeriet, og Henrik Dam Kristensen (S) får comeback som minister med ansvar for beskæftigelsesområdet.

Der er kun gået 39 dage siden sidst, der var udskiftning i regeringen. Og selv om hver enkelt rokade kan både forklares og forsvares, så efterlader det et overordnet indtryk af en lidt forpjusket regering, som nu endnu engang skal flytte rundt.

Faktum er, at der foruden Helle Thorning-Schmidt selv kun er tre ministre tilbage på samme plads, som da regeringen tiltrådte for tre år siden, nemlig finansminister Bjarne Corydon, undervisningsminister Christine Antorini og minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen.

1. Karen Hækkerups exit
Det er ikke svært at forstå Karen Hækkerups valg på det personlige plan. Det er helt sikkert et superspædende job, som hun skal i gang med, og også et job som også umiddelbart har længere fremtidshorisont end en ministerpost i en socialdemokratisk ledet regering.

Men når det er sagt, så vinder Karen Hækkerup ikke nogen kammeratskabspokaler for sit skifte. Hun er en af Socialdemokratiets mest populære ministre, som om nogen har signaleret en fast kurs i både rets- og udlændingepolitikken, og hun vil naturligvis blive meget, meget savnet.

2. Mette Frederiksens som justitsminister
Med Mette Frederiksen som justitsminister sætter Socialdemokraterne sit absolut bedste kort ind på to af de højest profilerede politiske emner, nemlig retspolitikken og udlændingepolitikken. Det virker dog ikke, som om der er tale om et regulært drømmejob for Frederiksen, som har været glad for beskæftigelsesområdet, men mest af alt fordi udlændingeområdet er øretævernes holdeplads, hvor kritikken vil komme fra både højre, der mener regeringen er for slappe – og venstre, der mener regeringens politik er helt umenneskelig.

Flere borgerlige politikere har allerede nu været ude med meldinger om, at Mette Frederiksen i justitsen skulle indvarsle en ny, slappere tilgang på begge områder. Det, tvivler jeg stærkt på, kommer til at ske. Men det bliver interessant at se, hvad der sker, når de første historier om flygtninge, der ikke kan blive familiesammenført med deres små børn, dukker op.

3. Henrik Dam Kristensen som beskæftigelsesminister
Afløseren i beskæftigelsesministeriet bliver Socialdemokratiets svar på gaffatape, Henrik Dam Kristensen, der kan bruges der, hvor tingene er ved at falde fra hinanden.

Henrik Dam skal i gang med sit i praksis fjerde ministerområde, efter at han tidligere har været fødevareminister og socialminister under Nyrup, og han var transportminister, da den nuværende regering tiltrådte. Undervejs har han været en tur i Europa-Parlamentet, og også passet posten som partisekretær i en kort periode.

Nu skal postmanden fra Vorbasse så overtage beskæftigelsesområdet og ikke mindst hele slagsmålet om dagpengene. Henrik Dam Kristensen har i hele sin politiske karriere haft en heldig hånd med at lægge sager ned, og selv om man nok ikke skal bilde sig selv ind, at dagpengediskussionen forsvinder, bare fordi der kommer en ny minister, så vil hele arbejdsmarkedsområdet alt andet lige blive lidt mindre profileret under Henrik Dam, fordi samtlige træk og udmeldinger ikke nødvendigvis skal tolkes ind i en større politisk kontekst om partiets fremtid.

Henrik Dam Kristensen efterlader så en ledig plads som gruppeformand. Her kunne Europaordfører Morten Bødskov være et bud på en ny.

4. Kampen om København
Karen Hækkerups exit for dansk politik betyder også noget i forhold til fordelingen af mandaterne i Københavns Storkreds, hvor Karen Hækkerup var opstillet i Tårnbykredsen på Amager. Hækkerups plads i Folketinget overtages af Yildiz Akdogan, som får comeback, efter at hun mistede sin plads på de yderste marginaler ved valget i 2011.

Som det ser ud lige nu, bliver der ret sikkert kun plads til to socialdemokrater for uden Helle Thorning-Schmidt. Lige nu er der tre potentielle bejlere, nemlig Mette Reissmann, der er opstillet i Valby, Yildiz Akdogan, der er opstillet i Brønshøj og Peter Hummelgaard, der er opstillet i Sundby.

For Akdogan betyder dét, at hun kommer i Folketinget, at hun nu vil få en chance for en større medieprofil, og for Hummelgaard, der er opvokset i Kastrup, betyder Hækkerups exit, at han nu er storfavorit til at tage det andet mandat efter Thorning.

Det er kun et lille aber dabei. Tårnbykredsen er i sig selv en så god kreds, dels fordi der er mange S-stemmer, men også fordi vælgerne i Tårnby stemmer mere lokalt end i resten af København. Der er således færre stemmer, der ryger ud over kommunegrænsen, så en eventuel ny kandidat vil også skulle komme i betragtning til et eventuelt tredje mandat. Derfor kunne det være oplagt, at en af de tre lægger et godt ord ind hos kredsformanden i Tårnby og flytter kreds.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce