Obamas mand: Republikanerne vinder værdiløs sejr

En republikansk sejr ved midtvejsvalgene i USA virker uundgåeligt, men det er i virkeligheden ikke særlig interessant, og de kan ikke bruge den til alverden, lyder analysen fra USA's ambassadør.
Ja, republikanerne vil vinde midtvejsvalget, men det vil ikke grundlæggende forandre noget, og de vil ikke få et folkeligt mandat til at ændre noget, lyder den nøgterne analyse fra den amerikanske ambassadør i Danmark, demokraten Rufus Gifford, der mener, at midtvejsvalgets betydning er til at overse.

”Det kan godt være, at de politiske kommentatorer på Fox News og MSNBC siger noget andet, men det er sådan, jeg ser det,” lyder det.

Ordene falder, da Rufus Gifford torsdag aften er på besøg hos den socialdemokratiske studenterforening Frit Forum til et arrangement på Københavns Universitet.

”I kan stille mig spørgsmål om alt. Både om valget og om amerikansk udenrigspolitik. Jeg skal nok svare på det hele.”

Og det gør han. Ud over spørgsmål om midtvejsvalget, skal han forholde sig til catalansk selvstændighed, situationen i Syrien, Ruslands Vladimir Putin, Palæstina, Arktis, global opvarmning, og hvad amerikanerne kan lære af det danske politiske system. Og han har gode og fyldige svar til alle.

Tilbage til status quo
Det mest passende amerikanske ord for ambassadøren må være ”likeable”. Rufus Gifford er ligefrem, imødekommende og virker bare rar.

Han er en politisk nørd, der har arbejdet på samtlige amerikanske valg siden 2002. Midtvejsvalget 2014 er det første valg, han ikke aktivt deltager i, og det er han faktisk glad for, forsikrer han. Ikke mindst, fordi han elsker sit job her i Danmark.

Midtvejsvalget, der hedder fordi det ligger midtvejs mellem præsidentvalg, i år tegner til at blive en tilbagevenden til status quo amerikansk politik. Demokraterne i Senatet skal forsvare de pladser, som de lidt overraskende vandt i 2008 på bølgen af Obamas sejr, hvor der var en rekordstor valgdeltagelse af sorte og unge vælgere. Det gælder blandt andet senatorerne Kay Hagan fra North Carolina og Mark Begich, der er valgt i Alaska, som lige nu ser ud til at tabe. Og republikanerne vil formentlig vinde de steder i Syden og i Midtvesten, hvor de normalt vinder, tilbage, og demokraterne vil vinde i deres højborge på kysterne og i ”rustbæltet”.

Den lidt oversete historie er, ifølge Gifford, at de eneste, der lige nu ser ud til at overpræstere, ud over hvad man kan forvente af dem, er demokraterne. Han nævner blandt andet Michelle Nunn, som er senatskandidat i sydstaten Georgia, og som lige nu ligger næsten side om side med sin republikanske modkandidat. Vel at mærke uden, at hun har taget afstand til Obama.

En værdiløs sejr
Skulle republikanerne vinde flertal i Senatet, vil det dog være begrænset, hvad de kan få ud af det. Den af republikanerne afskyede sundhedsreform, ObamaCare, er ved at være på plads, og som millioner af amerikanere, der før ikke havde en sundhedsforsikring, skriver sig op i systemet, vil det være politisk selvmord for republikanerne at forsøge at demontere den, vurderer Gifford.

Problemet for republikanerne er, at mange vælgere på den ene side af rent princip er modstandere af sundhedsreformen, men samtidig er de faktisk rigtigt glade for deres nye sundhedsforsikring. Det Hvide Hus har bare været alt, alt for dårlige til at forklare, at der er den sammenhæng.

Den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell fra Kentucky, har sågar været ude at sige, at Kentucky Kynect, der er den lokale udgave af ObamaCare, betalt af føderale midler, skal fortsætte. Men at ObamaCare skal fjernes.

”Jeg er bare så glad for, at du ved det,” siger Gifford til en spørger, der nævner dette politiske balancenummer.

Hvis republikanerne vinder valget, vil det, ifølge Gifford, måske også blive nemmere for præsident Obama at få lidt af sin dagsorden igennem, fordi det vil betyde, at republikanerne ikke længere vil have en interesse i at bare sidde med armene over kors, men rent faktisk vise vælgerne, at de er i stand til at få ting gennemført.

Det gælder ikke mindst muligheden for at få vedtaget den kontroversielle ”immigration reform”, som vil være vigtig for republikanerne, hvis de ikke skal frastøde latinamerikanske vælgere ved præsidentvalget i 2016. Et valg, der ifølge Obamas mand, rent faktisk kommer til at betyde noget.

Der er valg i USA den 4. november.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce