Annonce

Ugens uenighed: Blå blok strides om asylpolitikken

Asylpolitikken deler vandene i blå blok. De Konservative er med deres humanistiske synspunkt dybt uenige med Dansk Folkeparti og LA, som vil sende asylansøgere til Afrika. Venstres standpunkt i sagen er ikke tydeligt. Dette er artikel nummer tre i serien om blå bloks interne problemer.
Der er store politiske revner hos de fire partier på højrefløjen, der gerne vil udgøre et nyt muligt regeringsflertal efter næste valg: Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Denne uges uenighed er asylpolitikken.

Dansk Folkeparti foreslog som bekendt for en måned siden, at asylansøgere, som opnår asyl i Danmark, i fremtiden skal sendes til dansk drevne asylcentre i for eksempel Kenya. Kenya huser dog allerede 800.000 flygtninge den dag i dag. Forslaget mødte stor kritik generelt, men blev modtaget positivt af særligt Liberal Alliance.

Da Dansk Folkeparti for tre år siden kom med samme forslag, var Lars Løkke dog hurtig til at afvise ideen og sagde, at han var uenig i tanken. For en måned siden var tonerne nogle lidt andre, og Løkke kaldte også asyl-forslaget for ”interessant”

De Konservative ville som det eneste højreorienterede parti tage klart afstand fra ideen om dansk drevne asylcentre i fx Afrika. ”Vi skal passe på, at vi ikke i kampen for at være hårde på flygtningepolitikken træffer nogle barske beslutninger. Vi går selvfølgelig også ind for en stram flygtningepolitik, men vi har altså også nogle internationale forpligtelser, som vi skal forholde os til,” udtalte partiets nye leder Søren Pape Poulsen til Politiko.dk. Partiets udlændingeordfører, Tom Behnke, uddyber, at hvis nogen søger asyl i Danmark og opnår det, skal de være i Danmark.

Venstres Inger Støjberg kaldte derimod Dansk Folkepartis ide for ”interessant” og henviste til, at man i mange år gerne har villet ”hjælpe flere flygtninge i nærområderne”, som hun formulerede det.

Da Dansk Folkeparti for tre år siden kom med samme forslag, var Lars Løkke dog hurtig til at afvise ideen og sagde, at han var uenig i tanken. For en måned siden var tonerne nogle lidt andre, og Løkke kaldte også asyl-forslaget for ”interessant”, men slog fast, at det ikke er en løsning her og nu, og at det er urealistisk at Danmark som eneste europæiske land vil forsøge at etablere en sådan ordning.

Nu er det ikke længere Liberal Alliance, der er blå bloks humanistiske samvittighed, men De Konservative, som dermed ligger langt fra både DF og LA. Lars Løkke har siden 2011 skiftet standpunkt i sagen, og Venstres holdning er ikke helt klar

Liberal Alliance ligger i denne sag nærmest på linje med Dansk Folkeparti. Anders Samuelsen udtalte til Jyllands-Posten om asylansøgerne, at ”Billedligt talt skal de vendes rundt i lufthavnen, ind i et fly og ned i en flygtningelejr i nærheden af, hvor de kom fra”. Alle krigsflygtninge skal afvises, lød det fra LA.

DF og LA mod De Konservatives anstændighed
Hvor Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har ligget milevidt fra hinanden i de to tidligere indlæg i serien om hhv. dagpenge og nulvækst, ligger partierne side om side i asylspørgsmålet. Det er interessant, når man husker, at Liberal Alliance blev stiftet som Ny Alliance for at minimere Dansk Folkepartis indflydelse.

Nu er det ikke længere Liberal Alliance, der er blå bloks humanistiske samvittighed, men De Konservative, som dermed ligger langt fra både DF og LA. Lars Løkke har siden 2011 skiftet standpunkt i sagen, og Venstres holdning er ikke helt klar, idet partiet kalder DF’s forslag om asyllejre i Afrika både for ”interessant” og ”urealistisk”.

Der bliver uden tvivl et stort tovtrækkeri på højrefløjen om, hvor snittet præcis skal lægges i asyl- og flygtningepolitikken, hvis flertallet skifter ved næste valg.

Netavisen Pio sætter i den kommende tid fokus på højrefløjens interne uenigheder og problemer med at blive enige om en fælles politisk platform, der hypotetisk set skulle være fundamentet for en ny regering under ledelse af Lars Løkke Rasmussen. Anden uenighed om dagpenge kan du læse her.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet