Konsulentfirma ordinerer den forkerte medicin

Påstanden om, at den danske konkurrenceevne er forværret de seneste år harmonerer dårligt med virkeligheden. Og at vejen til vækst går gennem skattelettelser, finansieret af nedskæringer i det offentlige, er direkte forkert.
BCG’s påstand om, at dansk konkurrenceevne er forværret de seneste år harmonerer dårligt med, at danske eksportvirksomheder har klaret sig godt gennem krisen, og vi har et tårnhøjt overskud på betalingsbalancen.

Konsulenthuset Boston Consulting Group (BCG) påstår i en ny undersøgelse, at Danmarks konkurrenceevne er blevet kraftig forværret igennem krisen. Dertil er Danmark blevet en ”luksusfælde”, hvor det offentlige primært investerer i bagudrettede velfærdsydelser, der ikke skaber vækst.

For at genskabe væksten i Danmark foreslår BCG derfor skattelettelser, som skal finansieres ved betydelige nedskæringer i den offentlige sektor. BCG's præmisser er dog helt forkerte og ude af trit med adskillige højaktuelle analyser, der viser det stik modsatte.

Det er rigtigt, at Danmark har været ramt af et kraftigt tilbageslag efter den finansielle krise, og at vi endnu ikke har fået genoprettet væksten. Det skyldes dog ikke en svag konkurrenceevne og ineffektiv offentlig sektor, men snarere en global efterspørgselskrise, der er blevet forværret af en fejlslagen krisehåndtering i Danmark.

I 2009 lempede den tidligere VK-regering finanspolitikken, men satte allerede midt i 2010 foden på bremsen og kvalte et gryende opsving med Genopretningspakken.

BCG’s påstand om, at dansk konkurrenceevne er forværret de seneste år harmonerer dårligt med, at danske eksportvirksomheder har klaret sig godt gennem krisen, og vi har et tårnhøjt overskud på betalingsbalancen.

Udfordringen er ikke konkurrenceevnen
I sidste uge viste en analyse fra AE-rådet, at Danmark har den stærkeste danske konkurrenceevne i mange år. Det bekræftes af, at virksomhederne opfatter det som nemt at drive virksomhed i Danmark. Ifølge Verdensbanken seneste opgørelse fra sidste måned er Danmark det land i Europa, hvor det er nemmest at drive virksomhed. Og netop i denne uge offentliggjorde det internationale iværksætterindeks, GEDI, der viste, at Danmark er verdens fjerde mest attraktive land for iværksættere.

Den danske konkurrencestyrke skyldes især, at vi har en af verdens mest veldrevne offentlige sektorer, der leverer gode rammebetingelser for erhvervslivet. Ifølge Verdensbanken er den offentlige sektor i Danmark en af de mest veldrevne i verden - kun overgået af Finland. Den er storleverandør af velfærdsydelser og bidrager til et trygt og lige samfund, hvor der bliver taget hånd om den enkelte borger ved for eksempel arbejdsløshed, sygdom og alder. Det offentlige sørger også for uddannelse, børnepasning og infrastruktur.

Det skaber alt sammen rammerne for høj produktion i den private sektor.

De gunstige samfundsmæssige virkninger af de offentlige ydelser overses dog ofte i den politiske debat. For eksempel er offentlige investeringer til velfungerende dagtilbud og ældrepleje en væsentlig grund til, at Danmark er et af de lande, hvor flest personer deltager på arbejdsmarkedet.

Når konsulenthuset Boston Consulting Group derfor foreslår skattelettelser på bekostning af kraftige nedskæringer i den offentlige sektor, ordinerer de den forkerte medicin for dansk økonomi.

Danmark har ikke brug for yderligere skattelettelser, men skal derimod fortsætte med at investere i en effektiv offentlig sektor.

Jonas Kragh er økonom i LO, hvor han har samfundsøkonomi, økonomisk politik og økonomiske analyser som arbejdsområde.


Flere artikler om emnet

Annonce