Ulighed spænder ben for økonomisk vækst

OECD konkluderer i en ny rapport, at ulighed er skadelig for den økonomiske vækst. Organisationen er endnu en aktør på den internationale scene, som fastslår, at det ikke altid drypper på degnen, når det regner på præsten.
Ulighed skader væksten. Så klar er konklusionen i en ny rapport fra OECD. Dermed tilslutter OECD sig koret af internationale organisationer, som mener, at stigende kløfter mellem rig og fattig hæmmer væksten i samfundet. Tidligere er topøkonomer fra Den Internationale Valutafond, IMF, kommet med samme konklusion, og det amerikanske kreditvurderingsinstitut Standard & Poors har været ude med samme melding.

Flere højreorienterede partier og meningsdannere ynder at påstå, at lighed og økonomisk omfordeling skader væksten i et samfund, fordi ulighed skulle være med til at gøre samfundskagen større, men flere studier påviser nu præcis det modsatte.

Faktisk viser studiet, at OECD’s medlemslande efter 25 år vil gå glip af 8,5 % vækst i BNP, hvis den udvikling i ulighed, som man har set de sidste tyve år, fortsætter.

Når det regner på præsten, drypper det ikke altid på degnen på engelsk populært kaldet ”trickle-down economics”. Tværtimod sammenfatter OECD, at ”samfundskagen vokser langsommere, når den skæres mere ulige”, som Berlingske meget poetisk formulerer det

Samfundskagen vokser langsommere med ulighed
Når det regner på præsten, drypper det ikke altid på degnen på engelsk populært kaldet ”trickle-down economics”. Tværtimod sammenfatter OECD, at ”samfundskagen vokser langsommere, når den skæres mere ulige”, som Berlingske meget poetisk formulerer det i dagens avis.

 ”Kampen mod ulighed må rykke ind i centrum af den politiske debat,” udtalte OECD’s generalsekretær José Angel Gurria i går. ”Dette tungtvejende vidnesbyrd beviser, at det er afgørende at tage fat på stor og stigende ulighed for at fremme en stærk og vedvarende vækst, og det er nødvendigt, at det er i centrum af den politiske debat,” sagde generalsekretæren ifølge britiske BBC.

 OECD foreslår også mere konkrete samfundstiltag til at bekæmpe uligheden. Det kan være ændringer af beskatningen af ejendom, formuer og store indtægter, men også adgang til sundhedsydelser og uddannelse er nævnt. Organisationens undersøgelser viser også, at det er særligt vigtigt at fokusere på ulighed i bunden, og her er statslige overførsler afgørende for at sikre lavindkomstgruppernes økonomiske råderum.

AE-Rådet: Vækst og lighed går hånd i hånd

Direktør for AE-Rådet Lars Andersen ser undersøgelsen som et vigtigt indspark i den danske debat.

Undersøgelsen slår en effektiv pæl igennem påstanden om, at vækst og lighed ikke kan lade sig gøre. De svageste grupper har eksempelvis ikke den nødvendige sociale mobilitet, hvis uligheden øges. På den måde ser jeg rapporten som en hyldest til den skandinaviske velfærdsmodel.
– Lars Andersen, AE-Rådet

 ”Undersøgelsen slår en effektiv pæl igennem påstanden om, at vækst og lighed ikke kan lade sig gøre. De svageste grupper har eksempelvis ikke den nødvendige sociale mobilitet, hvis uligheden øges. På den måde ser jeg rapporten som en hyldest til den skandinaviske velfærdsmodel. Vi investerer i mennesker i stedet for at give de rigeste skattelettelser, og det skaber velstand. Det er et vigtigt indspark til den aktuelle debat herhjemme om, at man skal skabe vækst ved at sætte overførselsindkomsterne ned,” siger han i dagens Politiken.

Rapport-forfatter afviser CEPOS-kritik
Den liberale tænketanks CEPOS er ikke overraskende uenig i rapportens konklusion, og direktør Martin Ågerup mener ikke, at rapportens konklusioner overhovedet er relevante herhjemme.

Det afvises dog af en af rapportens forfattere, Michael Förster. Han konstaterer, at ulighed også hæmmer væksten i lande, der i forvejen har en lav ulighed som for eksempel i Danmark.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce