Partistøtte: Behov for amerikanske tilstande

Borgerlige partier får store beløb fra tobaksindustrien. Endnu en sag om den danske partistøtte viser, at der er behov for en opstramning af reglerne. Gerne efter amerikansk forbillede.
Danske tobaksproducenter har over de seneste år givet højrefløjen omkring en kvart million kroner.  I flere tilfælde har de borgerlige politikere selv bedt om pengene. Det skriver Berlingske.

”Vi støtter efter ansøgning, og hvis man tager tiden fra 2009 og frem til i dag, så har vi støttet forskellige politiske partier seks gange. De fem af gangene var med beløb på mellem 10.000 og 20.000 kroner, og den sjette gang var til de Konservative,” siger Kasper Bach Habersaat, der er kommunikationsdirektør i Scandinavian Tobacco Group, til avisen.

Han følges op af Tobaksindustriens direktør Jens Hennild, der fortæller, at brancheorganisationen giver ”under 100.000 kroner” i de år, brancheforeningen vælger at yde bidrag. Samtidig fortæller han, at Tobaksindustrien aldrig har givet penge til hverken de Radikale eller partier til venstre for midten. Samt at ”en række partier” får beløb lige under 20.000 kroner, og at Det Konservative Folkeparti fik 20.000 kroner i ikke-valgåret 2012.

Sagen om tobaksindustriens bidrag følger i kølvandet på en snart lang række af historier om den danske partistøtte. Både fra højre og venstre. Man kan selvfølgelig sætte moralske spørgsmålstegn ved at modtage penge fra cigaretproducenter, men det er lidt en anden diskussion.

Ikke ulovligt, bare ugennemsigtigt
De konservative har ikke gjort noget ulovligt ved at modtage penge fra ”tobakken”. Hvis man ser i partiregnskabet, så fremgår det, at Tobaksindustriens har givet partiet mere end 20.000 kroner i 2012, præcis som loven foreskriver, at man skal.

Med de nuværende regler kræver det også en ekstraordinær indsats eller store mængder idioti, hvis man skal bryde partistøttereglerne, for de er ikke omfattende for at sige det mildt. Internationale korruptionsbekæmpelsesorganisationer har i flere omgange kritiseret de mangelfulde danske regler.

Der er ingen grund til at problematisere, at virksomheder, interesseorganisationer eller private giver penge til politikere og partier, men som vælger bør man have mulighed for at kigge modtagerne efter i kortene. At partier skal være uafhængige, som for eksempel en odenseansk borger sagde til TV2, er helt håbløst. Partier er jo netop sammenslutninger af mennesker med et fælles værdisæt, som de er repræsentanter for.

Men hvis politikere skal have mulighed for at modtage penge fra virksomheder eller fagforeninger, så må der være åbenhed om det, så man som vælger har en chance for at se, hvilke interesser politikeren eller partiet arbejder for. Også sådan af mere praktiske eller fair play-grunde så det er muligt for konkurrenter eller andre interessereorganisationer, med modsatte interesser, at se, hvor stort et beløb en eventuel modpart har hældt i en eller anden politiker. Så man dermed får mulighed for at matche beløbet.

Amerikansk åbenhed er forbilledlig
”Amerikanske tilstande” er normalt noget man i dansk politik advarer imod, men når det handler om partistøttelovgivning har vi i Danmark meget at lære af amerikanerne.

Politikerne burde kigge mod USA, hvor man siden Watergate-skandalen i starten af 1970’erne har haft stramme regler for private bidrag til politikere. Reglerne gør det i dag nemt for borgere og journalister at se, hvem der giver til hvem.

Et af eksemplerne er hjemmesiden opensecret.org, som er lavet på baggrund af de tal, som amerikanske kandidater og partier indberetter. Her kan man nemt se, ikke bare hvem der modtager, men også hvor meget, og hvilke industrier der giver. Noget tilsvarende burde laves i Danmark.

Åbenhed har også den fordel, at det fjerner myterne om, hvem der giver, og hvem der får. Myter skaber mistro, og det vil hele det politiske system i den lange ende have glæde af at komme af med.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce