9 grunde til at spørgetimen ikke fungerer

Folketingets spørgetime er et demokratisk fremskridt, mener formand for Folketinget Mogens Lykketoft. Men det er ærlig talt en overdrivelse. Spørgetimen fungerer langt fra efter hensigten.
Tirsdag den 16. december var dagen for årets sidste ”Spørgetime”, hvor partiledere uden for regeringen kan stille spørgsmål til statsministeren i Folketingssalen.

Spørgetimen blev introduceret i 2013 efter forslag fra Præsidiet, og formålet var dengang som nu at sikre en mere levende og aktuel debat i Folketingssalen. Hvor de store linjer i dansk politik kan blive behandlet og skabe større interesse hos befolkningen for, hvad politikerne egentlig render og laver på Christiansborg.

Det er Mogens Lykketoft som står bag den famøse time, og han er glad for resultatet:

”Vi har fået en langt større mediebevågenhed på den spørgetime end på resten af, hvad der foregår i Folketinget. Ved at vælge den her form, har vi fået en mere intens medieinteresse, og det er et demokratisk fremskridt,” siger han til BT.

Og jo, det er da rigtigt nok, at mediebevågenheden er større på den spørgetime end så meget andet, der foregår i Folketinget, men at der ligefrem er tale om et demokratisk fremskridt, det er nu svært at få øje på.

Derimod er det nemt at finde 9 grunde til, at spørgetimen ikke foregår efter hensigten, og de kommer her:

1) Spørgsmålene, hvad enten de komme fra partilederne uden for regeringen eller fra statsministeren selv, går mere ud på at få den modsatte part til at jokke i den politiske spinat end på at skabe en reel og bred politisk debat om det samfund, vi lever i nu og ønsker at leve i for fremtiden.

2) Ingen svarer på spørgsmålene. Hverken statsminister Helle Thorning-Schmidt eller partilederne. Og når alle er enige om ikke at svare hinanden, så virker det ærlig talt også som om, at alle er enige om ikke at høre efter, hvad der bliver spurgt om. Hvorfor skulle man da også det i en politisk debat? Tsk…

3) Ingen ser spørgetimen - ud over politikerne og journalisterne selv - på trods af at målet er, at den skal skabe større interesse hos befolkningen. Men hvilken borger – ud over pensionister og natarbejdere – sætter sig lige ned en tirsdag kl. 13 og tænder for TV2 News?!

4) Ingen har formået at slå gækken løs, som Mogens Lykketoft ellers efterspurgte efter den første spørgetime i 2013. Og de kommer næppe til det, for ingen tør at gå til stregen eller lidt over. Se bare, hvordan det gik, da Lars Løkke prøvede at være morsom med hensyn til, hvad man mon kan få for 2.000 kroner.

5) Folketingsmedlemmer gider ikke deltage, de vil øjensynligt hellere småsludre om julegaver og kaffesorter, hvilket flere gange har ført til, at Mogens Lykketoft har måttet bede om ro i salen.

6) Mig, mig, mig. Partilederne kan ikke finde ud af at holde sig inden for tidsrammen på to minutter. De vil hellere høre sig selv og holder oftest først op, når Mogens Lykketoft afbryder dem - og endnu engang henviser til, at de skal holde sig inden for reglerne.

7) Journalisterne er også ligeglade med debatten. De vil hellere benytte det efterfølgende doorstep-pressemøde på at spørge statsministeren Helle Thorning-Schmidt om hendes holdning til Eritrea-rapporter, EU-poster og Palæstina-anerkendelse end til den debat, der lige har fundet sted. Igen… foran næsen på dem.

8) Spørgetimen er ikke et demokratisk fremskridt og en ære for folkestyret, det er nærmere decideret pinligt. Især hvis man under debatten vover sig ind på det sociale medie Twitter og følger hashtagget #ftlive på Twitter. Hashtagget kunne ellers være en mulighed for at uddybe sin partileders pointe eller selv komme med politiske indspark. I stedet er det virtuel hønsegård, hvor MF’erne gør, hvad de kan for at hakke på hinanden og gokke højt om, hvad en given person engang har sagt, engang har gjort eller engang har skrevet. Uha, uha.

9) Spørgetimen handler ikke om politik. Det er teater. Og at de politiske kommentatorer behandler debatten, som var det en boksekamp, hvor man tæller, hvem der har fået flest slag, og hvem der er taber eller vinder, hjælper ikke ligefrem på hele… tja, showet.

Der er, som det ser ud nu, ikke lagt op, at der skal ske nogen ændringer af "Spørgetimen" lige med det samme.


Flere artikler om emnet

Annonce