Stadig flere danskere er kommet i arbejde

Det danske arbejdsmarked er på rette kurs. 2.900 danskere kom i arbejde fra september 2014 til oktober 2014, og beskæftigelsen er nu på sit højeste i fem år.
Så går det skidt, så går det godt, så går det under forventning eller måske var det over forventning?

Ja, det er ikke nemt at gennemskue, hvad der rigtigt og forkert, når forskellige politikere, erhvervsorganisationer og bankrådgivere taler om den økonomiske situation i Danmark. Men Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regnet på tal fra Danmarks Statistik, og de taler deres eget tydelige sprog:

Fra september 2014 til oktober 2014 voksede lønmodtagerbeskæftigelsen med 2.900 personer. Tallene er korrigeret for sæsonudsving.

Det betyder, at beskæftigelsen i Danmark er på sit højeste i fem år. Derudover peger indikatorerne på, at der vil komme en yderligere jobfremgang, skriver AE-rådet, blandt andet fordi der fortsat bliver slået stillinger op.

Men hvis arbejdsmarkedet skal fortsætte de fine takter, så skal der mere gang i det private forbrug og de private investeringer herhjemme. Den pointe har AE-rådet fremhævet tidligere, og det lader til at være endnu mere nødvendigt nu, hvor forbrugerprisindekset for Eurozonen viser, at priserne i Europa falder. Altså, at Euro-området er ramt af deflation.

LÆS OGSÅ: Danskerne skal bruge nogle flere penge.

Deflation er, når efterspørgslen er lav, og der dermed opstår et overudbud. Det får priserne til at falde – både på produkter og på arbejdskraft – og det får typisk også forbrugere til at spare op i håb om, at det, de kan købe i dag, er billigere i morgen. Det manglende forbrug forstærker altså prisfaldet.

Men det er ikke kun forbrugerne, som skal have pengepungen op af lommen, skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Også EU skal træde i kraft og engagere de enkelte medlemslande til at anvende hele deres økonomiske råderum på blandt andet offentlige investeringer for at få Europa op ad vækststigen – og ikke yderligere ned.


Flere artikler om emnet

Annonce