Danskerne tror arbejdsudbud betyder flere jobs

Et stort flertal af danskerne har misforstået et af de mest centrale begreber i den politiske og økonomiske debat.

Annonce

Teorien om arbejdsudbuddet betyder lidt kort fortalt, at når der er flere mennesker der står til rådighed for arbejdsmarkedet, falder efterspørgslen på arbejdskraft og dermed falder prisen, altså lønnen.

Ordet bjørnetjeneste betød oprindeligt, at gøre folk en tjeneste som de ikke havde brug for og som gjorde det hele meget værre. I dag kan bjørnetjeneste også bare betyde det stik modsatte, nemlig at man gør folk en stor tjeneste. Når et ord skifter mening kaldes det et pendulord.

Det næste ord på listen over pendulord kan blive ordet arbejdsudbud. En ny analyse fra Tænketanken Cevea viser nemlig, at hele 73 procent af danskerne fejlagtigt tror, at ordet eller begrebet om at øge ”arbejdsudbuddet” betyder at skabe flere jobs. Det skriver DR.

Men ordet betyder faktisk noget helt andet. At øge ”arbejdsudbuddet” betyder nemlig, at flere arbejdstagere kommer til at stå til rådighed på arbejdsmarkedet, eller at flere er villige til at arbejde mere.

Teorien om arbejdsudbuddet betyder lidt kort fortalt, at når der er flere mennesker der står til rådighed for arbejdsmarkedet, falder efterspørgslen på arbejdskraft og dermed falder prisen, altså lønnen. Det faldende lønudgifter gør det så nemmere for virksomheden, at konkurrere med virksomheder i andre lande.

Man skulle tro at det var blandt ufaglærte og faglærte, at flest folk havde fået det lidt akademiske ord galt i halsen, men selv blandt danskere med en lang videregående uddannelse tror 66 procent, at øge "arbejdsudbuddet" betyder det modsatte af, hvad det reelt gør.

Analysen fra Cevea viser også, at vælgerne ønsker en anden politik, end den, som et øget arbejdsudbud står i centrum af.

67 procent af danskerne vil have en politik med fokus på jobskabelse - det, de tror øget "arbejdsudbud" betyder - i stedet for en politik med fokus på at få flere til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet - det, øget "arbejdsudbud" reelt betyder.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook