Se virkeligheden i øjnene, ellers forsvinder I

Arbejdsmarkedsøkonom Guy Standing gav fagbevægelsen klar besked på Cevea-konference: I er fanget i en anden tid, og hvis ikke I tilpasser jer nutidens arbejdsmarked, så vil I ikke være her i fremtiden.
Han har givet den bedste beskrivelse af fremtidens arbejdsmarked. Sådan blev der sagt, da professor og arbejdsmarkedsøkonom ved University of London Guy Standing i går gik på podiet til Ceveas konference om fremtidens arbejdsmarked.

For Guy Standing har nemlig sat ord på den ny arbejderklasse, der vokset frem i Europa de seneste år. Prekariatet kalder han dem, og kendetegnende for dem er, at de typisk enten er immigranter, lavt uddannede eller akademikere, der alle har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

”Prekariatet er farlige, fordi de er ramt af fortvivlelse, angst og vrede. De har ikke noget fast tilhørsforhold, og hvis ikke vi kommer til at forstå dem, så fortsætter fagbevægelsen nedad,” sagde Guy Standing til de fremmødte fagforeningsrepræsentanter.

Glem alt om otte timers arbejdsdag
Guy Standing har arbejdet i ILO i mere end 30 år. Han kender kort sagt fagbevægelsen indefra, og hans største kritik går på, at fagbevægelsen hænger fast i fortiden. Til Ugebrevet A4 siger han:

”Fagforeningerne er fanget i en anden tid. De har endnu ikke forstået, hvad denne voksende gruppe af løst ansatte består i. Hvis ikke fagforeningerne fornyer deres forståelse af, hvordan arbejdsmarkedet fungerer, vil de ganske enkelt forsvinde.”

Som et eksempel på, at fagbevægelsen ikke er til stede i nutiden, siger Guy Stand til Ugebrevet A4:

”Fagbevægelsen har for eksempel fokuseret på at begrænse arbejdstiden til otte timer om dagen. For folk i prekariatet er det en stor fed joke, for de er ofte nødt til at arbejde ud over, hvad de bliver betalt for. Så det er slet ikke relevant for dem.”

Derudover sagde han også under sit oplæg på konferencen, at fagbevægelsen stikker blår i øjnene på sig selv, hvis den tror, at kollektive overenskomster er den eneste løsning på at tøjle det opbrudsramte arbejdsmarked i Europa.

Nej tak til ”old normal”
Under sit oplæg måtte Guy Standing dog også anerkende, at arbejdsmarkedets tilstand i Danmark ikke er lige så skidt som store dele af Sydeuropa. Danmark har på sin vis formået at beskytte sig, men der er ingen grund til at tro, at det fortsætter sådan:

”Danmark er i den heldige situation, at fagforeningerne stadig er forholdsvist stærke. Spørgsmålet er, hvor længe de bliver ved med at være det. De skal ændre strategi, mens der stadig er en kollektiv styrke. Vi har brug for en strategi, der mindsker den usikkerhed, som mange løsarbejdere møder i dag.”

Derudover skal fagbevægelsen modernisere deres retorik og åbent sige, at de også vil repræsentere folk i prekariatet:

”Så længe prekariatet oplever den store usikkerhed og utryghed, som de gør nu, så vil de søge væk fra de traditionelle fællesskaber. Jeg så i Spanien noget graffiti, hvor der stod: »The worst thing is to return to the old normal.« Det siger meget om den situation de er i, og hvorfor det er vigtigt, at vi gennemgår en forandring og får dem med.”

Guy Standings blå bog
• Professor og arbejdsmarkedsøkonom ved University of London
• Har arbejdet over 30 år i den internationale fagbevægelsesorganisation, ILO
• Udgav i 2011 bogen 'The Precariat: The New Dangerous Class' og i 2014 bogen 'A Precariat Charter: From Denizens to Citizens'


Flere artikler om emnet

Annonce