Ja til konkurrence - under ordnede forhold

EU har genstartet en fælleseuropæisk social dialog, der kan betyde fremskridt for millioner af europæiske lønmodtagere, fortæller LO's internationale sekretær, der var med til topmødet i Bruxelles.
Vi bliver dagligt mindet om, at vi lever i en virkelighed præget af stigende konkurrence, hvor social dumping er en uvelkommen følgesvend.

Den sociale dialog er forankret i selveste Traktaten om det Europæiske Fællesskab og bygger på de bedste principper om solidaritet, ansvar og medbestemmelse. Hermed burde lønmodtagernes interesser jo blive varetaget på bedste vis – og på lige fod med arbejdsgivernes. Men så let er det desværre ikke. Det er tungt, at få arbejdsgivere og arbejdstagere fra 28 EU lande til at enes om, hvad det er, Europa har brug for at forandre på arbejdsmarkedet.

Det sker tit, at jeg funderer over, hvordan der kan komme flere konkrete resultater ud af mellem europæisk fagbevægelse og arbejdsgiverne. Anledningen kommer af, at Europa-Kommissionen den 5. marts markerede 30- året for starten på den sociale dialog. Det skete på et topmøde i Bruxelles, hvor intentionen var, at give den sociale dialog en frisk start. At starte den sociale dialog op igen er der mange gode grunde til.

Udfordringerne på arbejdsmarkedet tager til. Vi bliver dagligt mindet om, at vi lever i en virkelighed præget af stigende konkurrence, hvor social dumping er en uvelkommen følgesvend.

Arbejdsgivernes velkoordinerede statement i deres indlæg på topmødet i Bruxelles lød cirka sådan: ”EU mangler ikke lovgivning på arbejdsmarkedet, EU mangler konkurrencedygtighed”.

Ja, det er et synspunkt, men man kan også vende tingene om; for at få mere konkurrencekraft, skal der god lovgivning til.

Som repræsentant for fagbevægelsen deltog jeg i topmødet. Min opgave var netop at tale om, hvordan den sociale dialog kan føre til bedre lovgivning. Eksempelvis er en tredjedel af al sygefravær relateret til forhold på arbejdspladsen. Derfor giver det god mening at have en stærk arbejdsmiljølovgivning. Og ikke mindst, at love og regler følges op af uddannelse og vejledning. Lavt sygefravær betyder højere produktivitet og er et stærkt kort, når konkurrenceevnen skal forbedres.

Det positive er, at der også er arbejdsgivere, som deler fagbevægelsens synspunkt. På topmødet fortalte generalsekretæren for hospitalernes europæiske organisation om den aftale, de i 2010 indgik med de offentligt ansattes europæiske organisation om forebyggelse af stikskader. Aftalen blev efterfølgende ophøjet til et direktiv.

Der er høj risiko for, at stikskader viderebringer smitte af blodbårne sygdomme, for eksempel  smitsom leverbetændelse og HIV. Med aftalen tog parterne i sundhedssektoren ansvar for at gøre noget ved det. Og bidrog til en lovgivning, der sætter nye standarder.

Så, hvis nogen spørger, om der kommer noget ud af den sociale dialog, er svaret ja.

Kriseårene har skabt en kløft mellem de mange millioner europæere, som frygter for en usikker fremtid med risiko for arbejdsløshed og fattigdom. De, som virkelig kan bygge bro over den kløft, er arbejdsmarkedets parter.

Der er hårdt brug for, at arbejdsmarkedets parter på europæisk niveau tager sig sammen og viser Europa-Kommissionen, at når den inviterer arbejdsgivere og arbejdstagere til at spille en større rolle, så er vi i stand til at levere resultater for lønmodtagerne.

Marie-Louise Knuppert (f. 1951) er international sekretær i LO. 


Flere artikler om emnet

Annonce