Annonce

Venstre vil alligevel ikke have DF med i regeringen

EU-modstand tvinger DF fra taburetterne, selvom Thulesen Dahl prøver at spinne imod.
Det er elegant gjort af Helle Thorning-Schmidt at sende afstemningsbolden videre til Løkke. Ingen af de to partiformænd kan se nogen fidus i at være den, der trykker på den imaginære valgknap og dermed være den, der vækker den danske EU-skepsis.

Så længe Dansk Folkeparti kæmper indædt imod EU og anbefaler et nej til den kommende folkeafstemning om retsforbeholdet, er de ikke velkomne i en eventuel kommende Løkke-ledet regering. Så klart lyder det fra kilder i Venstre, der samtidig nu har givet op i forsøget på at få Kristian Thulesen Dahl til at besinde sig i sin EU-skeptiske retorik, selvom Løkke personligt har været på banen på de interne møder i blå blok og argumenteret sin sag igen og igen.

Thulesen Dahl har ellers netop i pressen nævnt England som et eksempel på, at en regering kan favne både EU-venlige og EU-skeptiske partier, men den model vil Venstre ikke overføre til dansk politik. Dansk Folkeparti bliver med al sandsynlighed næsten lige så store som Venstre, hvorimod styrkeforholdet i England er noget anderledes – her har EU-skeptiske Konservative mere end fem gange så mange mandater som de EU-venlige Liberal Demokraterne. En regering hvor halvdelen officielt er for så vigtigt et spørgsmål, mens den anden halvdel er imod; det er ikke en langtidsholdbar regering. Og den britiske regering skælver i øvrigt igen og igen på grund af spørgsmålet.

En sten i skoen
Der er også en anden grund til, at DF virkelig er en sten i skoen for Venstre, når det gælder spørgsmålet om folkeafstemningen. Venstre har nemlig en gruppe EU-skeptikere i sit bagland, og den gruppe frygter man at kunne tabe til DF ved folketingsvalget. Ifølge Venstres egne analyser er det omkring 10 procent af deres medlemsskare, som er EU-kritiske, hvilket svarer til fire mandater, hvis det kan overføres til deres samlede vælgermasse. Det bliver den gruppe, som Venstre vil lefle mest for i deres kampagne, som de skal forsøge at fjerne EU-frygten hos.

Ja-partierne har givet hinanden håndslag på, at afstemningen skal finde sted senest i 2016. Men for Løkke handler det om at få den overstået så tidligt som overhovedet muligt, da den i bund og grund er træls. Så skulle han vinde regeringsmagten efter næste folketingsvalg, vil han fluks smutte i kælderen i Statsministeriet og begynde at trykke stemmesedler til folkeafstemningen om retsforbeholdet. Bliver det et forårsfolketingsvalg, får vi en efterårsfolkeafstemning. Bliver det et efterårsvalg, bliver det en vinterafstemning.

Elegant af Helle
Det er elegant gjort af Helle Thorning-Schmidt at sende afstemningsbolden videre til Løkke. Ingen af de to partiformænd kan se nogen fidus i at være den, der trykker på den imaginære valgknap og dermed være den, der vækker den danske EU-skepsis. Men Thorning-Schmidt ved godt, at det kommer til at ramme Løkke meget mere, end det vil ramme hende. Så den bold har hun smukt testementeret til ham.

Ender vi med et ja, og lover Dansk Folkeparti samtidig at acceptere det, altså erkende at toget er kørt og skrue ned for nej-retorikken, vil de dog have muligheder for på et senere tidspunkt at kunne træde ind i en regering ledet af Lars Løkke Rasmussen. Naturligvis forudsat at denne rent faktisk står med magten efter næste valg.

 

 

 


Flere artikler om emnet