Annonce

Finanskrisen medskyldig i politikerleden

Angiveligt har danskerne mistet tilliden til specielt Socialdemokratiet, på grund af løftebrud. Det er imidlertid en sandhed med kraftige modifikationer.
Det, som medierne overser, er at hele Europa har haft en kort periode med dalene, politisk tillid. Det kan vel ikke være fordi alle europæiske lande pludselig valgte regeringer, der begik den samme type ’løftebrud’?

Et nyt ord har for alvor slået igennem på det seneste: ’politikerlede’. Det politiske system står i stampe, og befolkningen er mere træt af sine politikere end nogensinde. Det indtryk får man i hvert fald i medierne, selvom sandheden er en noget anden.

Medierne har ikke hele skylden for dette virkelighedsbillede. Selv kendte forskere udlægger fakta på en misvisende facon. Professor i statskundskab Jørgen Goul Andersen har for eksempel udtalt:

"Vi ved fra andre målinger, at tilliden til de danske politikere er for nedadgående."

Til Politiken sagde han"... tilliden til politikerne bliver derfra ikke bedre af, at man så får en socialdemokratisk regering, som viser sig at videreføre [VKOs] politik. Kort sagt får vælgerne en anden vare end den, de troede, de skulle have, og derfor bliver de skuffet."

Det, som medierne overser, er at hele Europa har haft en kort periode med dalene, politisk tillid. Det kan vel ikke være fordi alle europæiske lande pludselig valgte regeringer, der begik den samme type ’løftebrud’?

Finanskrisen forårsagede politikerlede på tværs af Europa
Den tillidsdal, som Danmark og resten af Europas lande dykkede ned i, kan i store træk forklares med finanskrisen. Banker krakkede i hobetal, og befolkningen var utroligt skuffede over deres politikeres manglende evne til at tøjle problemerne. Faktisk kan man for de fleste lande se en direkte sammenhæng mellem hvor hårdt krisen ramte det enkelte land, og hvor meget tilliden dykkede.

Danskerne har altså et unikt, højt niveau af tillid til sine politikere i forhold til resten af Europa (ligesom Norge og Sverige). Vi kan også se, at det fald i tillid, som vi har oplevet herhjemme, kommer lige omkring finanskrisen.

Ifølge OECD blev Danmark ramt hårdt af krisen. Derfor er det heller intet under, at tilliden til politikerne herhjemme fik et ordentligt slag. Krisen blev samtidig forværret af en uansvarlig økonomisk politik ført af VKO, og det er slet ikke utænkeligt, at idet denne politik forværrede krisen, forværrede den også indirekte det tillidshug, som danskerne gav sine politikere.

Men tilliden genopretter sig også hurtigere i de lande, hvor krisen blev håndteret effektivt. Det gælder også for Danmark, som var et af de lande der kom bedst gennem krisen. Alt sammen på grund af en solid velfærdsstat, ansvarlige forligspartier og en sikker, Socialdemokratisk hånd på rettet.

Nedenfor ses Danmarks tillid til sine politikere igennem de sidste 12 år, sammenlignet med en håndfuld andre europæiske lande:

Gronemann graf

Danskerne har altså et unikt, højt niveau af tillid til sine politikere i forhold til resten af Europa (ligesom Norge og Sverige). Vi kan også se, at det fald i tillid, som vi har oplevet herhjemme, kommer lige omkring finanskrisen. Sidst men ikke mindst er tilliden for længst begyndt at rette sig op igen. Jørgen Goul Andersen anerkender at finanskrisen spiller en rolle for faldet i tillid, men det er mærkværdigt at han påstår at ”løftebrud” skulle have noget med det at gøre, idet faldet starter med finanskrisen og slutter i 2010.

Sandheden er, at den såkaldte ’løftebrudsregering’ i vid udstrækning har ført den politik, den kunne. Det har altid været sådan i Danmark, at mindretalsregeringer har måttet indgå svære kompromiser. Den eneste grund til, at vi har glemt det, er at Fogh i 10 år kunne give pokker i Folketinget og føre lige den politik han ville. Så længe han altså gav Dansk Folkeparti lov til at gå kollektivt amok på udlændingeområdet.

Det betyder ikke, at vi skal hvile på laurbærerne. Der er ingen tvivl om, at Jørgen Goul Andersen, Lars Olsen og andre dygtige forskere har ret, når de påpeger at dagpengespørgsmålet er centralt for mange vælgere. Hvis ikke en socialdemokratisk regering kan finde en holdbar løsning er det en stor fejl. Så er det slet ikke umuligt at borgerne kvitterer ved ikke at genvælge den.

Men vi har altså nogle politikere i Danmark, som har gjort sig markant mere fortjent til vores tillid end politikerne i resten af Europa. Det skyldes blandt andet 100 års socialdemokratisk styre, som idag videresføres af den nuværende regering.

Casper Gronemann (f. 1987) er cand.scient.adm. og kolportør af socialdemokratisk propaganda på modkraft.dk.

* Tal og konklusioner vedrørende danskernes politiske tillid er udarbejdet i samarbejde med cand.scient.adm. Morten Kjærulff Jespersen.

Casper Gronemann er politisk konsulent på Christiansborg.


Flere artikler om emnet